Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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201 cxlv
202 cxlvi
203 cxlvij
204 cxlviij
205 cxlix
206 cl
207 cli
208 clij
209 cliij
210 cliiij
211 clv
212 clvi
213 clvij
214 clviij
215 clix
216 clx
217 clxi
218 clxij
219 clxiij
220 clxiiij
221 clxv
222 clxvi
223 clxvij
224 clxviij
225 clxix
226 clxx
227 clxxi
228 clxxij
229 clxxiij
230 clxxiiij
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210cliiijVon mancherlei wunderbaren gen/ ſo do mögend warm beleiben/ deßhalben auch auß allen gemüſen/
korngewächſen
vnd ſcharpffen wurtzlen.
Die Iſſeier bey des heiligen geiſt
geſtad
/ machend wein auß den wurtzlen/ mit wellichem ſie treffenlich trun
cken
werden/ vnd vyl boßheiten vollbringend.
Wañ man abẽr honig vn-
der
den wein thůt/ machet er ihn gantz angenäm.
Deßhalben wirt der wein
11wein wirt vff
viererlei
ge-
ſtalt
.
auff viererley geſtalt bereytet/ entweders auß einem ſafft allein/ als nam-
lich
derbeſt/ auß dẽ treüblẽ/ demnach auß granatöpfflen.
Ich hab etwan
ein
ſollichen verſůcht/ welcher ein ſchlechten vnderſcheid von dem erſtẽ ge-
habt
.
darnach auß den erpſelen/ auß den kütenen/ öpffel/ byren/ vnd erd-
beeren
/ welcher doch nit wol mag behalten werden.
dem anderen durch
ein
diſtillierung/ fürnemlich der gewürtzen/ vnd kernen/ als der gerſten/
weitzen
vnd ziſererpſen.
Darnach auß einer feülung/ dañenhar ſo vyler-
ley
bier vnd getranck iſt/ als auß gerſten/ Maizen/ centhẽ vnd andere vn-
zalbarẽ
dingen.
Zůletſt auß vermiſchung/ wölchen man auß honig vnd ge-
würtzen
machet.
deßhalben haben wir geſagt/ daß der met mitt der zeit
wein
werden mag/ ſollichem iſt der Imber/ pfeffer/ cim̃et/ bertram
negelin
gantz krefftig.
Was aber hie von nöten/ iſt an einem anderen
orth
geſagt.
Es dienend aber auch hie har die wurtzelen/ vnd wolriechende ſcharpffe
kreüter
/ doch etwas minder/ dieweil ſie nit beſtendig ſeind.
Ich hab geſchri-
ben
funden/ daß man des konechten weins geſchmack alſo vertreibẽ mög/
wañ
man den ſechshunderten theil branten wein darunder thůt/ einen
ſchwum
zůoberſt auff des faß bunten legt/ vnnd alle tag wol auß trucket.
22wein gůt zů-
machen
.
der ſchwam̃ můß groß vnd neüw ſein/ alſo das er den bunten wol beſchlieſ-
ſe
.
dañ man ſagt es ſoll in ſechs tagẽ ſollicher böſer geſchmack hinweg gehn.
es iſt aber wol gläublich/ er gange nit gar hinweg/ vnd nit allwegen/ dañ
von
wegen des breñten weins hitz/ ſteigt der böß dunſt hinauff/ ſamlet
ſich
in den ſchwam̃.
wañ man aber das faß offen lieſſe/ wurde er nit erhitzi-
get
/ vnd wurde alſo der dũſt nit hinauß kommen.
wañ man den wein auch
anderſt
dañ mit einem ſchwam̃ bedecket/ wurde der dunſt nit zůſammen ge
halten
.
Wañ man aber die feſſer geſeüberet als ſie vol moſt ſeind/ weil der
wein
giſet oder ſeüdet/ geht der geſchmack hinweg/ vnd iſt nicht gewüſſers.
Des weins erhaltung vnd erkantnuß iſt von nötẽ. Die erkantnuß ſthet
33was inn dem
wein
zůbe-
dencken
.
in dreyen theilen/ wañ er gůt/ lauter/ vnd langwürig iſt.
Die erhaltung
aber
iſt in vier dingen/ daß er nitt verderbe/ nit eſſig werde/ kein ande-
ren
geſchmack an ſich nemme/ vnd das gantz jar ſüß bleibe/ wölches dann
vnſerem erſten fürnemmen gehört.
dem anderen daß die mengel/ ſo ſich zůgetragen/ verbeſſeret werdẽ/
namlich
wañ er verdorben/ ſagt man/ es machend die neſplen rinden einen
trüben
wein gleich wider lauter.
dem drittẽ ſoll man den wein wol rie-
chend
vnd wolgeſchmacket machen/ vnd das auch durch andere mittel.
Zům vierdten ſollend wir verſthan was auß dem wein werde/ vnd was
für
nutzbarkeit darauß volge.
Deßhalben was ſtarcke wein ſeind/ verke-
ren
ſich eintweders in eſſig/ oder faſt in brenten wein/ oder inn geſottenen
moſt
/ oder in claret/ oder wolriechend tranck/ als in Nectar ſtarck ſüß
getranck
/ oder in anders der gleichen.
Die Neſpelen ſeind gar ſtarck/ vnnd haben ein beſondere eigenſchafft/
welches
man auch inn dem ſaamen verſthan mag.
Andere ding aber ha-

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