Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of figures
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
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(dcccxlviii)
of 997
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1.0RC
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de
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dcccxlviii
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924
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Außzug von allen
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">Darumb brauchend die Moſcowiter waſſer ſo auß haberen gediſtilliert
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lb
/>
wirt/ weil ſie kein wein haben. </
s
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<
s
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">es wermbt vñ macht trunckẽ vnd voll/ gleich
<
lb
/>
wie der wein. </
s
>
<
s
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echoid-s27509
"
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">Dañ dieweil {der} haberen einer dickeren ſubſtãtz/ wirt er auß der
<
lb
/>
deſtillation erwerm̃et/ dünnert vnd geſcherpfft/ der maſſen dz er dem bran
<
lb
/>
ten wein zůuergleichẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s27510
"
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preserve
">Alſo hanff bletter zů mäl gemacht/ vnd in dz tranck
<
lb
/>
gethan/ machen den trinckendẽ leib voll/ weil ſie überſich zům haupt riechẽ.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s27511
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">Zů gleicher weiß bletter vnd ſaamen/ des hanffs geſottẽ/ vnnd daß waſſer
<
lb
/>
auff die erden geſchüttet/ zeücht die würm auß der erden herauff/ weil ſie
<
lb
/>
entweders den geruch lieben oder haſſen/ vnd darumb vnderſthand zů flie
<
lb
/>
hen. </
s
>
<
s
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echoid-s27512
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">diſes brauchen die fiſcher.</
s
>
<
s
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</
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<
p
>
<
s
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">Alſo wann die hüner den hanff ſaamen eſſen/ macht es ſie fruchtbar vnd
<
lb
/>
zůlegen im winter/ dann er wermbt vnd dünnert. </
s
>
<
s
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echoid-s27515
"
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">Man ſagt daß bey den
<
lb
/>
Tartaren das waſſer auß gediſtillierter milch voll mache. </
s
>
<
s
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echoid-s27516
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">darumb můß die
<
lb
/>
milch dicker vñ lang bey dem feüwr geweſen ſein. </
s
>
<
s
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">Es wirt aber vyleicht auß
<
lb
/>
roßmilch gemacht.</
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">Auß hopffen ſaamen vñ gerſten/ Rocken oder weyſſen macht man Zetũ
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0924-01
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note-0924-01a
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">Bier zůberei-
<
lb
/>
ten.</
note
>
o{der} dz Bier/ auff diſe weiß als Nicolaus Poll/ des Keyſers artzet geſchribẽ
<
lb
/>
hatt. </
s
>
<
s
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echoid-s27520
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">Die gerſtẽ leg in waſſer ſo lãg biß ſie breche vñ auff ghet/ darnach gedör
<
lb
/>
ret/ düñ geribẽ/ ja vnder die mül gelegt/ deſſelbigẽ nim̃ zwey theil/ waſſers
<
lb
/>
ſiebẽ theil/ ſeüd es miteinander biß auff den dritten theyl/ nimb den halbẽ
<
lb
/>
theil des waſſers/ vñ thůn den viertzigſten theil hopffen ſaamen/ vñ ſo vyl
<
lb
/>
gerſten als vor darzů/ ſeüd es alles drey oder vier ſtund. </
s
>
<
s
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echoid-s27521
"
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">darnach nimb den
<
lb
/>
anderen halbẽ theil waſſers geſechtet/ vermiſch jn mit dem erſten/ vnd ſeü-
<
lb
/>
de es noch ein mal/ biß auff dz halb ein. </
s
>
<
s
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">zůletſt thůt man es in ein faß/ oder
<
lb
/>
höltzen geſchirr/ vnd mit wenig hebel oder ſaurteig/ zertheilt man es. </
s
>
<
s
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echoid-s27523
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">Wie
<
lb
/>
aber die jhenigen/ ſo gegen Mitnacht whonend/ zů der noturfft/ bier von
<
lb
/>
gerſten vnd weyſſen machẽ/ alſo diſe ſo gegẽ Mittag gelegen/ auß Reiß. </
s
>
<
s
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echoid-s27524
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">die-
<
lb
/>
weil jnen in jrem geſatz weinzůtrinckẽ verbottẽ. </
s
>
<
s
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">ſolliche tranck machend alle
<
lb
/>
vol. </
s
>
<
s
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">doch iſt dz bier auß Reiß gemacht/ etwas milter/ nit darũb daß die ger
<
lb
/>
ſten hitziger ſeye dann der reiß/ oder der reiß kelter dañ die gerſten/ ſonder
<
lb
/>
darumb dz die ſelbigen bier kein hopffen haben. </
s
>
<
s
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">dañ welche mit hopffen be
<
lb
/>
reitet/ die ſeind hitzig vn faſt trocken. </
s
>
<
s
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">Darumb iſt der wolluſt des trancks
<
lb
/>
keinem abgeſchlagen/ dann man fmdet allenchalben reiß. </
s
>
<
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">Es iſt auch diſes
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tranck vyl lieblicher vnd geſünder/ dann das ander bier.</
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">Daß alt Oximel iſt geſunder weder alles bier/ wiewol es etwas theürer
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lb
/>
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note
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="
left
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note-0924-02
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note-0924-02a
"
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="
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">Oxymel zůbe
<
lb
/>
reuen.</
note
>
were/ dann es wirt gemacht auß dreyſſig pfund honigs/ xxv pfund eſſig/
<
lb
/>
xix pfund waſſers/ drey pfund ſaltz/ etlich thünd Thymbren oder garten-
<
lb
/>
hyſſop darzů/ vnd mehrend daß waſſer. </
s
>
<
s
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">Diſes ſoll alles miteinander zehen
<
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/>
mal geſotten/ darnach von einẽ geſchirr in dz ander geſchüttet werden. </
s
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">vnd
<
lb
/>
alſo laßt man es veralten. </
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>
<
s
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">Dieweil aber vyl waſſer/ von wegẽ der lieblicheit
<
lb
/>
darein ghet (dann man trinckt es mit friſchem waſſer gemiſchet/ gleich wie
<
lb
/>
den wein) wirt es ein wenig geringer dann bier/ aber vyl geſünder.</
s
>
<
s
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p
>
<
s
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">Die Moren (ich glaub daß die wein bey jnen nit mögẽ behalten werden/
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0924-03
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note-0924-03a
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">Mörẽ tranck.</
note
>
dann ſonſt verehrend ſie Chriſtum) nemmend die meertreübel/ vnd legẽ ſie
<
lb
/>
ein tag in waſſer/ dörrent ſie ein wenig/ vnd truckend ſie dañ auß. </
s
>
<
s
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echoid-s27537
"
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">Diß trãck
<
lb
/>
iſt vmb ſo vyl beſſer/ daß es nit vaſt lieblich iſt. </
s
>
<
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echoid-s27538
"
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preserve
">es hatt kein ſtercke/ vnd iſt
<
lb
/>
nichts böß darbey/ als im wein/ dann des weins lieblicheit/ dienet zů der
<
lb
/>
menſchen verderbnuß/ vnnd zů der trunckenheit.</
s
>
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="
echoid-s27539
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"/>
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echo
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