Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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121 - 136
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(ccxliiij)
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300
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Von mancherlei wunderbaren
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echoid-s7986
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">In den Faſianẽ hatt es ebẽ die rechnũg wie in den pfauwẽ. </
s
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s
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echoid-s7987
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">doch legt man
<
lb
/>
fünfftzehen eyer vnder. </
s
>
<
s
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echoid-s7988
"
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">ſonſt hand ſie ein gleich zeil wie ander jrer arth. </
s
>
<
s
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echoid-s7989
"
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">die
<
lb
/>
hüner werden von den treübelbeeren vnfruchtbar/ wann man jhnen aber
<
lb
/>
die gerſten halber kochet/ legend ſie mehr vnd größere eyer. </
s
>
<
s
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echoid-s7990
"
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preserve
">In dem winter
<
lb
/>
iſt nicht beſſers dann ein warm orth/ die Sonn/ vnd warme kernen/ darzů
<
lb
/>
die würm ſo man auß dem miſt grabt/ vnd darin gewachſen ſeind. </
s
>
<
s
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echoid-s7991
"
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="
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">Wañ die
<
lb
/>
vögel/ hüner oder genß/ oder auch kleiner vögel leüß hand/ ſoll man ſie mit
<
lb
/>
leinöl beſtreichen/ ſo verghend ſie ihnen.</
s
>
<
s
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echoid-s7992
"
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"/>
</
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<
p
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<
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echoid-s7993
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">Wann man den hüneren weiß nießwurtz züeſſen gibt/ ſterbend ſie. </
s
>
<
s
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echoid-s7994
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">vnnd
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0300-01
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note-0300-01a
"
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="
preserve
">vögel zů
<
unsure
/>
fahẽ.</
note
>
mögend doch ſicher geeſſen werden. </
s
>
<
s
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echoid-s7995
"
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="
preserve
">man gibt jnen die vnder dem ſchme er/
<
lb
/>
den andern vöglen aber vnder ihren gewonlichen ſpeyſen. </
s
>
<
s
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echoid-s7996
"
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preserve
">Man ſagt auch
<
lb
/>
daß ſie ab dem knoblauch ſo võ jm ſelbs auff dem feld wachſet/ erſtaunen/
<
lb
/>
wann ſie jn eſſen. </
s
>
<
s
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echoid-s7997
"
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">Noch gewüſſer iſt es/ wann man den vöglen butz weyſſen
<
lb
/>
oder hirß in Arſenick ſeüdet/ ſterbend ſie bald. </
s
>
<
s
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echoid-s7998
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">vnd mag ſie doch ſicher eſſen.
<
lb
/>
</
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echoid-s7999
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">dann des giffts gewalt wirt zů dem andern mal hingenommen.</
s
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echoid-s8000
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p
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echoid-s8001
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preserve
">Der räubiſchen vöglen kranckheiten hilffet man/ wie auch faſt den men
<
lb
/>
ſchen/ mit abbrechung der ſpeyßen. </
s
>
<
s
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echoid-s8002
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">man gibt ihnen auch fürnemlich/ ſo ſie
<
lb
/>
lang gefaſtet hand/ fleiſch/ ſo in eßig gebeißet worden. </
s
>
<
s
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echoid-s8003
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">dem nach hilfft man
<
lb
/>
jnen mit dem oben hinauß brechen. </
s
>
<
s
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echoid-s8004
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">diſen bewegt man/ ſo jhnen baumwull
<
lb
/>
oder flaun federn vnder das fleiſch gemiſchet. </
s
>
<
s
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echoid-s8005
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">man laßet auch beinlin dazin
<
lb
/>
nen/ wie ich es geſehen hab. </
s
>
<
s
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">die fleiſchfreßigẽ vögel werffen allein die ſpeiß
<
lb
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wider zům ſchnabel herauß. </
s
>
<
s
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">ich glaub daß ſie von wegen jrer fräßigkeit zũ
<
lb
/>
offtern malen auch die bein vnd federn verſchlucken. </
s
>
<
s
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echoid-s8008
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">Man hilfft jnen auch
<
lb
/>
mit purgierungen/ als mit Aloe/ Rheubarbaro/ ferber röte/ pfeffer/ ma-
<
lb
/>
ſtix/ lorbletter vnnd myrrhen/ dann ſie mögend ſtarck artzney wolleyden.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s8009
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">vnnd zůletſt ſo man ihnen an ſchencklen zůr aderen laßet/ oder mit glüen-
<
lb
/>
den eyſen brennet.</
s
>
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<
p
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">Man ſagt/ vnd diſes billich/ daß die Capaunẽ vnd hanen/ wañ ſie knob
<
lb
/>
lauch geeſſen/ dapfferer werden zů dem kampff. </
s
>
<
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">wañ man auch den kapau
<
lb
/>
nen die federen auß zeücht/ vnd mit neßlen berüret/ hand ſie acht zů ihren
<
lb
/>
jungen/ vnd erhalten ſie. </
s
>
<
s
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echoid-s8013
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">Wañ man jnen auch die augen zů bindet/ ſollend
<
lb
/>
ſie treffenlichen feißt werden. </
s
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<
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echoid-s8014
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">Der vöglen artzneyiſche ſpeyß/ vorab der
<
lb
/>
nachtgallẽ vnd anderer der gleichen/ wirt auff Italiſch Paſton genennet/
<
lb
/>
die machet man alſo.</
s
>
<
s
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echoid-s8016
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">Man nimbt zwey pfund ziſererbßen ſo geſchellet/ vnd zü einem groben
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0300-02
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note-0300-02a
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">Vogel artz@
<
lb
/>
ney.</
note
>
bulfer geſtoßen/ demnach fünff vntz anckenn/ drey vntz honig/ ſechs vntz
<
lb
/>
mandelkernen/ vnd ein halben quadranten ſaffran darzů. </
s
>
<
s
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echoid-s8017
"
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">ettlich ſagend/
<
lb
/>
man mach diſe mit dem gälen von eyeren vndereinanderẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s8018
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">Wañ ſie kranck
<
lb
/>
ſeind/ hauwet man jnen das weyß bläterlin auff/ ſo ſie ob dem ſchwantz ha-
<
lb
/>
bend. </
s
>
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s
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echoid-s8019
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">wañ diſes auffgeloffen/ vnd der eiter außgefloſſen/ nemmend ſie die
<
lb
/>
fürgeſetzten ſpeyß. </
s
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<
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">Man ſoll ſie aber an einem freyen vnd warmẽ orth auß-
<
lb
/>
laßen. </
s
>
<
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">Diſes hab ich offt erfaren. </
s
>
<
s
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echoid-s8022
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">Dañ die werme thůt allen blůtreichẽ thie
<
lb
/>
ren/ vorab den vöglen gar wol.</
s
>
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p
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echoid-s8024
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">Man vnderweyßet vnd gewennet die ſingende vögelin/ vorab die diſtel-
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
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="
note-0300-03
"
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="
note-0300-03a
"
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preserve
">Schimpffſpil.</
note
>
vögel gar wol/ alſo/ man bindet jnen ein faden an den fůß/ vnnd knüpffet
<
lb
/>
diſen an ein halben hültzenẽ circkel/ in welchem ein glaßſpiegel ſteth/ dem-
<
lb
/>
nach herniden noch ein anderen circkel/ der etwas größer iſt/ alſo dz er mög
<
lb
/>
hinauff vnd ab kommen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8025
"
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="
preserve
">Der vogel ſpilet mit ſeiner eigen bildnuß/ vnnd
<
lb
/>
</
s
>
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p
>
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div
>
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text
>
</
echo
>