Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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132 lxxvi
133 lxxvij
134 lxxviij
135 lxxix
136 lxxx
137 lxxxi
138 lxxxij
139 lxxxiij
140 lxxxiiij
141 lxxxv
142 lxxxvi
143 lxxxvij
144 lxxxviij
145 lxxxix
146 xc
147 xci
148 xcij
149 xciij
150 xciiij
151 xcv
152 xcvi
153 xcvij
154 xcviij
155 xcix
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ſachen/ Das dritt bůch.
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            anfahend/ entſthond ettliche geſchmack in dem feüchten/ etliche in dem tro
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            ckenen/ etliche in dem getemperierten. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben wöllend wir diſes zůhan
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            den nem̃en ſo gantz offenbar/ nam̃lich daß dz kalt ding kein geſchmack brin
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            get. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ hatt we{der} dz waſſer noch die erden eynerley geſchmack. </s>
            <s xml:space="preserve">man ſagt
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            diſer habe kein geſchmack/ ſo gar vngeſchmackt iſt/ darum̃b zeiget der vnge
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            ſchmack an daß die kelte übertreffe/ vnnd daß deſſen ſubſtantz/ ſie ſeye wäſſe
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            rig oder jrdiſch/ dick ſeye. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ es hatt kein werme etwas bey dem gewürcket.
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            <s xml:space="preserve">Deßhalben weil alle element kalt/ ſind ſie auch on einen geſchmack/ nam̃lich
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            der lufft/ das waſſer/ vñ die erden. </s>
            <s xml:space="preserve">Diſe ding ſtim̃en fein mitt vnſeren grün
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            den. </s>
            <s xml:space="preserve">auß den vermiſcheten aber ſeind alle ding vngeſchmackt/ in wölche die
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            werme nitt gewircket/ oder in wölche die Elementen gewürcket habend/ als
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            die weiſſe Endiuien/ weil mã die mit erdẽ überſchüttet. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ ſind die ding
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            alle kalt vñ dick. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo iſt in denen kein treffenliche entpfindtligkeytt/ dañ die
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            kelte hatt nicht gewürcket/ võ wegen jrer dickẽ ſubſtãtz. </s>
            <s xml:space="preserve">doch ſeind alle diſſe
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            ding faſt kalt vñ tödẽ aber nitt/ dañ ſie ſind einer dickẽ ſubſtãtz. </s>
            <s xml:space="preserve">Es ſind a-
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            ber alle/ in welche ein treffenliche werme gewürcket/ auß not halbẽ ſubteyl. </s>
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            dañ die grobẽ ding mögẽn nitt bey einer groſſen werme beſthon/ weil die wer
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            me ſubteil machet. </s>
            <s xml:space="preserve">Darum̃ ſeind alle räſſe ding/ eintweders feücht/ als der
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            zwibel/ o{der} trocken als der pfeffer/ die Caſsia/ vnnd der mehrentheil/ ſo wol
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            ſchmeckend. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo ſeind alle ſcharpffe/ oder räſſe ding ſubteiler gſtalt/ vñ tref
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            fenlichẽ warm. </s>
            <s xml:space="preserve">Darum̃ iſt keines auß diſen gar feücht. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ die mechtige wer-
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            me wurde geminderet. </s>
            <s xml:space="preserve">weil aber die vngeſchmackte nicht bey {der} zungen wirck
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            et/ wirt ſie nitt geurteilet. </s>
            <s xml:space="preserve">Die räſſe thůt die zungen von einanderen/ vnd
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            ſpreittet ſie auß/ von wegen vnmäſſiger hitz/ darumb iſt die vnder allen ge-
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            ſchmacken die aller vnanmüetigeſte/ nitt von wegẽ des geſchmacks/ ſon{der} võ
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            wegẽ {der} qualitet/ ſo deren angehenckt iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ aber die zungen faſt zůſam̃en
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            zogen wirt/ zerthůt ſie ſich auch vñ entſthet ein ſchmertz/ doch nit ſo groß als
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            von {der} ſcherpffe vñd räſſe/ dañ die acerbiter vñ herbe entſthet von {der} kälte. </s>
            <s xml:space="preserve">es
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            thůt aber die kelte nitt ſo vyl zů leyd als die werme/ wie wir in dẽ büecherẽ {der}
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            ſubtiliteten angezeigt habend. </s>
            <s xml:space="preserve">Darum̃ entſthet ein herber geſchmack von
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            einer treffenlichen kelte/ wie die räſſe von {der} werme. </s>
            <s xml:space="preserve">vñ plagend die zungen
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            beyd/ doch nitt einerley geſtalt. </s>
            <s xml:space="preserve">Aber in einer dickẽ ſubſtãtz mag er nitt ſein.
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            <s xml:space="preserve">dañ {der} herbe geſchmack wurde vngeſchmackt/ vñ nit ſo faſt in dẽ ſubteilẽ wie
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            auch die treffenliche werme in dẽ groben nitt. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalbẽ bleibt es/ dz der in ei
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            ner zimmlichen ſeye. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt aber diſer geſchmack auch in einer feiſten feüchte
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            nitt/ dañ ſolliches iſt warm vñ nitt treffenlichen kalt. </s>
            <s xml:space="preserve">Vnd alſo auch nitt in
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            einer lauteren feüchte/ ſonder die mitt dem jrdiſchen vermiſchet iſt vñ mitt
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            dem getemperierten. </s>
            <s xml:space="preserve">darnm̃ werden die herbe rauche ding mitt der zeytt {der}
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            mehrentheil von inen ſelbs ſüeß/ als die zůſam̃en geleſenẽ neſplẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Wan aber
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            die ſubſtantz faſt ſubteil/ wirt ein ſaurer vñ eſſiger geſchmack. </s>
            <s xml:space="preserve">alles das ſub-
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            teil iſt/ wirt von einer ſubteilen werme/ alſo auch das einer zim̃lichen ſub-
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            ſtantz iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ hatt die werme in die herbe vñ ſaure ſchon gewürcket. </s>
            <s xml:space="preserve">vñ da
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            rũb ſeind die ſaure kälter dañ die herbẽ/ als ettliche kirſẽ vñ die pomerãtzẽ/
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            die Limonẽ noch mehr. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalbẽ wirt {der} wein vñ die milch auß {der} ſüeſſe bald
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            ſaur võ {der} auſſerlichẽ werme/ wañ jr iñerliche verrochẽ iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dañn ſie leidẽ võ {der}
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            kelte. </s>
            <s xml:space="preserve">vñ weil die einer ſubteilẽ vñd dünnen ſubſtãtz/ ſo werdẽ ſie ſaur vñ nit
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            herb võ wegẽ {der} mittelmeſſigẽ ſubſtãtz. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ entpfindt die zũgẽ des ſaurẽ ge
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            ſchmacks baß dañ des herbẽ/ vñ iſt alſo dẽ räſſen mehr zů wi{der}. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ die wider
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