Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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174 cxviij
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176 cxx
177 cxxi
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            nit wol. </s>
            <s xml:id="echoid-s2915" xml:space="preserve">es iſt dunckel genůg/ vnd wirt ein wenig hert. </s>
            <s xml:id="echoid-s2916" xml:space="preserve">Der lätt iſt auß einer
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            zimlichen vnd dicken wäſſerigen feüchtigkeit/ darumb wirt er nit faſt hert.
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            <s xml:id="echoid-s2917" xml:space="preserve">er hatt auch etwas feüchter feüchtigkeit/ darumb iſt er zügig. </s>
            <s xml:id="echoid-s2918" xml:space="preserve">er iſt auch da
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            rumb weich er vnd wirt nit dürr wie der ziegel. </s>
            <s xml:id="echoid-s2919" xml:space="preserve">dañ was etwas irdiſch an im
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            hat wañ mã es ſeüdet/ das verzeeret ehe die feißte feüchtigkeit/ dañ die wäſ-
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            ſerige/ weil es verbrennet. </s>
            <s xml:id="echoid-s2920" xml:space="preserve">Wañ mã aber dz feißt vnd die wäſſerige feüchtig
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            keit on die irdiſche ſubſtantz ſeüdet/ ſo verzeeret ſich die wäſſerige feüchte e-
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            he/ dañ die feißte. </s>
            <s xml:id="echoid-s2921" xml:space="preserve">Die wullen aber vnd der ſchwam̃/ ſeind auß einer feißten
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            vnreinẽ vñ dünnẽ feüchtigkeit. </s>
            <s xml:id="echoid-s2922" xml:space="preserve">darũb mag mã diſe von einanderẽ ziehẽ/ ſie
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            ſeind auch dunckel vnd hert/ wie wol man es von wegen jrer ſubtile nit alſo
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            haltet. </s>
            <s xml:id="echoid-s2923" xml:space="preserve">Das ſaltz aber iſt auß einer wäſſerigen ſubſtantz/ zimlich rein vnnd
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            dick/ als dz nit gekochet iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s2924" xml:space="preserve">es iſt aber nit eigentlichen auß kelte zůſammen
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            gewachſen/ welches man auff einer taflẽ einẽ yeden leichtlichẽ kan anzeigẽ. </s>
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            Deßhalben iſt in gemein der wäſſerigẽ feüchte eigen/ das es ſich nit ſtreck en
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            laſſet wañ es zůſam̃en gewachſen iſt/ wie hargegẽ mit dem feißtẽ anderſt zů
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            ghet. </s>
            <s xml:id="echoid-s2926" xml:space="preserve">Das vnrein iſt dunckel/ dz rein aber durch ſichtig. </s>
            <s xml:id="echoid-s2927" xml:space="preserve">dz dick wirt nit faſt
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            hert/ das düñ aber gar faſt/ darũb müſſen wir aller derẽ dingẽ vrſach gebẽ. </s>
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            Wañ aber jemant zweiflete/ daß die vnreine feüchte dunckel/ vnd die reine
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            durch ſichtig ſeye/ o{der} aber deſſen ein vrſach begert/ {der} hat gar kein verſtãd. </s>
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            Dann weil die erden als ein trůſen ligt/ iſt ſie finſter. </s>
            <s xml:id="echoid-s2930" xml:space="preserve">Daß aber die dünne
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            feüchte auß kelte treffenlichẽ zůſam̃en gefriere/ iſt jetz angezeigt/ nit allein
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            von wegẽ {der} ſubteile/ durch wölche die faſt genötiget/ ſonder auch von wegẽ
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            der langen würckũg. </s>
            <s xml:id="echoid-s2931" xml:space="preserve">Dañ die kelte der elementẽ/ iſt auch in den felſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s2932" xml:space="preserve">Deß
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            halben weil {der} mehrentheil edelgeſtein herter dañ die an{der}e ſtein ſeind/ wach
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            ſen ſie mit den felſen zůſam̃en. </s>
            <s xml:id="echoid-s2933" xml:space="preserve">Es iſt auch ein beſon{der}e vrſach der herte/ daß
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            ſie kein ſchweiß o{der} lufftlöchlin haben/ vñ deßhalben nach zůſam̃en ghond. </s>
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            Wie ſubteiler aber ein yede ſubſtantz iſt/ ye näher geth ſie zůſam̃en. </s>
            <s xml:id="echoid-s2935" xml:space="preserve">vñ das
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            ſo vyl mehr daß dz gefriſt nit miteinanderẽ/ ſon{der} all gemach beſchicht/ võ
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            wegen der kleinẽ kälte. </s>
            <s xml:id="echoid-s2936" xml:space="preserve">es iſt aber offenbar dz die feißte feüchtigkeit ſich võ
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            einanderẽ theilẽ laßt. </s>
            <s xml:id="echoid-s2937" xml:space="preserve">dañ es gefreürt nim̃er gar zůſam̃en/ von wegen des
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            lufftigen theils (ich bin nit ſo vnſiñig dz ich den lufft verſtãde) ſo allenthal
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            ben außgeſpreitet iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s2938" xml:space="preserve">Dieweil nun {der} ſelbig lufftig theil etwz dicker wirt/ vñ
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            aber nit zůſam̃en gefreürt/ wie Ariſtoteles von dem öl bezeügt/ iſt bekãt/
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            das kein feißte alſo mag zůſammen gefrierẽ/ dz ſie ſich nit ziehẽ laße. </s>
            <s xml:id="echoid-s2939" xml:space="preserve">diſes
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            breñet auch leichtlich/ dañ weil es gekochet/ iſt es võ der werme geenderet. </s>
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            Weil nun ſollichs eroffnet/ iſt võ nötẽ zůwiſſen/ warũb dz weich glaß ſich
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            theilen laßt/ vñ wañ es hert wordẽ nit mehr? </s>
            <s xml:id="echoid-s2941" xml:space="preserve">alſo auch dz gehürn/ doch nit
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            ſo faſt wie dz glaß/ weil diſes weich wirt. </s>
            <s xml:id="echoid-s2942" xml:space="preserve">wañ aber dz ſo võeinan{der} gezogẽ/
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            kalt wordẽ/ bleibt es etlicher gſtalt/ dz glaß aber gar nit? </s>
            <s xml:id="echoid-s2943" xml:space="preserve">Deßhalbẽ enſtath
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            beides auß einer reinen feüchte. </s>
            <s xml:id="echoid-s2944" xml:space="preserve">doch dz glaß auß einer reinẽ vñ dünneren/
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            nãlich auß der wäſſerigen/ dann die feißte feüchtigkeit iſt auß geleicher vr-
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            ſach etwas dicker dañ die wäſſerige feyßt/ weil ſie gekochet iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s2945" xml:space="preserve">Vnd ob wol
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            inn der kochung ein lufftiger theyl entſtath/ wirt doch das vermiſchet et-
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            was dicker. </s>
            <s xml:id="echoid-s2946" xml:space="preserve">Deßhalben wann das glaß von wegẽ ſeiner ſubteilen ſubſtãtz
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            auß kelte zůſammen gefroren/ laßt es ſich keines wegs mehr theilẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s2947" xml:space="preserve">Die hör
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            ner die gefrieren nüm̃er volkom̃enlich zůſam̃en/ von wegẽ des feißtẽ theils
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            der feüchtigkeit. </s>
            <s xml:id="echoid-s2948" xml:space="preserve">Darumb laßt ſich das zerlaßen glaß voneinanderen zie-
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            hen/ vonn wegen der zimmlichen ſub ſtantz inn wäſſeriger feüchte.</s>
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