Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dccclxvii)
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dccclxvii
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0923
"
n
="
923
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rhead
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Subteilen ſachen.
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tigen/ wie Ariſtoteles ſagt/ ſeind ſie ſüß/ dañ weil diſe in hitzigen landẽ her-
<
lb
/>
für kom̃en/ haben ſie ein wäſſerige/ aber nit feißte feüchtigkeit/ vñ ein dun
<
lb
/>
ne ſubſtätz/ werden ouch bald gekocht vñ außbereitet. </
s
>
<
s
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echoid-s27478
"
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="
preserve
">Die Tamarindẽ aber
<
lb
/>
halten dz wi{der}ſpil/ welche võ wegen {der} feißtẽ vñ jrdiſchẽ feüchtigkeit/ allzeit
<
lb
/>
herb vñ ſaur ſeind/ vñ bleibẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s27479
"
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="
preserve
">Man findet ſie in dem theil Aethiopie/ o{der} Mo
<
lb
/>
renlãd/ welches ſie Bernagaſſum neñen/ auſſerhalb des krebs circkels bey
<
lb
/>
dem Roten meer/ gegen Nidergãg in den welden/ auß einem großẽ baum.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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">diſes hatt ein frucht wie ein trauben. </
s
>
<
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">Die werck der natur ſeind wunderbar
<
lb
/>
lich/ darumb hatt ſie mit jrem fleiß die frucht der Balſamen wider herfür
<
lb
/>
bracht/ welche von jrer krafft vñ gleichnuß alſo genempt iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s27482
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">dañ die frucht
<
lb
/>
heilet geſchwind die friſchen wunden/ vnd wachſet der baum vmbſich/ wie
<
lb
/>
vor zeiten des balſams/ vnd henckt ſich an.</
s
>
<
s
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echoid-s27483
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"/>
</
p
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<
p
>
<
s
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="
echoid-s27484
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preserve
">Man bringt jetz auß Hiſpaniola ein ander geſchlecht des Balſams/ ge-
<
lb
/>
gleich wie Iuiu ben gefarbet/ diſe ſcheinet vnd iſt zech/ hatt ein wunderbar
<
lb
/>
lichen lieblichen geſchmack/ daß es keiner glauben mag. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27485
"
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="
preserve
">Ich hab jhn zů Le-
<
lb
/>
on bey Sebaſtiano von Bonony des Künigs werckmeiſter geſehen. </
s
>
<
s
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echoid-s27486
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="
preserve
">Er iſt
<
lb
/>
ein hẽrrlicher vnnd geſchickter mann/ der mich vaſt lieb hatt. </
s
>
<
s
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preserve
">Sonſt hab
<
lb
/>
ich ihn auch zů Ianua geſehen/ welcher räß wie pfeffer auff der zungen ge-
<
lb
/>
weſen/ aber als ich glanb/ was er vom feüwr alſo verderbt/ dañ er ſchmackt
<
lb
/>
ſtarck/ als wann er verbrennt were. </
s
>
<
s
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"
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">Es ſeye aber dem wie es wölle/ ſo heilet
<
lb
/>
er auch die friſchen wunden geſchwind/ vñ nimbt die runtzelen hinweg. </
s
>
<
s
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="
preserve
">Ich
<
lb
/>
glaub daß das öl/ ob es gleich nit zů allen/ ſo iſt es doch zů vyl dingen gůt/
<
lb
/>
zů welchen auch der recht Balſam gůt iſt.</
s
>
<
s
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<
p
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<
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">Auß dem fleiſch zeücht man die feißte alſo (wie ich es auch ſelbs im brauch
<
lb
/>
<
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right
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="
note-0923-01
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="
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">wie man das
<
lb
/>
fleiſch auſs
<
lb
/>
ſchmeltze.</
note
>
hab) man ſchneidet es zů ſtucken/ vnd thůt es in beſchlöſſen gleſen geſchirr/
<
lb
/>
mit einem pergament bedeckt. </
s
>
<
s
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">dann ſetzt man es inn ſiedend waſſer/ ſechs
<
lb
/>
oder ſieben ſtund lang/ ſo wirt das fleiſch alles ſchier zů feißte/ ſchmeltzt
<
lb
/>
vnnd zerghet.</
s
>
<
s
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p
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">Tartarum oder weinſtein zerghet von feüchtigkeit/ oder in einem mar-
<
lb
/>
<
note
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right
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">weinſtein ö@</
note
>
mor vnder die erden vergraben/ oder in einem glaß/ daß den dampff vnd
<
lb
/>
rauch des heiſſen ſiedigen waſſers auff fahet. </
s
>
<
s
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">Mit ſolcher weiß werden vyl
<
lb
/>
ding welche von dem feüwr zů kalch werden/ in öl verwandlet. </
s
>
<
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="
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">Darumb iſt
<
lb
/>
noch vngewiß/ ob des weinſteins ſafft öl ſeye oder waſſer. </
s
>
<
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">Wann der ſchwe-
<
lb
/>
bel brennt/ wirt er zů öl/ dann der rauch der auffgefaßt wirt/ weil er erkal-
<
lb
/>
tet/ wirt zů öl/ als ich erfaren hab. </
s
>
<
s
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">Mann můß aber nur ein gleſin geſchirr
<
lb
/>
haben/ welches man Vola nennet/ vnd fleiſſig acht haben daß es langſam
<
lb
/>
brenne.</
s
>
<
s
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</
p
>
<
p
>
<
s
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">Wie ghet es aber zů/ das etlicher blůmen geruch oder geſchmack nitt inn
<
lb
/>
<
note
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="
right
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="
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="
preserve
">warumb in
<
lb
/>
dem diſtillie-
<
lb
/>
ren nit alle ge
<
lb
/>
ſchmäck blei-
<
lb
/>
ben.</
note
>
den gediſtilliertẽ waſſeren bleibt? </
s
>
<
s
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="
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="
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">ſonder wie in Iaſemino/ Nägelin vnd gil
<
lb
/>
gen blůmen/ wirt das waſſer gar vngeſchmackt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27502
"
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="
preserve
">Es iſt an anderen orthẽ ge-
<
lb
/>
ſagt/ daß ſollicher dünnen ſubſtantz nichts dickes zůkom̃en oder zůgefügt
<
lb
/>
werden mag. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27503
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="
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">Darzů wirt helffen wann man die bletter der vngeſchmackten
<
lb
/>
kreüter alſo ordnet/ daß eines vmb das ander lige/ vnd zů der dicken mate-
<
lb
/>
ry/ wolriechende ding legt/ welche doch nit verbreñt ſeyen/ vñ darnach ge-
<
lb
/>
diſtilliert wirt/ alſo mag man allein den geſchmack herauß bringen. </
s
>
<
s
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echoid-s27504
"
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">dañ ſo
<
lb
/>
ſie in dz waſſer gelegt/ laſſend ſie kein geſchmack/ ſonder ſie faulend. </
s
>
<
s
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echoid-s27505
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="
preserve
">vnnd ſo
<
lb
/>
man dz feüwr nit zimlich darzů thůt/ verbreñt es diſe/ welche jrrdiſcher na-
<
lb
/>
tur ſeind/ ſo es aber zimlich gemacht/ ſcherpffet es ſie nur.</
s
>
<
s
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echoid-s27506
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echo
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