Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of figures
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
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(dcccxlii)
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1.0RC
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de
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898
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Außzug von allen
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">Wer wolt aber nit glauben/ daß die geſchirr ſo gold vnd ſilber zůſchmel-
<
lb
/>
tzen nutzlich ſeind/ nit auch zůkochen gůt weren? </
s
>
<
s
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echoid-s26674
"
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preserve
">Darumb hab ich mir auß
<
lb
/>
ſollicher erden einen hafen zůbereitet/ den ich brauch zůkochen/ welcher e-
<
lb
/>
wig weret/ man zerſchlach jn dañ/ dieweil das feüwr jm gar nichts ſchadet.</
s
>
<
s
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echoid-s26675
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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">Wo her kompt es aber daß inn den bergen ſo vyl metall wachſend? </
s
>
<
s
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">Ich
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0898-01
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note-0898-01a
"
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preserve
">warumb in dẽ
<
lb
/>
bergen metall
<
lb
/>
wacht.</
note
>
ſprich/ Die berg haben ein geſtalt des lebens/ dieweil ſie ſteinecht ſeind/ wo
<
lb
/>
aber das leben/ do wer den alle ding nateürlich vnnd geſchwind.</
s
>
<
s
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echoid-s26678
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</
p
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<
p
>
<
s
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echoid-s26679
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">Es werden auch der bergen krefft/ mitt härſten/ rechen/ vnnd pflügen
<
lb
/>
nit erſchöpffet/ vnnd abgetriben. </
s
>
<
s
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echoid-s26680
"
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preserve
">ſie haben auch ein gantz veſte ſubſtantz/
<
lb
/>
dannenher die werme baß zůſammen gehalten/ die in äckeren vonn wegen
<
lb
/>
der weiche des erdtrichs verzert wirt. </
s
>
<
s
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echoid-s26681
"
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="
preserve
">das aber die werme von himmel her-
<
lb
/>
ab ſeye/ hab ich vor langem gelert/ zů einem theil/ daß die ander werme gar
<
lb
/>
vnbequem darzů iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26682
"
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">Zů dem anderen/ daß in Orient vnd Mittag/ vyl
<
lb
/>
köſtlicher edel geſtein/ auch volkommen gůt gold wirt.</
s
>
<
s
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echoid-s26683
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s26684
"
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preserve
">Wann man diſe mit dem edel geſtein das in Teütſchland/ als Carfunckel
<
lb
/>
vnnd Ametyſten vergleichet/ findt man gar ein großen vnderſcheid in der
<
lb
/>
herte vnnd glantz. </
s
>
<
s
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echoid-s26685
"
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">Die vrſach iſt/ daß der auffgang vnnd Orient/ vyl hi
<
lb
/>
tziger/ feüchter vnnd feißter iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s26686
"
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">Darumb wann diſe von ſamen wiechſen/
<
lb
/>
ſo were die werme feüwrig/ oder ein feülung. </
s
>
<
s
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echoid-s26687
"
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">Dieweil dann in Ißland (vn-
<
lb
/>
der mitnacht gelegen) die berg brennen/ warumb ſolte auch nit gůt edel ge-
<
lb
/>
ſtein do wachſen/ oder vyl gold vorhanden ſein?</
s
>
<
s
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<
p
>
<
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">Es iſt auch in bergen ſchnee vnd langwürig eyß/ welche die werme dar-
<
lb
/>
innen behalten/ vnnd dannethin alle ding erquick en/ ſo in äckeren/ die wer
<
lb
/>
me von des vmbgenden luffts willen zerſtröuwet wirt. </
s
>
<
s
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echoid-s26690
"
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">Es wirt auch der
<
lb
/>
bergen krafft/ von bäumen vñ kreüteren nit außgemerckelt/ dann ſie ſeind
<
lb
/>
vnfruchtbarer dann die acker/ wo ſie gleich am fruchtbareſten ſeind. </
s
>
<
s
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echoid-s26691
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">So
<
lb
/>
fleüßt dann auch daß waſſer vnnd die feüchtigkeit gentzlich herab/ welches
<
lb
/>
oben auff den ackeren bleibt. </
s
>
<
s
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">deßhalben mag kein metal do wachſen.</
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">Es iſt gewüßlich erfaren/ daß etlich ſüß waſſer auß dem meer ſchöpffen/
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0898-02
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note-0898-02a
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="
preserve
">wie man ſ@s
<
lb
/>
waſſer aus dë
<
lb
/>
meer ſchöpffe</
note
>
wie Ariſtoteles ſagt. </
s
>
<
s
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echoid-s26695
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">dann man laßt ein wächſen geſchirr hinab/ vaſt dick/
<
lb
/>
vnnd allenthalb verſchloßen/ welches ſo es ein weil inn dem meer beleibt/
<
lb
/>
waſſer entpfacht/ aber kein ſaltz/ doher zeücht man ſüß waſſer herauß/ daß
<
lb
/>
gůt zůtrincken iſt. </
s
>
<
s
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">dann das waſſer weil es dünn iſt/ ghet hinein. </
s
>
<
s
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echoid-s26697
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">daß ſaltz
<
lb
/>
aber/ dieweiles dick vnd jrrdiſch/ mag nit durch das wachs hinein tringẽ.</
s
>
<
s
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<
p
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">Daß aber das waſſer nit vollkommelich/ vnnd wol mit dem wein vermi
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0898-03
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note-0898-03a
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="
preserve
">wie das waſ-
<
lb
/>
ſer vö dẽ wein
<
lb
/>
geſcheiden
<
lb
/>
wert.</
note
>
ſchet werde/ iſt auch zůmercken/ dann ſo man ein leinen tůch/ inn wein der
<
lb
/>
mit waſſer vermiſchet iſt/ henckt/ das ein theil überauß hange/ ſo ſteigt daß
<
lb
/>
waſſer auß dem gantzen geſchirr hinauff durch das leinen tůch/ vnd bleibt
<
lb
/>
der pur lauter wein inn dem becher.</
s
>
<
s
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echoid-s26700
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s26701
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">Alſo bewert man den lauteren wein/ daß nit geſchehen möchte/ ſo wein
<
lb
/>
vnnd waſſer ſich recht vndereinanderen vermiſchten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26702
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preserve
">Herwiderumb/
<
lb
/>
daß waſſer fahrt an des bechers boden/ darum auch der letſt im bodeu vn-
<
lb
/>
geſchmackt iſt/ vnnd iſt vyl beſſer vnder daß waſſer wein/ dann vnder den
<
lb
/>
wein waſſer zůſchütten.</
s
>
<
s
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="
echoid-s26703
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s26704
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preserve
">Aber wann du allgemach wein vn{der} waſſer thůſt/ wirt es darauff ſchwim
<
lb
/>
men/ wie geſagt. </
s
>
<
s
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echoid-s26705
"
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="
preserve
">wann du aber auff daß waſſer ein ränfftlein brot zů erſten
<
lb
/>
legſt/ vnd darauff den wein allgemach geüſſeſt/ wirſt du zůhand ſehen/ den
<
lb
/>
</
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>