Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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175 cxix
176 cxx
177 cxxi
178 cxxij
179 cxxiij
180 cxxiiij
181 cxxv
182 cxxvi
183 cxxvij
184 cxxviij
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186 cxxx
187 cxxxi
188 cxxxij
189 cxxxiij
190 cxxxiiij
191 cxxxv
192 cxxxvi
193 cxxxvij
194 cxxxviij
195 cxxxix
196 clx
197 cxli
198 cxlij
199 cxliij
200 cxliiij
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            bend ein ſtarcken geruch/ oder ſonſt ein beſondere krafft. </s>
            <s xml:id="echoid-s5181" xml:space="preserve">Etliche ding ha
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            bend ihr krafft inn der feülung/ als der ſauwrteig/ welcher den wein zů eſ-
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            ſig machet/ wie man auch von dem bertram ſagt. </s>
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            re drſach. </s>
            <s xml:id="echoid-s5183" xml:space="preserve">daß man aber auch etwas von der Mangolt wurtzlen ſagt/ hab
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            ich nit erfaren. </s>
            <s xml:id="echoid-s5184" xml:space="preserve">Die weinſtein werden on zweyfel in zweyen tagen trocken/
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            wann man ſie an die Sonnen legt/ welche nateürlichen den moſt zů eſſig
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            mögen machen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5185" xml:space="preserve">alſo auch die alten graß wurtzlen/ vnnd bromber ſtanden/
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            auch die eichelen rinden/ vnd ſolliches vmb zweyerley vrſach willen/ nam̃-
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            lich daß ſie in dem zůtrucken außtruckẽ/ vnd daß ſie faſt wie die eſſig trůſen
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            ein geſchmack haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s5186" xml:space="preserve">Man ſagt es ſolle die gebratne gerſten/ alte feygen/
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            vnd das innertheil an den Citronen/ wann man ſie in ein blateren legt/ ſo
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            voll faul waſſer iſt/ eſſig machen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5187" xml:space="preserve">Der geleichen wañ man gypß in dem meer
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            waſſer ſeüdet/ vnd demnach brunnwaſſer darüber thůt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5189" xml:space="preserve">Daß aber des lauchs ſaamen wann man ibn vnder den wein thůt/ in kur
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            tzem ſolle eſſig machen/ hatt ein heitere vrſach. </s>
            <s xml:id="echoid-s5190" xml:space="preserve">Solliches aber vnd alles an
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            ders der gleichen/ ſoll man nach lands arth/ vnd aller dingen enderũg ver
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            ſthan. </s>
            <s xml:id="echoid-s5191" xml:space="preserve">Wie man aber die wein an jren krefften behalten mög/ iſt mir wol zů
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            wiſſen/ daß ich ſolliches an andern orthen in gemein angezeigt hab.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5193" xml:space="preserve">Es wirt aber der wein auß biren oder öpffel inn Neüſtria/ welches land
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            von wegen der kälte kein reben hatt/ gemachet/ wañ man die frucht vorhin
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            etwas ertrocknen laßt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5194" xml:space="preserve">dann die wäſſerige feüchte verreücht/ demnach wañ
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            man ihn ſeüdet/ verzeert ſie ſich auch/ vnd wirt alſo behalten.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5196" xml:space="preserve">Bedenck doch wie die natur alles ſo wol fürſehen hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5197" xml:space="preserve">die kelte des him-
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            mels laßt doſelbſten kein treübel für kommen/ ſie erhaltet aber auch diſen
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            ihren wein/ welcher in vnſeren landen nit bleiben möcht. </s>
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            man macbet ihn auß den früchten/ ſo noch nit gar zeitig ſeind/ darumb iſt
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            er auch (wie der gmein lauff) etwas bitter/ man behaltetihn doſelbſten ü-
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            ber das jar/ er iſt ſuſſer vnd lieblicher dañ der bier/ aber nit als gůt wie der
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            wein/ ſo von treübelen kommet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5200" xml:space="preserve">Man machet wein auß allen früchten/ ſo nit bald faulen/ vnnd vyl ſafft
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            habend/ nam̃lich auß den öpfflen/ byren/ küttenen/ granat öpfflen/ maul
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            beeren/ erpſelẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s5201" xml:space="preserve">auß den kirſen machet man keinen/ dañ ſie werdẽ bald faul.
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            <s xml:id="echoid-s5202" xml:space="preserve">demnach machet man nit auß den Mandelkernẽ/ nuſſen/ haſelnuſſen/ dañ
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            kernen/ vnd dergeleichen/ dañ ſie haben ölin jnen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5203" xml:space="preserve">deßhalben bereitet man
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            jn leichtlicher auß den körnerẽ/ fürnemlich auß dem reyß. </s>
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            ſtantz ſteth zwiſchen den zergencklichen früchten/ vnd den ölgebendẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s5205" xml:space="preserve">Man
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            machet jn auch auß den palmnuſſen vnd Coccẽ kerner. </s>
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            hören etwz mehr zů den früchtẽ die bald verderbẽ/ vnd iſt {der} coccenkernen in
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            ſeinẽ marck mehr zů dẽ ölbringendẽ früchtẽ geneigt/ doch wirt er am ſelbigẽ
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            theil nit wein. </s>
            <s xml:id="echoid-s5207" xml:space="preserve">võ diſen dingẽ ſo man wein auß truckẽ mag/ wirt auch leürẽ/
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            wañ man waſſer darzů thůt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5208" xml:space="preserve">dañ man ſagt dz diſes waſſer/ welches ein malẽ
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            gefaulet/ vñ wider geleütert worden/ nit mehr faule. </s>
            <s xml:id="echoid-s5209" xml:space="preserve">dannenhar hatt man
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            auch anlaß genommen den bier zůmachen vnnd zůbehalten/ dann weil
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            die faulnng ſchon beſchehen/ behaltet man ihn offt inn den kernen/ etwan
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            im waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s5210" xml:space="preserve">Wir wellen aber beſichtigen wie daſſelbig zů gange.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5212" xml:space="preserve">In einem jeden das do faulet/ iſt ein theil welchen wir faulende neñen.
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            der ander theil bleibt wölcher nit faulẽ mag. </s>
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            die erden/ aber in dem waſſer der ſubteyler theil/ welchẽ wir lufftig beiſſen.
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