Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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            chet/ dann es zeüchet von ihnen harauß. </s>
            <s xml:id="echoid-s25290" xml:space="preserve">was aber gebiret/ das zeücht alles
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            hinein. </s>
            <s xml:id="echoid-s25291" xml:space="preserve">dann das feüwr trücknet/ vnnd was geboren wirt/ bedarff der feüch
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            te/ wölliche wie ein leym alles zůſammen füeget. </s>
            <s xml:id="echoid-s25292" xml:space="preserve">Darzů ſünderet das feüwr
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            von einanderen/ vnd zertheilet/ es bedarff aber die geburt einer dick/ vnd
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            nit allein ein vermiſchung.</s>
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            <s xml:id="echoid-s25294" xml:space="preserve">Es bringet auch das feüwr die qualiteten zů dem höchſten/ was aber zů
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            der geburt dienſtlich vnd ſich mit einander vermiſchend/ zerſtören in jneu
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            ſelbs die qualiteten. </s>
            <s xml:id="echoid-s25295" xml:space="preserve">Zů dem gehöret der himmeliſchen werme zů/ etwas zů
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            gebären oder harfür zů bringen/ vnnd nitt dem feüwr. </s>
            <s xml:id="echoid-s25296" xml:space="preserve">dann es magkein lä
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            ben in dem feüwr ſein. </s>
            <s xml:id="echoid-s25297" xml:space="preserve">Es vermiſchet wol das feüwr alle ding/ theilet aber
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            die ſubſtantzen von einander. </s>
            <s xml:id="echoid-s25298" xml:space="preserve">deßhalben wirt das brot van dem feüwr geba
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            chen/ aber das fleiſch zerſtöret. </s>
            <s xml:id="echoid-s25299" xml:space="preserve">weil wir aber nit im brauch haben das fleiſch
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            rouw zů eſſen/ ſieden wir diſes bey dem feüwr.</s>
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            <s xml:id="echoid-s25301" xml:space="preserve">Wann wir aber das fleiſch vnnd die eyer rouw zů eſſen gewonehettend/
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              <note position="right" xlink:label="note-0855-01" xlink:href="note-0855-01a" xml:space="preserve">Rouwe ſpeyſs
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              beſſer dann go
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              kochete.</note>
            wurde es zů vnſers leben langwirigkeit faſt dienſtlich ſein. </s>
            <s xml:id="echoid-s25302" xml:space="preserve">Weil nun diſes
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            bey vns nitt in dem brauch/ eſſend wir doch r@uw was vns müglich/ nam-
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            lich milch/ honig/ öl/ ancken/ zucker/ vnnd der mehrtheil kölkraut/ ſo einer
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            ſubteylen ſubſtantz ſeind/ wölliche zů geſundtheit vnnd langwerendem lä-
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            ben faſt nutzlich. </s>
            <s xml:id="echoid-s25303" xml:space="preserve">Dann ob wol das feüwr die liebliche ding vermiſchet/ vnd
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            auß ſchwebel vnnd queckſilber/ cinaber machet/ theilet es doch der narung
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            ſubſtantzen von einanderen/ vnnd weil es das ſubteyl vonn dem dicken ab-
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            ſünderet/ machet es diſes böſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s25304" xml:space="preserve">Deßhalben wann man kein verdruß darab
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            neme/ were vyl beſſer/ man eße die eyer vnnd ſchnecken rauw/ dann geſot-
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            ten. </s>
            <s xml:id="echoid-s25305" xml:space="preserve">Vnnd zwar wann wir ſtarck genůg/ vnnd die menſchen kein abſcheü-
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            hen oder verdruß ab etlichen dingen hettend/ bedörffte man deß feüwr/ die
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            ſpeyß zůbereiten gar nit.</s>
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            <s xml:id="echoid-s25307" xml:space="preserve">Es haben aber die menſchen lieber wöllen wol vnd nit lang leben/ dann
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            wie die wilden thier vnnd bauren ein gůtte zeyt. </s>
            <s xml:id="echoid-s25308" xml:space="preserve">Ich acht auch es habe den
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            Einſidlern ſo in der wüſte gelebt/ zů ihrem alter gar wol gethon/ daß ſie ron
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            we ſpeyß geeſſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s25309" xml:space="preserve">dann wann rouwe ſpeyß verdeüwet/ iſt ſie vyl beſſer dann
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            die gekochete/ wölliche etwas von dem feüwr beſchediget worden. </s>
            <s xml:id="echoid-s25310" xml:space="preserve">doch můß
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            man deſſen von jugent an gewonen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s25312" xml:space="preserve">Man hatt ein kunſt erfunden/ daß man die fiſch auff einem papeyr ko-
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              <note position="right" xlink:label="note-0855-02" xlink:href="note-0855-02a" xml:space="preserve">Fiſch auff ei-
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              nem papeyr
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              kochen.</note>
            chen mag/ geleich wie in einer pfannen. </s>
            <s xml:id="echoid-s25313" xml:space="preserve">Nimb ein einfach papeyr/ ſchütt al
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            lenthalben öl darauff/ vnnd beüg es wol überſich das nicht herab lauffen
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            mag/ vnnd ehe das ölaußtrocknet/ leg es auff feüwrigekoolen ſo kein flam
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            men haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s25314" xml:space="preserve">dañ das öl lauffet nit hindurch/ ſonder fleücht dz feüwr/ es bren
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            net auch das papeyr nicht/ dañ es mag nit trucknen/ weil öl vorhanden. </s>
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            mag auch das feüwr kein ding/ wölches nitt wol außgetrocknet/ verzeeren/
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            doch wirt es allgemach heiß/ vnd facht an zů ſieden/ alſo daß die fiſch ſo dar
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            auff ligend fein gekochet werden/ wölliches wol zů verwunderen iſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s25317" xml:space="preserve">Wie ghet es auch zů wann man ein faden vmb ein ey bindet/ vnnd auff
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            die koolen oder in das feüwr legt/ daß er nit verbrennet? </s>
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            feüwr ſein krafft mag haben/ es komme dann die werme zů dem höchſten. </s>
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            weret aber das ey der werme daß die nitt zům höchſten komme/ weil das ey
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            nitt verbrennen mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s25320" xml:space="preserve">was aber nitt verbrennet/ das kület etlicher maſſen/
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            was faſt warm iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s25321" xml:space="preserve">Weil aber die werme inn einer feüchtigkeit etwas ge-
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            birt/ warumb begibet ſich diſes auch nitt inn einem ſiedendenn waſſer?
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