Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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181 cxxv
182 cxxvi
183 cxxvij
184 cxxviij
185 cxxix
186 cxxx
187 cxxxi
188 cxxxij
189 cxxxiij
190 cxxxiiij
191 cxxxv
192 cxxxvi
193 cxxxvij
194 cxxxviij
195 cxxxix
196 clx
197 cxli
198 cxlij
199 cxliij
200 cxliiij
201 cxlv
202 cxlvi
203 cxlvij
204 cxlviij
205 cxlix
206 cl
207 cli
208 clij
209 cliij
210 cliiij
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            waſſers bedecket/ vnd demnach die bletter oben zů ſamen bindet wie ein Ca
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            biß kopff. </s>
            <s xml:id="echoid-s5518" xml:space="preserve">dañ von wegen deß ſands tröckne/ werden ſie dürr. </s>
            <s xml:id="echoid-s5519" xml:space="preserve">was aber dürr
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            vnnd nitt faulet/ das wirt weiß. </s>
            <s xml:id="echoid-s5520" xml:space="preserve">Es habend auch alle diſe ding jhr gewüſſe
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            vrſach/ doch můß ein verſtãd darbey ſein/ wölcher alle ding harfür bringe.
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            <s xml:id="echoid-s5521" xml:space="preserve">als wañ ein gewechs würm hatt/ ſoll man es mit einem erenẽ nagel ſeübern
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            vnd purgierẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s5522" xml:space="preserve">dz ertz laſſet ein beſtendige bitterkeit in dẽ gewechs/ alſo auch
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            ein Kü gall/ wañ mã ſie auff die wurtzel ſpreitet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5523" xml:space="preserve">dañ die würm werdẽ durch
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            dz ſüß erhalten/ vnd iſt aber die Gall gantz bitter. </s>
            <s xml:id="echoid-s5524" xml:space="preserve">Alſo ghet es auch zů/ die
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            frucht zů fürderen/ doch nitt als krefftig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5526" xml:space="preserve">Damittich aber wider auff die granatöpffel kom̃e/ wañ die zů ſaur wach
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              <note position="left" xlink:label="note-0222-01" xlink:href="note-0222-01a" xml:space="preserve">Granatöpffel.</note>
            ſend/ ſoll man die wurtzel zů ring vmb aufflöſen/ vnd ein füchten nagel dar
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            ein ſchlahen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5527" xml:space="preserve">Man löſet ſie alſo auff/ wañ man den grund allenthalbẽ mitt
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            einẽ karſt daruon thůt/ vnd die wurtzel zů obereſt beſchneidet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5528" xml:space="preserve">Man ſagt
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            auch wann man die Alga vnd meerkraut zů {der} wurtzel legt/ werdend ſie ſüß.
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            <s xml:id="echoid-s5529" xml:space="preserve">Wañ der blůſt herab fallet/ vermeinet man es werde geendert/ ſo ein bleye
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            ner ring vmb die äſt oder den ſtock gelegt werde. </s>
            <s xml:id="echoid-s5530" xml:space="preserve">Damitt ſie aber etwas ſchö
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            ner harfür kommend/ beſpreng die wurtzel zů mehrmalen mitt laugen oder
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            äſchen/ daß ſie aber wol behalten werdend/ ſoll man ſie in ein ſiedende ſaltz-
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            waſſer ſtoſſen/ oder inn ein meer waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s5531" xml:space="preserve">wann ſie daß ſelbig angenommen/
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            ſoll man ſie drey tag an der Sonnenn tröcknen/ demnach an ein kalte ſtatt
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            auff hencken. </s>
            <s xml:id="echoid-s5532" xml:space="preserve">Wann du die brauchenn wilt/ ſolt du ſie inn ein ſüß waſſer an
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            dem vorgen den tag legen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5533" xml:space="preserve">Man ſagt/ wann der gyps für den vierdten theil
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            leim darzů gethon werde/ ſoll ein baum in dreyen iaren weiße kernen tragẽ. </s>
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            Es ligt aber auch vil daran/ wohar man die ſaamen/ oder die äſt/ oder die
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            augen ſo man zerſpreiten will/ nemme. </s>
            <s xml:id="echoid-s5535" xml:space="preserve">der kürbſen ſaamen ſeind zů obereſt
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            faſt lang/ zů vnderſt aber nit alſo/ an den ſeytẽ ſeind ſie kürtzer aber dicker/
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            vnnd inn der mitte ſeind ſie rotund. </s>
            <s xml:id="echoid-s5536" xml:space="preserve">Plinius zeiget an er hab eine geſehen ſo
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            neün ſchůh lang geweſen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5538" xml:space="preserve">Die kürbſen vnd die Cucumeren wachſen in die lenge auff zweyerley ge-
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            ſtalt/ eintweders wann man bey zwey fingeren darunder waſſer ſtellet/ o{der}
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            wann man ſie in ein geſchirr einſchleüſſet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5539" xml:space="preserve">darumb ſetzen etlich die wachſen-
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            den Cucumeren in ein rören/ wölches knöpff durchboret/ damit ſie gar lãg
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            werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s5540" xml:space="preserve">ſie ſeind werhaffter wañ ſie an einẽ herten ſtock auffwachſen/ als an
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            einer brombeerſtauden/ oder bircken. </s>
            <s xml:id="echoid-s5541" xml:space="preserve">dañ wañ man diſe ob der erden abhau
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            wet/ vnd das marck auß hület/ demnach inn den miſt ſtoſſet/ ſo bringet der
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            Cucumer ſaamen ſolliches hert gewechs/ wölches auch in dẽ winter bleiben
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            mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s5542" xml:space="preserve">Es rüemen ſich etlich ſie wöllen diſtel an deren harfür bringen/ wann
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            man den ſaamen zů oberſt zerbreche. </s>
            <s xml:id="echoid-s5543" xml:space="preserve">Ich vermeinet etwan es were erdicht/
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            nach dem vnnd ich aber zů Pareyß vnnd inn Schotten geſehen hab/ daß
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            faſt alle diſtel an deren do ſelbſten fürkommend/ hab ich nitt mehr gezweyf
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            flet/ daß ſolliches beſchehen möge. </s>
            <s xml:id="echoid-s5544" xml:space="preserve">doch ſeind ſie vil vngeſchmackter dannn
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            die ſpitzechtigen/ vnnd das billich/ dann der tröckner theil ſo faſt geſaltzen/
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            iſt daruon genommen/ auß wöllichem dann die dörn wachſend. </s>
            <s xml:id="echoid-s5545" xml:space="preserve">Man ſagt
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            auch daß die feüchte/ wölliche die diſtel an ſich genommenn/ vil zů dem ge-
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            ſchmackt dienen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5546" xml:space="preserve">Wir haben auch ein gemeine regel gegeben dz die kirße on
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            ſtein mögẽ wachſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5547" xml:space="preserve">ſolches ghet eigentlich alſo zů/ wañ mã dz zart beümlin
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            bey zweyen ſchůen abhauwet/ dẽnach den gantzen ſtam̃en zertheilt biß auff
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            die wurtzel/ vnd das marck alles herauß neme/ vnnd von ſtunden an mitt
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