Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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181 cxxv
182 cxxvi
183 cxxvij
184 cxxviij
185 cxxix
186 cxxx
187 cxxxi
188 cxxxij
189 cxxxiij
190 cxxxiiij
191 cxxxv
192 cxxxvi
193 cxxxvij
194 cxxxviij
195 cxxxix
196 clx
197 cxli
198 cxlij
199 cxliij
200 cxliiij
201 cxlv
202 cxlvi
203 cxlvij
204 cxlviij
205 cxlix
206 cl
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            von der räße vnd ſcherpffe. </s>
            <s xml:id="echoid-s5121" xml:space="preserve">doch ligend auch die ſchlangen vn{der} dem ſchlan
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            genkraut verborgen/ die meerzwibeln vnd zwibelen ſeind vnſchedlich/ die
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            ruten geſunder vnd nutzlich. </s>
            <s xml:id="echoid-s5122" xml:space="preserve">Man ſol einen jeden ſaamen wann der Mon
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            wachſet vnd warme tag ſeind/ ſeyen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5123" xml:space="preserve">Wañ du aber zů der kriechbäum vnd
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            kirßbäum wurtzel/ vyl mehr zů den ſetzlingen räben/ die nießwurtz/ oder
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            lange krumen cucumeren/ oder ſcamonien ſetzet/ werden ihre frücht pur-
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            gierẽ/ wie auch Cato gelernet hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5124" xml:space="preserve">alſo beſchicht auch wañ man diſe zů dem
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            köl oder mangolt ſetzet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5126" xml:space="preserve">Die bäum tödtet man/ wann man ſie in den hundstagen mit einem bo-
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            rer biß auff das marck boret// vnd demnach petroleum mit ſch wäbel hin-
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            ein thůt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5127" xml:space="preserve">dañ alle gewächs verderbend vyl ehe wann man ſie in der hitz ver
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            wundet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5128" xml:space="preserve">deßhalben wañ man ihnẽ die runden vmhauwet/ verderben auch
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            andere alle zů der ſelbigen zeit/ dañ es iſt gewüß daß das leben entweders in
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            den runden/ oder im marck ſtecket/ als wir in den heimlichkeiten angezeigt
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            habend. </s>
            <s xml:id="echoid-s5129" xml:space="preserve">diſe beid ſeind im ſtock/ äſten vnd wurtzlen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5130" xml:space="preserve">Wañ du nun zů diſen
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            zeiten das onnutz kraut außgehauwen/ demnach mitt ſchwebel vnd äſchen
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            beſprengt haſt/ ſo ſterben ſie. </s>
            <s xml:id="echoid-s5131" xml:space="preserve">Alſo habend wir angezeigt wie die gewechs mö
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            gend erhalten werden/ welches auch auß einem vngezweifelten grund har-
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            kom̃et. </s>
            <s xml:id="echoid-s5132" xml:space="preserve">Man ſagt auch von einem anderen/ nam̃lich wañ man die ſaamẽ in
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            krautwürmen blůt naß machet/ oder aber in der großen haußwurtzẽ ſafft.
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            <s xml:id="echoid-s5133" xml:space="preserve">Vnd welches noch mehr man vermeint/ wañ man diſen/ weil er noch grün
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            iſt/ in die ſchnecken heüßlin behaltet.</s>
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          <head xml:id="echoid-head41" xml:space="preserve">Von wein vnd eſſig/ Das xxiiij. Capitel.</head>
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            <s xml:id="echoid-s5135" xml:space="preserve">DEr wein iſt der aller beſt/ an ihm ſelbs/ oder auß dem gebrauch/
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            oder an der ſeltzamkeit. </s>
            <s xml:id="echoid-s5136" xml:space="preserve">Zů vnſerer zeit aber iſt der Monobaſi-
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            ter/ welchen man gemeinlich den Maluaſier nennet/ der aller
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            edleſt/ vor zeiten war der Falernum/ wie auch die Merſiter re-
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            ben am hübſcheſten ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s5137" xml:space="preserve">aber der Trözeniſch wein machet et-
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            wan vnfruchtbar/ vnd der Achaiſch mißburten/ dañ der ein iſt entweders
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            bitter/ oder abdäuwiſch/ der an{der} aber gar zůfeücht. </s>
            <s xml:id="echoid-s5138" xml:space="preserve">ſolliches mag der wein
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            leichtlich zůwegen bringen/ dieweil er in täglichem gebrauch/ vnd einer ſtar
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            cken natur. </s>
            <s xml:id="echoid-s5139" xml:space="preserve">Wañ man aber diſem ſein nateürliche feüchte nimmet/ wirt er
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            zů eſſig/ darumb ſpeiſet der eſſig gar nicht. </s>
            <s xml:id="echoid-s5140" xml:space="preserve">er wirt auch ſo vyl ſcherpffer/ ſo
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            vyl vnd der wein ſtercker geweſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5141" xml:space="preserve">deßhalben wirt der wein durch dz feüwr
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            zů eſſig/ weil der feißter theil verzeret iſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5143" xml:space="preserve">Diſes aber iſt des gegenwertigen bůchs ordnung mit dem bůch von den
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              lůth mit dem
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              werck der
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              halte.</note>
            ſubtiliteten/ alſo das die ding/ ſo doſelbſten mit kurtzem gehãdlet/ hie weit
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            läuffiger/ vnd wie man pfligt zůſagen/ gar in die hend geben werden. </s>
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            aber doſelbſten weitläuffig/ on eroffnung der vrſachẽ/ das wirt hie mit an-
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            zeigung der vrſachen/ auff dz kürtzeſt außgelegt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5145" xml:space="preserve">Dieweil dañ der eſſig kein
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            feißte feüchtigkeit in jm hatt/ löſchet er am mehrſten das feüwr auß. </s>
            <s xml:id="echoid-s5146" xml:space="preserve">Dann
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            über dieſs dz er die feüchte feißtigkeit nit laßt an ghan/ wie auch dz waſſer/
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            võ wegẽ ſeiner kälte/ verderbt er auch daſſelbig durch ſein ſcherpffe/ darũb
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            ſeind etlich geſatz für den eſſig gemachet/ das feüwr vñ brunſt mit zůlöſchẽ.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5148" xml:space="preserve">Es wirt aber ein jeder wein zů eſſig/ vnd die beid werden auß allen din-
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