Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(ccccxlvi)
of 997
>
>|
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echo
version
="
1.0RC
">
<
text
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="
de
"
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="
free
">
<
div
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="
echoid-div622
"
type
="
section
"
level
="
1
"
n
="
58
">
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14394
"
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="
preserve
">
<
pb
o
="
ccccxlvi
"
file
="
0502
"
n
="
502
"
rhead
="
Von mancherley wunderbaren
"/>
verſtande. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14395
"
xml:space
="
preserve
">Ich will auch beſeytz die geſchirr mitt jren namen ſetzen/ damitt
<
lb
/>
nicht ſchweres mehr überig.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14396
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14397
"
xml:space
="
preserve
">Damitt ich aber wider zů der ſach komme/ mag man von al
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
xlink:label
="
note-0502-01
"
xlink:href
="
note-0502-01a
"
xml:space
="
preserve
">Diſtillier ge-
<
lb
/>
ſchirr.</
note
>
<
figure
xlink:label
="
fig-0502-01
"
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="
fig-0502-01a
"
number
="
68
">
<
description
xml:id
="
echoid-description73
"
style
="
it
"
xml:space
="
preserve
">Lebes ſeu
<
lb
/>
A@enum.</
description
>
</
figure
>
<
figure
xlink:label
="
fig-0502-02
"
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="
fig-0502-02a
"
number
="
69
">
<
description
xml:id
="
echoid-description74
"
style
="
it
"
xml:space
="
preserve
">Pellicamum ſea
<
lb
/>
Anſatum vas.</
description
>
</
figure
>
len dingen ſo gediſtilliert worden/ nach dem das waſſer abge-
<
lb
/>
zogen/ widerum̃ durch ein krefftige feüwr öl ziehen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14398
"
xml:space
="
preserve
">Es hatt
<
lb
/>
auch diſe regel gar kein außzug/ dann allein in dem lautteren
<
lb
/>
waſſer. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14399
"
xml:space
="
preserve
">doch iſt diſes an anderen orthẽ angezeigt worden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14400
"
xml:space
="
preserve
">Von
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
xlink:label
="
note-0502-02
"
xlink:href
="
note-0502-02a
"
xml:space
="
preserve
">Hafen oder
<
lb
/>
keſſel.</
note
>
wölchem man auch öl nimmet/ von denẽ mag auch waſſer ge
<
lb
/>
@@gen werden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14401
"
xml:space
="
preserve
">wann man auch von einem ding waſſer vnnd
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
xlink:label
="
note-0502-03
"
xlink:href
="
note-0502-03a
"
xml:space
="
preserve
">Pellican
<
lb
/>
oder geſehirr
<
lb
/>
mitt zweyenn
<
lb
/>
handthaben.</
note
>
öl zeücht/ kommet allwegen das waſſer vor dem öl. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14402
"
xml:space
="
preserve
">wann aber
<
lb
/>
das öl anfacht harauß zůghẽ/ ſo iſt auch waſſer darbey. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14403
"
xml:space
="
preserve
">Wañ
<
lb
/>
man aber diſes faſt nöttiget/ kommet es etwas ſchwertzer vñ
<
lb
/>
vnreiner/ darzů eines ſtarcken geruchs harfür.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14404
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
note
position
="
left
"
xml:space
="
preserve
">Offen geſtaltẽ</
note
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14405
"
xml:space
="
preserve
">Ob aber wol die offen mancherley vnd vyl ſeltzame geſtalt
<
lb
/>
haben/ mag man ſie doch wol zů zweyen arthen vnnd gattun
<
lb
/>
gen bringen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14406
"
xml:space
="
preserve
">Namlich der außkochenden/ wölliche eines gro-
<
lb
/>
ßen feüwrs bedörffen/ wann es ein metalliſche matery iſt/ vnd
<
lb
/>
dann der diſtillierenden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14407
"
xml:space
="
preserve
">Wañ nun das ding/ ſo man diſtillie
<
lb
/>
ren will/ trocken iſt/ bedarff es vyl vnd eines großen feüwrs. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14408
"
xml:space
="
preserve
">wann es aber
<
lb
/>
feücht/ eines kleineren. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14409
"
xml:space
="
preserve
">vnnd wann man diſes leütteret/ eines gar kleinen.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14410
"
xml:space
="
preserve
">Was aber außkochet/ oder erweichet/ oder aufftrocknet/ wölches dann mit
<
lb
/>
dem offen/ ſo widertreibt/ gewonlich beſchicht/ vnd mit hochen flammen/
<
lb
/>
iſt faſt die dritt arth der offen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14411
"
xml:space
="
preserve
">Sonſt iſt nach ein gattung ſo widerſchlecht/
<
lb
/>
wann man deß feüwrs würckung mehret.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14412
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14413
"
xml:space
="
preserve
">Es ſeind auch öffen ſo nitt angehefftet/ die man hin vnnd wider tragen
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
xlink:label
="
note-0502-05
"
xlink:href
="
note-0502-05a
"
xml:space
="
preserve
">Kunſt offen.</
note
>
mag/ wölche dann von dem Geßner der geſtalt beſchriben werden.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14414
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14415
"
xml:space
="
preserve
">Man ſoll auff ein dicke/ hültzene/ lange vnd breite/ nach dem man den of
<
lb
/>
fen groß haben will/ tafelen/ zwo ſeyten bauwen/ zweyer ellenbogen hoch/
<
lb
/>
vnd eine breit/ von zieglen vnd dem beſten kalch. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14416
"
xml:space
="
preserve
">zů vnderſt am boden ſolt
<
lb
/>
du ein eyſene blatten/ vnd zů nidereſt ein thürlin machen/ damit du durch
<
lb
/>
ein eyſen das feüwr vor der eſchen erhalten mögeſt/ vnnd zů dem thürlin
<
lb
/>
hinauß ziehen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14417
"
xml:space
="
preserve
">gleich oben gegen dem thürlin ſolt du ein eyſenen roſt vnd
<
lb
/>
getter darhinder machen/ ſo inn die ziegel gange. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14418
"
xml:space
="
preserve
">vnnd ob diſem ein ander
<
lb
/>
thürlin/ durch wölliches man mag holtz hinein legenn/ vnnd zů oberſt bey
<
lb
/>
dem thürlin wider ein eyſen kreütz/ ſo auch inn die maurenn ghet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14419
"
xml:space
="
preserve
">diſe ſoll
<
lb
/>
in der mitte wol außgehület ſein/ damit die geſchirr mögend hinein gethon
<
lb
/>
werden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14420
"
xml:space
="
preserve
">zů obereſt in dem offen ſoll man vier löcher machen/ durch wölliche
<
lb
/>
der flam̃ vnd rauch gang vnd außdempffe. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14421
"
xml:space
="
preserve
">man machet gemeinlich in vier-
<
lb
/>
eckechtigen offen die löcher bey den ecken. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14422
"
xml:space
="
preserve
">in den runden aber ein klein ob dẽ
<
lb
/>
creütz gegen dem hafen über/ ſolliches iſt der gemein offen.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14423
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14424
"
xml:space
="
preserve
">Man mag auch ein vermiſchete diſtillierung machen/ wañ man auff die
<
lb
/>
kürbſen ein ſchaum/ ſo in öl getuncket iſt/ bindet/ alſo daß er das gantz loch
<
lb
/>
der kürbſen beſchlieſſe/ vnnd darnach den hůt darauff ſetzet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14425
"
xml:space
="
preserve
">alſo wirt aller
<
lb
/>
zecher ſchleim vnnd vnrath in dem ſchwom̃ beleiben/ vnnd das rein waſſer
<
lb
/>
vorab gebrentner wein/ harfür kommen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14426
"
xml:space
="
preserve
">doch mag diſes wol on öl beſchehẽ.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14427
"
xml:space
="
preserve
">wiewol es auch alſo nit gantz lauter harauß kommet/ ſonder hatt ein frem-
<
lb
/>
de eigenſchafft an jm/ es ghet auch vyl an der vyle ab. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14428
"
xml:space
="
preserve
">doch iſt diſe weiß nutz
<
lb
/>
lich/ dieweil ſie wenig zeyt vnd koſten erforderet.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14429
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>