Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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115 lix
116 lx
117 lxi
118 lxij
119 lxiij
120 lxiiij
121 lxv
122 lxvi
123 lxvij
124 lxviij
125 lxix
126 lxx
127 lxxi
128 lxxij
129 lxxiij
130 lxxiiij
131 lxxv
132 lxxvi
133 lxxvij
134 lxxviij
135 lxxix
136 lxxx
137 lxxxi
138 lxxxij
139 lxxxiij
140 lxxxiiij
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              <pb o="clxvij" file="0223" n="223" rhead="ſachen/ Das ſechßt bůch."/>
            einem band wider zů ſamen binde/ vnd zů oberſt myſt darzů lege/ damit {der}
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            verwundet baum nit zwifacher geſtalt verderbe. </s>
            <s xml:id="echoid-s5548" xml:space="preserve">Darnach wañ er über ein
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            iar wi{der} zůſamen gewachſen/ ſoll man den wider in ein anderen iungen kirß
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            baum ſo nach nie kein frucht getragen pflantzen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5549" xml:space="preserve">Weil ich aber dergleichen
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            frucht nie geſehen/ acht ich es möchte ſollicher baum/ der ſo vyl wundẽ ent-
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            pfangen/ nitt lebendig bleiben/ vorab in vnſeren landen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5551" xml:space="preserve">Damitt ich aber wid erumb zů vnſerem erſten fürnem̃en kom̃e/ iſt ein ge
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              <note position="right" xlink:label="note-0223-01" xlink:href="note-0223-01a" xml:space="preserve">Brott lang zů
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              behalten.</note>
            meine regel der erhaltung die aufftröcknung/ dann was man auffgetröck-
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            net hatt/ mag lang behalten werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s5552" xml:space="preserve">alſo daß man dz brott ſo zweymalen ge
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            bachen/ ein gantz iar behaltẽ mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s5553" xml:space="preserve">dañ ein yedes ding das da faulet (wie vor
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            an gezeigt) faulet von wegen der wäſſerigen feüchtigkeit/ wann man nun
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            die wäſſerige feüchte hinnimmet/ ſo beleibt es lang. </s>
            <s xml:id="echoid-s5554" xml:space="preserve">dieweil aber die wäſſe-
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            rige feüchte ſchwerlich hinzů nemmen/ es gange dann auch etwas der feiß-
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            ten feüchte daruon/ beſchicht/ daß diſes brott etwas minder dañ dz gemein
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            brott ſpeyſet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5555" xml:space="preserve">Es begibt ſich aber in den ſchiffen/ ſo allenthalben mitt waſ-
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            ſer vmbgeben/ daß ſie gemeinlich ſchimlet darin werden/ vnd der mehren-
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            theil gar verderbend/ darumb můß man das ſelbig etwan nach zwey oder
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            dreymal bachen/ o{der} alſo verdorbẽ eſſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5556" xml:space="preserve">Man ſagt aber dz mã in {der} inſel Sa-
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            na/ wölche cc. </s>
            <s xml:id="echoid-s5557" xml:space="preserve">tauſet ſchritt von den Moluchien ligt/ brott mache/ wölches
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            bey drey iaren wären mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s5558" xml:space="preserve">doch weißt mã nitt wie ſolliches zůghet/ wañ mã
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            aber den handel nach vnſeren reglen vnd gründen bedenckt/ mag man ein
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            gemeine vrſach geben. </s>
            <s xml:id="echoid-s5559" xml:space="preserve">Dañ es můß dick vnd feißt ſein/ vnd bey einẽ kleinen
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            feüwr gebrattẽ/ darzů etwas darein vermiſchet/ wölches nach ſeiner natur
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            der feülung treffenlich widerſthet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5560" xml:space="preserve">Doch mögen wir villicht nitt zů ſollichẽ
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            zeyl kom̃en/ dieweil vnſer luffe etwas ſubteyler/ oder aber feüchter dañ der
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            Indianiſ@@ iſt/ oder aber auß einer anderen vrſach komlicher die feülung
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            an zů richten.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5562" xml:space="preserve">Wann man grüne Oliuen bald bereitten will/ ſoll man ſie auffſchneiden
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              machen.</note>
            vnd in waſſer/ in wöllichem kalch vnd zweymal ſo vil äſchen ligt/ werffen/
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            vnnd alſo bey xxiiij. </s>
            <s xml:id="echoid-s5563" xml:space="preserve">ſtunden darinnenn ſich erbeyſſen laſſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5564" xml:space="preserve">demnach ſoll
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            man ſie mitt lauwem waſſer fünff malenn abwäſchen/ darnach auch mitt
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            ſaltzwaſſer.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5566" xml:space="preserve">Diſes ſeind die ſtuck wölche inn gemein alle ding erhalten/ der honig/ öl/
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            eſſig/ bech/ ſaltz/ inn einer pfannen röſten/ an dem ſpiß braten/ auffgebla-
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            ſen blateren/ brentwein/ rauch vnnd der balſam. </s>
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            ſtrauw erhalten vnuolkommenlich/ dann ſie erhalten allein etlich tag lãg.
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            <s xml:id="echoid-s5568" xml:space="preserve">Der Myrrha vnnd aloes erhaltend die ding ſo nitt gůtt zů eſſen ſeind/ als
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            die todten cörper. </s>
            <s xml:id="echoid-s5569" xml:space="preserve">doch nitt alſo krefftig wie das ſaltz/ wiewol ſie das fleiſch
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            auch nitt alſo weich machend wie das ſaltz. </s>
            <s xml:id="echoid-s5570" xml:space="preserve">darumb ſoll man auch darunder
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            thůn/ doch nitt vil. </s>
            <s xml:id="echoid-s5571" xml:space="preserve">dann ſo man vil darein thete/ theilet es die cörper von
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            einanderen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5573" xml:space="preserve">Es laſſet auch das queckſilber die ſelbigen nitt faulen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5574" xml:space="preserve">Was aber ſchon
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            auß getrocknet/ vnd von der faulung erlediget/ ſoll man von aller feüchte
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            abtröcknen/ mitt wein abweſchen/ vnnd an die Sonnen vnnd kalte wind
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            hencken. </s>
            <s xml:id="echoid-s5575" xml:space="preserve">doch ſollend ſie nitt lang an der Sonnen ſein/ vnnd allein inn dem
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            winter. </s>
            <s xml:id="echoid-s5576" xml:space="preserve">Alſo wirt beſchehen daß ſie nitt faſt vyl deſſen geruch vnnd ge-
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            ſchmack habend/ von wöllichem ſie erhalten ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s5577" xml:space="preserve">Es gedencket mir nach
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            wol/ daß mein vatter die treübel inn einem faß allein mitt öl/ vnnd deſſen
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