Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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501 ccccxlv
502 ccccxlvi
503 ccccxlvij
504 ccccxlviij
505 ccccxlix
506 ccccl
507 ccccli
508 cccclij
509 ccccliij
510 ccccxliiij
511 cccclv
512 cccclvi
513 cccclvij
514 cccclviij
515 cccclix
516 cccclx
517 cccclxi
518 cccclxij
519 cccclxiij
520 cccclxiiij
521 cccclxv
522 cccclxvi
523 cccclxvij
524 cccclxviij
525 cccclxix
526 cccclxx
527 cccclxxi
528 cccclxxij
529 cccclxxiij
530 cccclxxiiij
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              <pb o="dxxxvij" file="0593" n="593" rhead="ſachen/ Das dreizehend bůch."/>
            ein klein von der ſtraaß irreſt/ můſt du vnder dem bloſſen himmel ligen/ o-
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            der vnder die mörder fallen. </s>
            <s xml:id="echoid-s17167" xml:space="preserve">wann ein nagel manglet vnnd dem roß ein ey-
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            ßen abfallet/ hincket es/ vnnd můſt du zů fůß ghen. </s>
            <s xml:id="echoid-s17168" xml:space="preserve">deßhalben můſt du eint
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            weders langſam allein in der nacht durch vnbekante orth reißen/ vnnd dei
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            ne geferten verlaßen/ oder etwan in ſchneller eyl reytten/ vnnd müd wer-
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            den/ auff welches gemeinlich ein hitz oder feber volget/ vnd etwan der tod
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            ſelbs. </s>
            <s xml:id="echoid-s17169" xml:space="preserve">wann die ſtifel auffghond/ lauffet das waſſer hinein. </s>
            <s xml:id="echoid-s17170" xml:space="preserve">dann můſt du
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            in der herberig beleiben/ vñ das gelt verzeeren. </s>
            <s xml:id="echoid-s17171" xml:space="preserve">alſo daß deren vnkommlig-
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            keiten kein zaal/ ſo denn reyßenden auff der ſtraaß begegnet/ wann ſie nit
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            gar fleyßig od er überauß gewaltig ſeind.</s>
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            <s xml:id="echoid-s17173" xml:space="preserve">Es iſt aber auch der kleinen dingen auffmerckung nit wenig nutz in dem
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              ſen.</note>
            brot oder andere ſpeyßen zů erwellen/ wann du eintweders/ brot/ fleiſch/
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            vnnd anders kauffen/ oder deß gekaufften brauchen wilt. </s>
            <s xml:id="echoid-s17174" xml:space="preserve">dann das leicht/
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            wol gebachenn/ vnnd löcherecht brot/ iſt das beſt/ wann es ſüß iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s17175" xml:space="preserve">dañ wañ
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            es nit wol geſeürt/ oder etwz anders darein gemiſchet/ o{der} nit wol gebachẽ/
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            ſo über kommet es ein ſtarckenn vnnd böſen geſchmack. </s>
            <s xml:id="echoid-s17176" xml:space="preserve">dann mann můß
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            nit allein das brot/ ſonder auch das wachs ſeüren. </s>
            <s xml:id="echoid-s17177" xml:space="preserve">ja auch etwan die metall.
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            <s xml:id="echoid-s17178" xml:space="preserve">es ghet eben mit diſen dingen als mit dem glaß zů. </s>
            <s xml:id="echoid-s17179" xml:space="preserve">dañ durch ein lauwe wer
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            me wirt alles durch einander vermiſchet. </s>
            <s xml:id="echoid-s17180" xml:space="preserve">in dem brot beſchicht/ daß es alſo
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            wol gebachẽ wirt/ in dem wachs daß es nit zerbreche/ alſo auch in dem glaß
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            vnnd metallen. </s>
            <s xml:id="echoid-s17181" xml:space="preserve">doch iſt aber hie ein andere rechnung. </s>
            <s xml:id="echoid-s17182" xml:space="preserve">dann man ſeüret das
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            brot ehe mã es bachet/ aber das wachs/ glaß vnd metall noch dem ſie weich
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            worden ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s17183" xml:space="preserve">es iſt aber diſes alſo notwendig/ wann du es vnderlaßeſt/ daß
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            die wechſen kertzen allethalben ſpalt bekommen. </s>
            <s xml:id="echoid-s17184" xml:space="preserve">es kommet auch die weyße
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            nit von diſem/ ſonder von ſeiner natur. </s>
            <s xml:id="echoid-s17185" xml:space="preserve">dann das wachs von orient/ iſt vyl
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            weyßer/ weil die feüchte auß welcher das harkommet reiner iſt/ auch bas ge
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            leütert/ vnnd an der Sonnen getrücknet wirt. </s>
            <s xml:id="echoid-s17186" xml:space="preserve">man machet auch mitt di-
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            ſem das ander wachs als weyß/ wie ein leinen tůch iſt. </s>
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            mit dem kalch vnrecht alſo bereitten. </s>
            <s xml:id="echoid-s17188" xml:space="preserve">Ich will aber wider zů der ſpeyßen vn
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            derſcheid kommen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s17190" xml:space="preserve">Das rot fleiſch iſt friſch/ wann es ein weyße feyſte hat/ iſt es von einẽ ge-
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              ſsen.</note>
            ſunden thier. </s>
            <s xml:id="echoid-s17191" xml:space="preserve">das kranck fleiſch iſt der mertheil blauw oder gäl. </s>
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            ber geſund/ iſt das thier allethalben gůt/ darumb hatt man die etwan zů
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            dem opffer gebraucht. </s>
            <s xml:id="echoid-s17193" xml:space="preserve">Die eyer erkennet man an den weyßen vnd glantzen-
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            den ſchalen/ vnnd wann die ſonnen nit dardurch ſcheinet/ ſo man ſie mitt
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            der hand dargegen hebt. </s>
            <s xml:id="echoid-s17194" xml:space="preserve">Der beſt käß iſt welcher feiſt/ ſchwer/ vnnd ein we
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            nig gäl iſt/ darzů gůt am geſchmack/ lieplich am geruch/ vñ wol geſeübert
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            worden. </s>
            <s xml:id="echoid-s17195" xml:space="preserve">Es ſagend ettlich/ vnd reden nitt on vrſach/ man möge die käß wol
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            vnder dem ſchlangenkraut behalten/ dann weil diſes ſcharpff vnnd etwas
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            bitter/ laßet es kein feüle noch würm darzů kommẽ. </s>
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            vnnd zwibel faulet/ werden doch kein würm darinnen/ ſonder verſchwei-
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            nen ehe. </s>
            <s xml:id="echoid-s17197" xml:space="preserve">An den geſaltzenẽ fiſchen iſt diſes ein gewüße rechnung/ daß ſie gůt
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            wann ſie nit in ſaltzwaſſer/ ſonder trocken ſaltz eingebeyßet worden. </s>
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            weyße auß/ vnnd die ſich zůſammen krümmet haben. </s>
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            gůt/ vnnd welche gůt die ſeind auch gekrimbt/ wann ſie auch nitt von na-
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            tur einet anderen farb/ ſo ſeind ſie alſo weyß. </s>
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            erhalten/ alſo daß der nit ſchimmlet worden/ bleibt er weyß.</s>
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