Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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331 cclxxv
332 cclxxvi
333 cclxxvij
334 cclxxviij
335 cclxxix
336 cclxxx
337 cclxxxi
338 cclxxxij
339 cclxxxiij
340 cclxxxiiij
341 cclxxxv
342 cclxxxvi
343 cclxxxvij
344 cclxxxviij
345 cclxxxix
346 ccxc
347 ccxci
348 ccxcij
349 ccxciij
350 ccxciiij
351 ccxcv
352 ccxcvi
353 ccxcvij
354 ccxcviij
355 ccxcix
356 ccc
357 ccci
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362cccviVon mancherlei wunderbaren ſpari/ ſtockfiſch/ vnnd hecht/ zů wöllicher zeytt vergeſſen auch die hecht jh-
res haß gegen den Mugilen/ vnd werden ſie dreyer ellenbogen groß.
Dann
ob wol das ſüß waſſer nitt mehr ſpeyſet/ macht es doch feißter/ dañ es trück
net minder auff/ weil diſes auch dem geſtad/ ia dem land etwas necher/ hat
es vylmehr/ dardurch die fiſch geſpeyßt werdend/ als kreütter/ blůmenn/
äſt der beümen/ blůtloſe thier/ kaat/ vnnd wůſt.
In dem Früling kommen
die Ieſer oder Triſſen inn die Araren auß dem meer (wie ich das ſelbs geſe-
hen) es werdend auch deren ſo vyl gefangen/ daß es ein wunder/ vnnd lieb
lich zůſehen/ auch vngleüblich zů hören iſt.
Es ſagt Rondelletius/ er habe ein thier geſehen/ das zů waſſer vnd land
leben mögen/ ſo dem Crocodilen gleich geweſen/ doch geringlet wie ein ban
tzer/ ſo fiſchſchoren gehabt.
wann yemand diſes ein Cordylen nennet/ möch
te vyllicht nitt wol geſtraffet werdenn.
dann ich hab an einem anderen orth
faſt von einem gleichenn meldung gethon/ doch hab ich nie gebört/ daß es
fiſchſchoren/ oder ein einfache rinden gehabt.
Vnder denen fiſchen ſo man in ſüſſenn waſſeren findet/ ſeind etlich den
11Gobio oder
meergropp.
meerfiſchen faſt geleich/ als der Botta dem meergroppen oder kreßling.
da
rumb habend diſen etlich nitt vnbillich den fluß Gobion genennet/ weil a-
ber diſen niemand eigentlichẽ fleiſſig beſchribẽ/ will ich hie etwas daruon an
zeigen.
dann ich mag den Bellonium in deren beſchreibung nitt loben. Ron
delletius felet gar weitt/ weil er (als ich acht) den fiſch nitt geſehenn/ vnnd
vnderſtanden diſes/ ſo Bellonius dunckel beſchriben/ mitt heitteren wort-
ten an zů zeigen.
alſo daß ich jhn auß der hiſtorien nitt erkennen möcht/ wie
wolich jhn offt in den händen gehabt.
Er hatt zů der fiſchſchoren end zwey
kurtze gefider/ daß man vermeinet es ſeyend füß.
vnder dem kine an der vn
deren lefftzen/ iſt ein einiger fleiſchiger locken/ an dem rucken zů erſten ein
klein gefider/ demnach ein anders langes/ ſo zů nechſt am vorigenn ſthet/
vnnd biß zů dem ſchwantz ghet.
Er hatt ein breitt vnnd niders haupt/ auch
an beiden kinbacken kleine zän.
die augen ſthand jhm faſt an dem oberenn
theil deß kopffs/ die zung iſt faſt auffgelößt/ ein erhabenen dicken bauch/
der rucken vnnd die ſeiten ſeind gälechtig/ mitt ſchwartzen flecken beſpren-
get.
Er hatt ein große/ weiche/ vnd liebliche leber. das fleiſch (wie gemein-
lich beſchicht) ſchmecket wie die leber/ doch iſt es nitt ſo weich vnnd ſüß.
Man nennet jhn darumb Botten/ daß er einem ſchlauch geleich iſt. vnnd
nennend die Meylender den ſchlauch ein Botten.
er hatt ein großen kopff/
vnd in dem/ ein ſtein faſt zinckechtig nach deß krummen mons geſtalt.
Die
kleinen habend ein größeren kopff/ dann deß leibs proportz gezimme.
Sy
haben auch bärt/ als wann ſie gebartet werend/ mit vier anhengen an dem
kine.
man vermeinet ſie ſeyend der Mugilen arth. Wann man deren cyer in
dem Meyen iſſet/ bringend ſie das krimmen vnnd der gallen oben außbre-
chen.
man vermeinet es beſchehe darumb daß ſie zů der ſelbigenn zeytt ſich
von deß alberbaums blůſt erneeren.
diſer fiſch iſt gantz gemein bey vnns/
vnd ſchlecht.
dann es iſt ein ſprichwortt/ der bart ſie weder kalt nach warm/
weder geſotten nach gebratten gůtt.
Der Hecht iſt vnder den fiſchen in ſüſſen waſſeren gantz wol bekanndt.
22Hecht. er iſt lang/ mitt einem langen kopff. der ober kinbacken iſt breitter vnd kür
tzer dann der vnder/ vnnd darumb on zän/ dann ſie wurdend nitt gegenn
den vnderen ſthen.
darumb ſeind an deren ſtatt/ zwo zeylen zän in dem ra-

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