Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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181 cxxv
182 cxxvi
183 cxxvij
184 cxxviij
185 cxxix
186 cxxx
187 cxxxi
188 cxxxij
189 cxxxiij
190 cxxxiiij
191 cxxxv
192 cxxxvi
193 cxxxvij
194 cxxxviij
195 cxxxix
196 clx
197 cxli
198 cxlij
199 cxliij
200 cxliiij
201 cxlv
202 cxlvi
203 cxlvij
204 cxlviij
205 cxlix
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            gen/ ſo do mögend warm beleiben/ deßhalben auch auß allen gemüſen/
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            korngewächſen vnd ſcharpffen wurtzlen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5149" xml:space="preserve">Die Iſſeier bey des heiligen geiſt
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            geſtad/ machend wein auß den wurtzlen/ mit wellichem ſie treffenlich trun
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            cken werden/ vnd vyl boßheiten vollbringend. </s>
            <s xml:id="echoid-s5150" xml:space="preserve">Wañ man abẽr honig vn-
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            der den wein thůt/ machet er ihn gantz angenäm. </s>
            <s xml:id="echoid-s5151" xml:space="preserve">Deßhalben wirt der wein
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              viererlei ge-
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              ſtalt.</note>
            auff viererley geſtalt bereytet/ entweders auß einem ſafft allein/ als nam-
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            lich derbeſt/ auß dẽ treüblẽ/ demnach auß granatöpfflen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5152" xml:space="preserve">Ich hab etwan
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            ein ſollichen verſůcht/ welcher ein ſchlechten vnderſcheid von dem erſtẽ ge-
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            habt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5153" xml:space="preserve">darnach auß den erpſelen/ auß den kütenen/ öpffel/ byren/ vnd erd-
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            beeren/ welcher doch nit wol mag behalten werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s5154" xml:space="preserve">Zů dem anderen durch
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            ein diſtillierung/ fürnemlich der gewürtzen/ vnd kernen/ als der gerſten/
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            weitzen vnd ziſererpſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5155" xml:space="preserve">Darnach auß einer feülung/ dañenhar ſo vyler-
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            ley bier vnd getranck iſt/ als auß gerſten/ Maizen/ centhẽ vnd andere vn-
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            zalbarẽ dingen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5156" xml:space="preserve">Zůletſt auß vermiſchung/ wölchen man auß honig vnd ge-
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            würtzen machet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5157" xml:space="preserve">deßhalben haben wir geſagt/ daß der met mitt der zeit zů
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            wein werden mag/ zů ſollichem iſt der Imber/ pfeffer/ cim̃et/ bertram vñ
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            negelin gantz krefftig. </s>
            <s xml:id="echoid-s5158" xml:space="preserve">Was aber hie zů von nöten/ iſt an einem anderen
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            orth geſagt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5160" xml:space="preserve">Es dienend aber auch hie har die wurtzelen/ vnd wolriechende ſcharpffe
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            kreüter/ doch etwas minder/ dieweil ſie nit beſtendig ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s5161" xml:space="preserve">Ich hab geſchri-
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            ben funden/ daß man des konechten weins geſchmack alſo vertreibẽ mög/
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            wañ man den ſechshunderten theil branten wein darunder thůt/ vñ einen
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            ſchwum zůoberſt auff des faß bunten legt/ vnnd alle tag wol auß trucket.
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              machen.</note>
            der ſchwam̃ můß groß vnd neüw ſein/ alſo das er den bunten wol beſchlieſ-
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            ſe. </s>
            <s xml:id="echoid-s5163" xml:space="preserve">dañ man ſagt es ſoll in ſechs tagẽ ſollicher böſer geſchmack hinweg gehn.
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            <s xml:id="echoid-s5164" xml:space="preserve">es iſt aber wol gläublich/ er gange nit gar hinweg/ vnd nit allwegen/ dañ
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            von wegen des breñten weins hitz/ ſteigt der böß dunſt hinauff/ vñ ſamlet
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            ſich in den ſchwam̃. </s>
            <s xml:id="echoid-s5165" xml:space="preserve">wañ man aber das faß offen lieſſe/ wurde er nit erhitzi-
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            get/ vnd wurde alſo der dũſt nit hinauß kommen. </s>
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            anderſt dañ mit einem ſchwam̃ bedecket/ wurde der dunſt nit zůſammen ge
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            halten. </s>
            <s xml:id="echoid-s5167" xml:space="preserve">Wañ man aber die feſſer geſeüberet als ſie vol moſt ſeind/ weil der
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            wein giſet oder ſeüdet/ geht der geſchmack hinweg/ vnd iſt nicht gewüſſers.</s>
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              dencken.</note>
            in dreyen theilen/ wañ er gůt/ lauter/ vnd langwürig iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5171" xml:space="preserve">Die erhaltung
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            aber iſt in vier dingen/ daß er nitt verderbe/ nit zů eſſig werde/ kein ande-
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            ren geſchmack an ſich nemme/ vnd das gantz jar ſüß bleibe/ wölches dann
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            zů vnſerem erſten fürnemmen gehört.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5173" xml:space="preserve">Zů dem anderen daß die mengel/ ſo ſich zůgetragen/ verbeſſeret werdẽ/
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            namlich wañ er verdorben/ ſagt man/ es machend die neſplen rinden einen
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            trüben wein gleich wider lauter. </s>
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            chend vnd wolgeſchmacket machen/ vnd das auch durch andere mittel.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5176" xml:space="preserve">Zům vierdten ſollend wir verſthan was auß dem wein werde/ vnd was
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            für nutzbarkeit darauß volge. </s>
            <s xml:id="echoid-s5177" xml:space="preserve">Deßhalben was ſtarcke wein ſeind/ verke-
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            ren ſich eintweders in eſſig/ oder faſt in brenten wein/ oder inn geſottenen
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            moſt/ oder in claret/ oder wolriechend tranck/ als in Nectar vñ ſtarck ſüß
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            getranck/ oder in anders der gleichen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5179" xml:space="preserve">Die Neſpelen ſeind gar ſtarck/ vnnd haben ein beſondere eigenſchafft/
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            welches man auch inn dem ſaamen verſthan mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s5180" xml:space="preserve">Andere ding aber ha-
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