Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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181 cxxv
182 cxxvi
183 cxxvij
184 cxxviij
185 cxxix
186 cxxx
187 cxxxi
188 cxxxij
189 cxxxiij
190 cxxxiiij
191 cxxxv
192 cxxxvi
193 cxxxvij
194 cxxxviij
195 cxxxix
196 clx
197 cxli
198 cxlij
199 cxliij
200 cxliiij
201 cxlv
202 cxlvi
203 cxlvij
204 cxlviij
205 cxlix
206 cl
207 cli
208 clij
209 cliij
210 cliiij
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            ſo ein gůten geruch als die weyſſen/ wölche aber purpur farb die ſchmeckẽd
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            am aller beſten. </s>
            <s xml:id="echoid-s4428" xml:space="preserve">die gälen ſtincken mechtig. </s>
            <s xml:id="echoid-s4429" xml:space="preserve">wie ghet diſes zů? </s>
            <s xml:id="echoid-s4430" xml:space="preserve">die roten ſind
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            vyl zů trocken. </s>
            <s xml:id="echoid-s4431" xml:space="preserve">es begibt ſich aber daß in einer ſubteylen ſubſtantz/ was tro-
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            cken iſt/ bald verreücht/ wie auch in den wilden roſen. </s>
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            ſen zů vyl feücht ſeind/ ſchmecken ſie nitt wol/ vnnd behalten den geruch lẽ-
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            ger. </s>
            <s xml:id="echoid-s4433" xml:space="preserve">vnnd weil die purpurfarb getemperiert/ ſchmeckend ſie gar wol/ vnnd
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            behalten den geruch lang.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4435" xml:space="preserve">Die gele farb wirt an den gewechſen/ wañ die natürliche werme verſchwũ
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            den. </s>
            <s xml:id="echoid-s4436" xml:space="preserve">doch nitt alſo gel wie der ſaffran/ ſonder wie die roſen gewon ſeind/ o-
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            der der ſtrauwhalm/ oder der dürren bletteren/ darumb überkommen ſie
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            ein böſen geruch. </s>
            <s xml:id="echoid-s4437" xml:space="preserve">Deßhalben ſchmecket kein blům/ ſo diſer farb/ recht wol.
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            <s xml:id="echoid-s4438" xml:space="preserve">Es iſt aber bey vns ein geler öpffel/ ſo wol ſchmecket/ namlich von Man-
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            dragora/ aber nitt zů faſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4440" xml:space="preserve">Ich hab einẽ anderen geſehen/ ſo dem geleichet/ der übelſchmecket/ vnd
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            auch nitt zů vyl. </s>
            <s xml:id="echoid-s4441" xml:space="preserve">Ich hab das gewechs nitt geſehen/ vnnd ob wol diſes eines
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            kalten temperaments/ iſt es doch nitt ein art der Nachtſchatten. </s>
            <s xml:id="echoid-s4442" xml:space="preserve">dann de-
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            ren frucht ſeind rund/ eben/ an geſtalt vnnd gröſſe wie die blůtöpffel/ ſo
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            den pfebenen gleichend/ vnd ein klein mitt tieffen känneleinen vnderſchei-
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            den. </s>
            <s xml:id="echoid-s4443" xml:space="preserve">Wir habend auch in diſem jar zů erſt in vnſer ſtatt die Comaren geſe-
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            hen/ wölche an geſtalt vnd geſchmack den erdbeeren geleichend/ doch ſeind
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            ſie vyl gröſſer/ vnd werden ſpäter zeittig. </s>
            <s xml:id="echoid-s4444" xml:space="preserve">ſie ſeind auch lieblicher von der
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            gröſſe vnnd ſeltzamkeytt wegen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4446" xml:space="preserve">Bey vns iſt auch ein rote art bliti des vngeſchmacktẽ binetz oder Maiers
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            wie der purper. </s>
            <s xml:id="echoid-s4447" xml:space="preserve">ich hab den ſtam̃en vnnd die bletter zertheilet/ do iſt es alles
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            innwendig gleich rot. </s>
            <s xml:id="echoid-s4448" xml:space="preserve">es wachſet an den dürren orten/ man glaubet auch es
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            ſeye der binetz/ wölcher auß des orths eigenſchafft võ ſeiner natur kom̃en.
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            <s xml:id="echoid-s4449" xml:space="preserve">das ſchellkraut hatt ein gel ſafft/ die wolffs milch ein weyſſen/ vnnd iſt doch
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            der ſtengel vnnd bletter recht gruen. </s>
            <s xml:id="echoid-s4450" xml:space="preserve">aber der blitum oder vngeſchmack bi-
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            netz iſt rot/ wie gemeldet. </s>
            <s xml:id="echoid-s4451" xml:space="preserve">die vrſach iſt/ weil der minder theil in inen recht
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            gekochet. </s>
            <s xml:id="echoid-s4452" xml:space="preserve">Deßhalben was von im ſelbs fleüſſet/ als ſo von dem geeder nitt
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            recht außgeteilet/ das behaltet ein andere farb dann der ſafft. </s>
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            rum verenderet ſich gar/ von wegen der dünnen vnnd leidlichen ſubſtantz. </s>
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            darumb iſt auch offenbar daß diſes köl nit gar kalt vnnd feücht iſt/ wiewol
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            es faſt vngeſchmackt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4456" xml:space="preserve">Dann jnn einer art ſeind vyl vnderſcheid/ als der langen/ breitten/ rau-
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            hen/ vnnd miltten bletteren. </s>
            <s xml:id="echoid-s4457" xml:space="preserve">wie der rätig/ ye milter diſer bletter hatt/ ye
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            minder auch die wurtzel ſcharpff iſt/ dann ſie iſt minder trocken. </s>
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            kleiner/ die ſeind auch ſcherpffer/ vnnd deßhalben in den getemperierten
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            vnnd vngeſchmackten beſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s4459" xml:space="preserve">in den anderen aber böſer/ wölche knöpffech-
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            tig vnnd rauch ſeind/ die verdeüwet man leichtlicher/ dann ſie laſſend ſich
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            zerreiben.</s>
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            ten/ vnder wölchen ein art vorhanden/ ſo alſo zů ſchlaffen machet/ das
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            ſie allen ſchmertzen ſtillen mag/ deßhalben ich ſie auch vyl im brauch hab.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4463" xml:space="preserve">Es habend auch die Schotten diſes krautt vnder den wein gethon/
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            vnnd die Dennmarcker mitt jrem fürſten Stenon alſo gefüllet/ vnnd zů
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            ſchlaffen gemachet daß ſie jren gantzen hauffen vnnd zeüg auff den boden
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            gar außgetilcket. </s>
            <s xml:id="echoid-s4464" xml:space="preserve">Der Boethius zweyfflet ob diſes vyllicht der art ſeye/
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