Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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541 cccclxxxv
542 cccclxxxvi
543 cccclxxxvij
544 cccclxxxviij
545 cccclxxxix
546 ccccxc
547 ccccxci
548 ccccxcij
549 ccccxciij
550 ccccxciiij
551 ccccxcv
552 ccccxcvi
553 ccccxcvij
554 ccccxcviij
555 ccccxcix
556 d
557 di
558
559 diij
560 diiij
561 dv
562 dvi
563 dvij
564 dviij
565 dix
566 dx
567 dxi
568 dxij
569 dxiij
570 dxiiij
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              <pb o="dlxxxi" file="0637" n="637" rhead="ſachen/ Das dreizehend bůch."/>
            ten/ die großen vor den kleinen/ vnnd wann man die zeytt jm jar/ das orth/
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            vnnd andere vnderſcheid bedencket. </s>
            <s xml:id="echoid-s18492" xml:space="preserve">zů dem dritten nach dem vnnd ſie zů be
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            reittet werden/ als gebrotẽ/ geſotten/ gebachen/ geröſtet/ bey einem gro-
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            ßen oder kleinen feüwr/ lang oder kurtz/ mit dem eingeweid/ als die feiſten
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            wachtlen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18493" xml:space="preserve">zů dem vierten von zů gethonen gewürtzen/ ſpecereyẽ/ kreüterẽ/
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            wein/ geſottẽ moſt/ öl/ vnd ſafften. </s>
            <s xml:id="echoid-s18494" xml:space="preserve">fürnemmlich aber ein baſteten ſo man
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            cherley zů mal hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18495" xml:space="preserve">man kochet die im bachoffen/ ſchlecht ein teig darumb/
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            thůt gewürtz vnnd feiſte darzů.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18497" xml:space="preserve">Wann man auch beſondere theil an einem thier außlißet/ als der hennen
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            leber/ deß trutta kopff/ der fiſchen/ ſo lebendig geboren/ zungen/ der Ma-
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            ien rogen/ der Stören magen vnd eingeweid/ welche auch die Götter ſelbs
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            nit verwerffen wurden/ wie man ſagt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18498" xml:space="preserve">diſes gehört zů dem anderen puncten
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            von der erwellung. </s>
            <s xml:id="echoid-s18499" xml:space="preserve">Damit man aber ein vollkommene lieplichkeit befinde/
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            gehört auch ein ordnung hie zů/ wann du diſe vmkeereſt/ richteſt du nicht
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            auß. </s>
            <s xml:id="echoid-s18500" xml:space="preserve">Man ſoll auch der zeytt achten wie lang man gemeinlich diſe zů bereit
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            ten ſoll/ vnnd demnach wann ſie bereittet/ daß ſie nit verderben. </s>
            <s xml:id="echoid-s18501" xml:space="preserve">Man ſoll
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            auch die frücht/ obs/ vnnd käß/ nach eines yeden art ordenlich/ vnnd zů ſei
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            ner zeytt für tragen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18502" xml:space="preserve">auß diſen wenig gebotten beſthett die gantze narung/
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            vnnd freßerey. </s>
            <s xml:id="echoid-s18503" xml:space="preserve">doch hab ich allein in kurtzem diſes angezogen/ vnnd offt
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            meldung gethon/ es ſeye mehr darhinder verborgen/ wie ich dann auch die
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            baſteten für die beſten gehalten. </s>
            <s xml:id="echoid-s18504" xml:space="preserve">dann die feißte feüchtigkeit würt in diſen
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            gebraten/ verbrent nit vnnd verreücht nit/ dann ſie iſt allethalben mit ei-
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            ner feüchten decken überzogen/ darumb mag man auch ſpecereyen darzů-
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            thůn/ welche nit verbrennen/ wie jnen dann leichtlich ſonſt beſchicht. </s>
            <s xml:id="echoid-s18505" xml:space="preserve">Deß
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            halben wo kein bößer geſchmack vorhanden/ ſo iſt nicht beſſers/ als in et-
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            lichen/ da der ſtarck geſchmack vorhin verriechen ſoll. </s>
            <s xml:id="echoid-s18506" xml:space="preserve">deßhalben mag man
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            die iungen färlein nit ſo wol füllen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18508" xml:space="preserve">Es dienet auch treffenlich wol zů einem angenemmen geſchmack/ vnnd
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            daß die ſubſtantz ſteyff bey einanderen beleibe/ daß man ein ding nit ehe in
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            daß waßer lege/ dann es ſiedende ſeye/ doch würt die breyen vngeſchmackt.
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            <s xml:id="echoid-s18509" xml:space="preserve">alſo ſoll man dem fleiſch/ fiſchen/ krebſen/ ſchnecken/ lattich/ kölkraut vnd
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            anders der geleichen thůn/ dann ſie behalten jren geſchmack vnnd geruch/
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            laßend ſich zerreyben/ doch werden ſie nit ſo weycb/ vnd die brü nit als güt. </s>
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            Vnder den angenem̃en waſſeren iſt keines beßer dann das lauter geſotten
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            wirt/ demnach daß allein von dem pfeffer bereitet/ zů dem dritten daß von
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            melonen ſaamen vnnd meertreüblen geordnet/ wañman harnach achtkrie
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            chen darein legt/ vnd laßt es ein klein ſieden. </s>
            <s xml:id="echoid-s18511" xml:space="preserve">man ſoll ein quintlein der Me
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            lonen ſaamẽ/ vnd ſechs quintlein meertreübel zů viertzig vntz waſſer nem
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            men. </s>
            <s xml:id="echoid-s18512" xml:space="preserve">dann wann man diſes drey oder vier malen durch ſechtet/ wirt es faſt
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            deß wein farb bekom̃en/ ein ſüßen geſchmack haben/ darzů etwas ſaurlecht.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18514" xml:space="preserve">Vnder diſe ding ſo ein woluſt vnd nutzbarkeit bringẽd/ gehöret daß wir
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            jm ſommer on hitz/ vnd jm winter on froſt wonen mögend. </s>
            <s xml:id="echoid-s18515" xml:space="preserve">es iſt aber nicht
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            beßers wider die kelte/ dann ein klein hültzen gemach ſo allethalben wol be-
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            ſchloßen/ alſo daß nienen kein ſpalt ſeye. </s>
            <s xml:id="echoid-s18516" xml:space="preserve">es iſt aber vyl kommlicher/ daß di
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            ſes auß bretteren zů gerüſtet/ welche die werme lang behaltẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s18517" xml:space="preserve">darũb müßen
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            diſe auß ſteyffem holtz ſein/ ſo ein feißte warme feüchtigkeit an im hatt/ wie
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            vylicht das reckholder holtz iſt/ auß welchem das gummen fleüßet/ welches
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            wir Sandarachen neñen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18518" xml:space="preserve">vylicht iſt diſes beßer/ an welchẽ Anacardẽ ſeind.</s>
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