505ccccxlixſachen/ Das zehendtbůch.
beſchicht/ außgenommen gold vnd ſilber) geben diſes öl.
Alſo ghet es auch mit etlichẽ ſteinen zů/ mit corallen/ berlinen/ cryſtall/
2121[Handwritten note 21]2222[Handwritten note 22] ſmaragd/ darzů hyacinth/ aber gar wenig. wz aber feürige natur hat/ gibt
auch etwas golds vnd ſilber/ vorab ſilber/ wölches etwas zartter iſt. vnd ſol
liches vyl mehr wann es zů bulffer gemachet/ wie geſagt iſt. deßhalben wol
müglich/ dz etwas wenigs mit großer kũſt vnd langẽ fleyß abgezogẽ werde/
wölches vmb ſo vyl köſtlicher/ nach dem vnd es ſchwerer vnd ſeltzamer. Die
weil dann die zerlaſſung entſthet/ eintweders von der ſubteylen ſubſtantz/
ſo von der ſtettigen diſtillierung beſchicht/ oder dz die außfreſſende quali-
tet faſt überhand genommen/ ſo in dem ſcharpffen vnd gewaltigen eſſig ſte
cket/ můß man zů letſt zů ſollichem gewalt kommen/ daß auch die weichere
ſtein/ vnder wölchen der corall iſt/ durch ein offt gediſtillierten eſſig zerlaſ-
ſen werden. dann diſes ſeind die aller weicheſte vnder den köſtlichen geſtei-
nen/ wie auch die Berlin. deßhalbẽ beſchicht es nit mit allen/ auch nit von
allem ding/ vnnd nit allemal/ ſonder in diſem da ein große enderung/ ſo ü-
berhand genommen/ erforderet wirt.
2121[Handwritten note 21]2222[Handwritten note 22] ſmaragd/ darzů hyacinth/ aber gar wenig. wz aber feürige natur hat/ gibt
auch etwas golds vnd ſilber/ vorab ſilber/ wölches etwas zartter iſt. vnd ſol
liches vyl mehr wann es zů bulffer gemachet/ wie geſagt iſt. deßhalben wol
müglich/ dz etwas wenigs mit großer kũſt vnd langẽ fleyß abgezogẽ werde/
wölches vmb ſo vyl köſtlicher/ nach dem vnd es ſchwerer vnd ſeltzamer. Die
weil dann die zerlaſſung entſthet/ eintweders von der ſubteylen ſubſtantz/
ſo von der ſtettigen diſtillierung beſchicht/ oder dz die außfreſſende quali-
tet faſt überhand genommen/ ſo in dem ſcharpffen vnd gewaltigen eſſig ſte
cket/ můß man zů letſt zů ſollichem gewalt kommen/ daß auch die weichere
ſtein/ vnder wölchen der corall iſt/ durch ein offt gediſtillierten eſſig zerlaſ-
ſen werden. dann diſes ſeind die aller weicheſte vnder den köſtlichen geſtei-
nen/ wie auch die Berlin. deßhalbẽ beſchicht es nit mit allen/ auch nit von
allem ding/ vnnd nit allemal/ ſonder in diſem da ein große enderung/ ſo ü-
berhand genommen/ erforderet wirt.
Damit ich aber wider zů dem handel kom̃e/ was einer ſubteylẽ ſubſtantz
iſt/ vnd ſo bald brennen/ bedörffen eines kleinen feüwrs/ als ſeind kreüter/
blůmen/ vnd wolriechende ding. Man ſchetzet vnd erkeñet dz feüwr/ nach
dem vnd die tropffen ſtreng nach einanderen fallen.
iſt/ vnd ſo bald brennen/ bedörffen eines kleinen feüwrs/ als ſeind kreüter/
blůmen/ vnd wolriechende ding. Man ſchetzet vnd erkeñet dz feüwr/ nach
dem vnd die tropffen ſtreng nach einanderen fallen.
Es zeigt Conrad Geßner an/ dz gemeinlich ſo vyl zeyt von einem tropf-
11Köſtlich gůt@
woſſer. fen zů dem anderen iſt/ daß man möge zechne zellen/ diſes ſeye auch die lieb-
liche diſtillierung. Auß diſen ſagt er von einer/ durch wölliche man ſage/ es
hab M. Gallus/ Keiſers Caroliartzet cxxiiij jar gelebt. Sy haltet cubebẽ/
zim̃et/ galangẽ/ negelin/ muſcatnüßlin/ vnd imber/ yedes geleich vyl/ vñ
2121[Handwritten note 21]2222[Handwritten note 22] ſalbey viermal ſo vyl/ diſes ſoltu in brenten wein ſo ſechßmalen auß gůttem
wein gediſtillieret worden/ legen/ der als ſchwer/ als das ander alles ſeye/
vnd demnach diſtillieren. Diſes hat in die matery ſein würckung/ vnd gibt
auch diſe krafft in die geiſter. er zerlaſſet/ von wegen ſeiner treffenlichẽ wer-
me/ vnd erhitziget doch die glider nit/ von wegen der ſubteylen ſubſtantz/
als etwan vor mehr von dem brenten wein geſagt worden. Etlich wöllen lie-
ber athamaſien dann die ſalbey haben/ von wegen deß lieblichen namẽ. vyl
meinen diſes ſeye daneden/ die anderen fanaceten/ ia etliche haltend es für
Ambroſien/ die darumb alſo genennet/ daß ſie der menſchen lebẽ lang auff-
halte/ vnd den götteren geleich mache. doch iſt ſie etwas ſeltzamer.
11Köſtlich gůt@
woſſer. fen zů dem anderen iſt/ daß man möge zechne zellen/ diſes ſeye auch die lieb-
liche diſtillierung. Auß diſen ſagt er von einer/ durch wölliche man ſage/ es
hab M. Gallus/ Keiſers Caroliartzet cxxiiij jar gelebt. Sy haltet cubebẽ/
zim̃et/ galangẽ/ negelin/ muſcatnüßlin/ vnd imber/ yedes geleich vyl/ vñ
2121[Handwritten note 21]2222[Handwritten note 22] ſalbey viermal ſo vyl/ diſes ſoltu in brenten wein ſo ſechßmalen auß gůttem
wein gediſtillieret worden/ legen/ der als ſchwer/ als das ander alles ſeye/
vnd demnach diſtillieren. Diſes hat in die matery ſein würckung/ vnd gibt
auch diſe krafft in die geiſter. er zerlaſſet/ von wegen ſeiner treffenlichẽ wer-
me/ vnd erhitziget doch die glider nit/ von wegen der ſubteylen ſubſtantz/
als etwan vor mehr von dem brenten wein geſagt worden. Etlich wöllen lie-
ber athamaſien dann die ſalbey haben/ von wegen deß lieblichen namẽ. vyl
meinen diſes ſeye daneden/ die anderen fanaceten/ ia etliche haltend es für
Ambroſien/ die darumb alſo genennet/ daß ſie der menſchen lebẽ lang auff-
halte/ vnd den götteren geleich mache. doch iſt ſie etwas ſeltzamer.
Man gibt auch mit dem geſchmack vnd geruch allen dingen die farb/ vñ
diſes vyl beſſer/ leichter/ vnd nutzlicher dañ ſonſt. dañ deß brenten weins ge
ruch vñ geſchmack verduncklet anderer geruch vnd geſchmack vyl mehr/ ſo
doch die farb võ keinem verletzet wirt. dañ deß brentẽ weins farb iſt weyß/
darumb legt man die gedörrete kreüter vnd die beſten darein/ mit ſampt an
derem das ferben mag. Es wöllen aber die Poetẽ nit allein nutzlich ſein/ ſon
der auch beluſtigen/ darumb ſoll es nit on beſonderen nutz beſchehen. Man
ferbet ſonſt andere feüchtigkeiten auch/ als den eſſig vnd waſſer. man tün-
cket auch die wolriechenden waſſer mit anderen geruchen/ doch mit den für
nembſten/ als roſen/ biſem/ zibeten/ vnd ambren. man laſſet ſie in einẽ gle-
ſenen geſchirr ein wenig warm werden/ wañ ſie wider kalt worden/ braucht
man ſie nach zweyẽ tagẽ. hiezwiſchen můß man dz geſchirr wol zů beſchloſſen
haltẽ/ damit es nit verrieche. diſes beſchicht aber võ wegẽ {der} ſubteylẽ ſubſtãtz.
diſes vyl beſſer/ leichter/ vnd nutzlicher dañ ſonſt. dañ deß brenten weins ge
ruch vñ geſchmack verduncklet anderer geruch vnd geſchmack vyl mehr/ ſo
doch die farb võ keinem verletzet wirt. dañ deß brentẽ weins farb iſt weyß/
darumb legt man die gedörrete kreüter vnd die beſten darein/ mit ſampt an
derem das ferben mag. Es wöllen aber die Poetẽ nit allein nutzlich ſein/ ſon
der auch beluſtigen/ darumb ſoll es nit on beſonderen nutz beſchehen. Man
ferbet ſonſt andere feüchtigkeiten auch/ als den eſſig vnd waſſer. man tün-
cket auch die wolriechenden waſſer mit anderen geruchen/ doch mit den für
nembſten/ als roſen/ biſem/ zibeten/ vnd ambren. man laſſet ſie in einẽ gle-
ſenen geſchirr ein wenig warm werden/ wañ ſie wider kalt worden/ braucht
man ſie nach zweyẽ tagẽ. hiezwiſchen můß man dz geſchirr wol zů beſchloſſen
haltẽ/ damit es nit verrieche. diſes beſchicht aber võ wegẽ {der} ſubteylẽ ſubſtãtz.