Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of handwritten notes
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1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
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(cclvi)
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1.0RC
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de
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o
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cclvi
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0312
"
n
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312
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rhead
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Von mancherlei wunderbaren
"/>
vnd faſt in die hauptpuncten begreiffen/ vnd eines yedẽ vrſach/ als durch
<
lb
/>
ein exempel beſchriben. </
s
>
<
s
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echoid-s8389
"
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preserve
">Zům erſten will ich fürhalten/ was ich durch den
<
lb
/>
fiſch verſtande. </
s
>
<
s
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echoid-s8390
"
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preserve
">Es iſt ein thier/ welches in dem Element des waßers kom̃
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0312-01
"
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note-0312-01a
"
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="
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">Fiſch.</
note
>
licher dañ an einem andern orth lebt. </
s
>
<
s
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echoid-s8391
"
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preserve
">Deßhalbẽ offenbar/ daß die biber vñ
<
lb
/>
vögel/ ſo in den waſſeren leben/ offenbarlich von den fiſchen vnderſcheidẽ
<
lb
/>
ſeind. </
s
>
<
s
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echoid-s8392
"
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="
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">Die ſchnäcken aber/ die krebs vnd der gleichẽ/ haltet man für fiſch.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s8393
"
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="
preserve
">Die fiſch aber ſo vn{der} der erden leben/ wañ ſie ächter darunder lebẽ/ dieweil
<
lb
/>
ſie ſich in dem kaat/ von wegen des waſſers erhalten/ verſteth man für diſe
<
lb
/>
fiſch/ ſo in der erden/ wie das gewürm lebt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8394
"
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="
preserve
">Doch neñet man diſes eigẽtlich
<
lb
/>
fiſch/ ſo fiſchſchoren vnd gefider hand/ darzů in dem leib ein blateren oder
<
lb
/>
höle ſo vol wind ſtecket/ demnach faſt alle on füß/ vnd ſich ſchnelliglich inn
<
lb
/>
den waſſeren bewegen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8395
"
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="
preserve
">Es ſeind aber diſe ſtuck nit alle in allen fiſchen/ dañ
<
lb
/>
es ſeind etlich fiſch/ wiewol wenig/ ſo keine fiſchſchoren hand.</
s
>
<
s
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="
echoid-s8396
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s8397
"
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="
preserve
">Die Branchen oder fiſchſchoren ſeind krum̃e bein/ ſo mit wenig fleiſch be
<
lb
/>
decket ſeind/ vnd kleine löchlin hand. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8398
"
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="
preserve
">der mehrtheil iſt diſes fleiſch rot/ vnd
<
lb
/>
mögen ſie durch diſe/ dz waſſer zů dem mũd auß vnd ein laßen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8399
"
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="
preserve
">dañ ſie ſeind
<
lb
/>
ein theil am maul. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8400
"
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="
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">gemeinlich werden ſie in den fiſchẽ/ vorab ſo ſchüpechtig
<
lb
/>
ſeind/ mit anderen beinen bedecket. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8401
"
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="
preserve
">Es habẽ diſe müſſen an den fiſchẽ ſein/
<
lb
/>
dieweil die fiſch in dem waſſer leben/ vñ wenig geblüt der mehrẽtheil hand/
<
lb
/>
demnach auch des luffts manglen müſſen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8402
"
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="
preserve
">deßhalben weil ſie eſſen/ müſſen
<
lb
/>
ſie die ſpeyß verſchlucken/ vnd das waſſer außſtoſſen/ welche zwey ding inn
<
lb
/>
den menſchen durch die gurgel vnd vmbligende örther/ darzů von fleiſch-
<
lb
/>
aderen/ ſo am ſchlund ſthand/ beſchehẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8403
"
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="
preserve
">es mocht aber deren keines an den
<
lb
/>
fiſchen ſein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8404
"
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="
preserve
">Alſo hatt die natur diſe fiſchſchoren erdacht/ welche die ſpeyß
<
lb
/>
auch alſo gantz in den ſchlund trucken/ vnd das waſſer hinderhalten möch
<
lb
/>
ten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8405
"
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="
preserve
">dann in einer bewegung/ weil ſie die zů ſam̃en ziehen/ laßen ſie die ſpeyß
<
lb
/>
in rachen/ vnd treiben das waſſer zů dem maul hinauß.</
s
>
<
s
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="
echoid-s8406
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s8407
"
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="
preserve
">Die dritt nutzbarkeit iſt/ daß ihr hertz/ ſo das waſſer allgemach/ vnd nitt
<
lb
/>
mit hauffen an ſich gezogen/ erkület werde. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8408
"
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="
preserve
">Inn den heüwſchrecken vñ kre-
<
lb
/>
pſen/ ſeind deren anzeigungen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8409
"
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="
preserve
">In denen ſo herte ſchalen habẽ/ iſt gar kein
<
lb
/>
anzeigung vorhanden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8410
"
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="
preserve
">In denen fiſchen aber ſo durch das waſſer erneeret
<
lb
/>
werden/ welcher doch gar wenig (ſonder vyl mehr durch den ſchaum/ feůch
<
lb
/>
te vnd feißte) laßen die fiſchſchorẽ das waſſer fein zimlich hinein/ dz hertz
<
lb
/>
zůkülen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8411
"
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="
preserve
">wann nun die fiſchſchoren nit weren/ möchtẽ ſie die ſpeyß nit ſch lu
<
lb
/>
cken/ dieweil die fiſch nit keüwen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8412
"
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="
preserve
">dann ſie haben der mehrtheil kein breitte
<
lb
/>
zän/ ſonſt were ſchwer geweſen in ſolcher dickẽ ſubſtantz als die fiſch ſeind/
<
lb
/>
ſo vyl vnd ſubteil muſculen oder meüßen anzůrichten/ dieweil wir inn den
<
lb
/>
jrrdiſchen thieren daſſelbig fleiſch faſt rot zůſein befinden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8413
"
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="
preserve
">deßhalben ſeind
<
lb
/>
die fiſchſchoren an ſtatt des mauls. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8414
"
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="
preserve
">weil diſe aber nit keüwen/ haben ſie der
<
lb
/>
mehrtheil der maalzänen manglen/ vnnd die ſpeyß mit großen gewalt inn
<
lb
/>
den magen treiben müſſen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8415
"
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="
preserve
">darumb haben die branchien vnd fiſchſchoren
<
lb
/>
müſſen vorhanden ſein/ darzů ein faſt ſtarcke anziehẽde krafft des magen/
<
lb
/>
alſo daß vylen fräßigen fiſchen/ ſo ſie hungerig/ nach dem aaß ſtellen/ der
<
lb
/>
magen biß zů dem maul verkeert wirt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s8416
"
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="
preserve
">diſes beſchicht darumb/ weil ſie kein
<
lb
/>
gulam oder ſtraß am halß haben/ dar durch die ſpeyß geth/ vnd der magen
<
lb
/>
faſt ludlechtig angehencket/ ſie auch gar freßig/ als die lang muſchelfiſch
<
lb
/>
vnd zanfiſch. </
s
>
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echoid-s8417
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">Wann die fiſchſchoren nit werend/ wurde die teüwung ver
<
lb
/>
derbt/ weil der magen mitt waſſer erfüllet wirt. </
s
>
<
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="
echoid-s8418
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="
preserve
">es wurden auch die fiſch
<
lb
/>
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echo
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