Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

Page concordance

< >
Scan Original
121 lxv
122 lxvi
123 lxvij
124 lxviij
125 lxix
126 lxx
127 lxxi
128 lxxij
129 lxxiij
130 lxxiiij
131 lxxv
132 lxxvi
133 lxxvij
134 lxxviij
135 lxxix
136 lxxx
137 lxxxi
138 lxxxij
139 lxxxiij
140 lxxxiiij
141 lxxxv
142 lxxxvi
143 lxxxvij
144 lxxxviij
145 lxxxix
146 xc
147 xci
148 xcij
149 xciij
150 xciiij
< >
page |< < (clxviij) of 997 > >|
    <echo version="1.0RC">
      <text xml:lang="de" type="free">
        <div xml:id="echoid-div248" type="section" level="1" n="34">
          <p>
            <s xml:id="echoid-s5577" xml:space="preserve">
              <pb o="clxviij" file="0224" n="224" rhead="Von mancherley wunderbaren"/>
            wenig/ ein gantz iar behalten hat. </s>
            <s xml:id="echoid-s5578" xml:space="preserve">doch (wie etwan vorgmeldet) můß mã die
              <lb/>
            fleiſſig vß leſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5579" xml:space="preserve">darzů iſt ein ding etwan mehr dẽ einen dann dẽ andern nütz.
              <lb/>
            </s>
            <s xml:id="echoid-s5580" xml:space="preserve">das honig/ eſſig/ ſaltz/ vnnd gebrent wein/ machen ein ſtarcken geſchmack. </s>
            <s xml:id="echoid-s5581" xml:space="preserve">
              <lb/>
            Das ſaltz vnnd honig gibt kein geruch. </s>
            <s xml:id="echoid-s5582" xml:space="preserve">der brent wein gibt ein ſterckern ge-
              <lb/>
            ruch dann der eſſig/ vnnd verbrent die ſubſtantz. </s>
            <s xml:id="echoid-s5583" xml:space="preserve">Das öl gibt denen dingen
              <lb/>
            ſo man allein gekochet iſſet/ ein kleine nutzbarkeit/ als den würſten. </s>
            <s xml:id="echoid-s5584" xml:space="preserve">deßge-
              <lb/>
            leichenn wann es hineinſch lieffet/ ſo man es allgemach anſtreichet/ wie an
              <lb/>
            dem käß/ wölchen es auch nitt ein klein angenem machet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5585" xml:space="preserve">Das bech gibt ein
              <lb/>
            ſtarcken geruch vnd wenig geſchmack.</s>
            <s xml:id="echoid-s5586" xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:id="echoid-s5587" xml:space="preserve">Die fiſch magſt du alſo wol erhalten. </s>
            <s xml:id="echoid-s5588" xml:space="preserve">du ſolt ſie mit öl ein wenig/ vnd nit
              <lb/>
              <note position="left" xlink:label="note-0224-01" xlink:href="note-0224-01a" xml:space="preserve">Fiſch ein zů
                <lb/>
              ſaltzen.</note>
            vollkommenlich röſten. </s>
            <s xml:id="echoid-s5589" xml:space="preserve">demnach ſolt du ſie mitt ſaltz beſprengen/ doch daß
              <lb/>
            ſie nitt gar geſaltzen ſeyend/ auch nitt vngeſchmackt/ darnach wann ſie er-
              <lb/>
            trocknen/ lorbaum vnd myrten bletter darzwiſchen legen vnnd in den trog
              <lb/>
            behalten. </s>
            <s xml:id="echoid-s5590" xml:space="preserve">Wann man ſie bratet/ weren ſie nitt man thü dañ gwürtz darzů/
              <lb/>
            wölche auch ein lieblichen geruch vnd geſchmack machet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5591" xml:space="preserve">Der rauch machet
              <lb/>
            ein böſen geruch/ vnd verderbt auch zům theil den gſchmack/ dieweil er gar
              <lb/>
            kein geſchmack hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5592" xml:space="preserve">Die blateren vnd ſchleüch die ältelen/ dieweil kein ge-
              <lb/>
            ruch hinein mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s5593" xml:space="preserve">ſolliches iſt der faulung auch ſchier geleich/ darumb ſeind
              <lb/>
            ſie nitt faſt nutz/ dann allein den früchten/ ſo herte rinden haben/ wie dann
              <lb/>
            auch den Granat öpffeln. </s>
            <s xml:id="echoid-s5594" xml:space="preserve">Der kalch/ alat/ vnnd äſchen dröcknen mehr dañ
              <lb/>
            ſie erhalten. </s>
            <s xml:id="echoid-s5595" xml:space="preserve">der kalch verbrennet auch etwas mehr. </s>
            <s xml:id="echoid-s5596" xml:space="preserve">Das wachs aber erhalt
              <lb/>
            der artzneyen krafft mehr dann andere ding/ dañ es verhindert den lufft/
              <lb/>
            vnd feüchtet zimlichen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5597" xml:space="preserve">Es iſt gewüß daß man die Rheübarbara nitt ande
              <lb/>
            reſt baß erhalten mag/ auch biß inn die xx. </s>
            <s xml:id="echoid-s5598" xml:space="preserve">jar. </s>
            <s xml:id="echoid-s5599" xml:space="preserve">Das weiß wachs gibt einem
              <lb/>
            ding kein anderen geruch.</s>
            <s xml:id="echoid-s5600" xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:id="echoid-s5601" xml:space="preserve">Danritt die hennen vnd andere dergleichen vögel die treübel nitt verwü
              <lb/>
            ſten/ gib jhnen wilde räben beer zů eſſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5602" xml:space="preserve">dann es beſchicht jhnen auß dem/
              <lb/>
            faſt wie den menſchen/ ſo ſaure frücht geeſſen/ nãlich daß jhnen die zän ver-
              <lb/>
            ſtaunen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5603" xml:space="preserve">wañ du aber mitt geſtoßenen ſpreüweren/ darzů mitt ſparten vnd
              <lb/>
            bintzkraut/ ſo mit leim vñ öltrůſen wol vn{der} einandern gmiſchet ſeind/ den
              <lb/>
            boden in der ſcheüren oder kornkaſten ſtreüwen würſt/ ſollend im die kefen
              <lb/>
            nicht ſchaden/ nach die ameyſſen etwas abtragen/ ſon{der} das korn wirt ſteyf
              <lb/>
              <handwritten xlink:label="hd-0224-1" xlink:href="hd-0224-1a" number="12"/>
            fer vnnd herter lange zeytt beleiben mögen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5604" xml:space="preserve">In ſumma es habend die al-
              <lb/>
            ten Römer/ wölche treffenlichen fleiß auff das bauren werck gelegt/ nicht
              <lb/>
            beſſers erfunden alle ding zů erhaleen dann die öltrůſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5605" xml:space="preserve">alſo mag man die
              <lb/>
            myrten beer mitt den ſtilen/ auch die feigen äſtlin mitt den blettern/ ſo inn
              <lb/>
            büſchelin zů ſamen gebundẽ ſeind/ vnd in öltrůſen gelegt/ lange zeytt grün
              <lb/>
            behalten/ doch můß man das geſchirr wol mitt gyps vermachen.
              <lb/>
            </s>
            <s xml:id="echoid-s5606" xml:space="preserve">dergleichen beyſſer vnd machet man alles ein/ wölches
              <lb/>
            man lieber/ allein zů beſchauwen/ dann zů
              <lb/>
            eſſen willens iſt.</s>
            <s xml:id="echoid-s5607" xml:space="preserve"/>
          </p>
        </div>
      </text>
    </echo>