Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

Page concordance

< >
Scan Original
201 cxlv
202 cxlvi
203 cxlvij
204 cxlviij
205 cxlix
206 cl
207 cli
208 clij
209 cliij
210 cliiij
211 clv
212 clvi
213 clvij
214 clviij
215 clix
216 clx
217 clxi
218 clxij
219 clxiij
220 clxiiij
221 clxv
222 clxvi
223 clxvij
224 clxviij
225 clxix
226 clxx
227 clxxi
228 clxxij
229 clxxiij
230 clxxiiij
< >
page |< < (clv) of 997 > >|
ſachen/ Das ſechßt bůch.
    <echo version="1.0RC">
      <text xml:lang="de" type="free">
        <div type="section" level="1" n="32">
          <p>
            <s xml:space="preserve">
              <pb o="clv" file="0211" n="211" rhead="ſachen/ Das ſechßt bůch."/>
            bend ein ſtarcken geruch/ oder ſonſt ein beſondere krafft. </s>
            <s xml:space="preserve">Etliche ding ha
              <lb/>
            bend ihr krafft inn der feülung/ als der ſauwrteig/ welcher den wein zů eſ-
              <lb/>
            ſig machet/ wie man auch von dem bertram ſagt. </s>
            <s xml:space="preserve">ſolliches hatt ihr offenba-
              <lb/>
            re drſach. </s>
            <s xml:space="preserve">daß man aber auch etwas von der Mangolt wurtzlen ſagt/ hab
              <lb/>
            ich nit erfaren. </s>
            <s xml:space="preserve">Die weinſtein werden on zweyfel in zweyen tagen trocken/
              <lb/>
            wann man ſie an die Sonnen legt/ welche nateürlichen den moſt zů eſſig
              <lb/>
            mögen machen. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo auch die alten graß wurtzlen/ vnnd bromber ſtanden/
              <lb/>
            auch die eichelen rinden/ vnd ſolliches vmb zweyerley vrſach willen/ nam̃-
              <lb/>
            lich daß ſie in dem zůtrucken außtruckẽ/ vnd daß ſie faſt wie die eſſig trůſen
              <lb/>
            ein geſchmack haben. </s>
            <s xml:space="preserve">Man ſagt es ſolle die gebratne gerſten/ alte feygen/
              <lb/>
            vnd das innertheil an den Citronen/ wann man ſie in ein blateren legt/ ſo
              <lb/>
            voll faul waſſer iſt/ eſſig machen. </s>
            <s xml:space="preserve">Der geleichen wañ man gypß in dem meer
              <lb/>
            waſſer ſeüdet/ vnd demnach brunnwaſſer darüber thůt.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Daß aber des lauchs ſaamen wann man ibn vnder den wein thůt/ in kur
              <lb/>
            tzem ſolle eſſig machen/ hatt ein heitere vrſach. </s>
            <s xml:space="preserve">Solliches aber vnd alles an
              <lb/>
            ders der gleichen/ ſoll man nach lands arth/ vnd aller dingen enderũg ver
              <lb/>
            ſthan. </s>
            <s xml:space="preserve">Wie man aber die wein an jren krefften behalten mög/ iſt mir wol zů
              <lb/>
            wiſſen/ daß ich ſolliches an andern orthen in gemein angezeigt hab.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Es wirt aber der wein auß biren oder öpffel inn Neüſtria/ welches land
              <lb/>
            von wegen der kälte kein reben hatt/ gemachet/ wañ man die frucht vorhin
              <lb/>
            etwas ertrocknen laßt. </s>
            <s xml:space="preserve">dann die wäſſerige feüchte verreücht/ demnach wañ
              <lb/>
            man ihn ſeüdet/ verzeert ſie ſich auch/ vnd wirt alſo behalten.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Bedenck doch wie die natur alles ſo wol fürſehen hatt. </s>
            <s xml:space="preserve">die kelte des him-
              <lb/>
            mels laßt doſelbſten kein treübel für kommen/ ſie erhaltet aber auch diſen
              <lb/>
            ihren wein/ welcher in vnſeren landen nit bleiben möcht. </s>
            <s xml:space="preserve">Er iſt ſaur/ dann
              <lb/>
            man macbet ihn auß den früchten/ ſo noch nit gar zeitig ſeind/ darumb iſt
              <lb/>
            er auch (wie der gmein lauff) etwas bitter/ man behaltetihn doſelbſten ü-
              <lb/>
            ber das jar/ er iſt ſuſſer vnd lieblicher dañ der bier/ aber nit als gůt wie der
              <lb/>
            wein/ ſo von treübelen kommet.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Man machet wein auß allen früchten/ ſo nit bald faulen/ vnnd vyl ſafft
              <lb/>
            habend/ nam̃lich auß den öpfflen/ byren/ küttenen/ granat öpfflen/ maul
              <lb/>
            beeren/ erpſelẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">auß den kirſen machet man keinen/ dañ ſie werdẽ bald faul.
              <lb/>
            </s>
            <s xml:space="preserve">demnach machet man nit auß den Mandelkernẽ/ nuſſen/ haſelnuſſen/ dañ
              <lb/>
            kernen/ vnd dergeleichen/ dañ ſie haben ölin jnen. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalben bereitet man
              <lb/>
            jn leichtlicher auß den körnerẽ/ fürnemlich auß dem reyß. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ jr mittel ſub
              <lb/>
            ſtantz ſteth zwiſchen den zergencklichen früchten/ vnd den ölgebendẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Man
              <lb/>
            machet jn auch auß den palmnuſſen vnd Coccẽ kerner. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ die palmnuß ge
              <lb/>
            hören etwz mehr zů den früchtẽ die bald verderbẽ/ vnd iſt {der} coccenkernen in
              <lb/>
            ſeinẽ marck mehr zů dẽ ölbringendẽ früchtẽ geneigt/ doch wirt er am ſelbigẽ
              <lb/>
            theil nit wein. </s>
            <s xml:space="preserve">võ diſen dingẽ ſo man wein auß truckẽ mag/ wirt auch leürẽ/
              <lb/>
            wañ man waſſer darzů thůt. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ man ſagt dz diſes waſſer/ welches ein malẽ
              <lb/>
            gefaulet/ vñ wider geleütert worden/ nit mehr faule. </s>
            <s xml:space="preserve">dannenhar hatt man
              <lb/>
            auch anlaß genommen den bier zůmachen vnnd zůbehalten/ dann weil
              <lb/>
            die faulnng ſchon beſchehen/ behaltet man ihn offt inn den kernen/ etwan
              <lb/>
            im waſſer. </s>
            <s xml:space="preserve">Wir wellen aber beſichtigen wie daſſelbig zů gange.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:space="preserve">In einem jeden das do faulet/ iſt ein theil welchen wir faulende neñen.
              <lb/>
            </s>
            <s xml:space="preserve">
              <anchor type="note" xlink:label="note-0211-01a" xlink:href="note-0211-01"/>
            der ander theil bleibt wölcher nit faulẽ mag. </s>
            <s xml:space="preserve">vnd zwar in den vermiſcheten
              <lb/>
            die erden/ aber in dem waſſer der ſubteyler theil/ welchẽ wir lufftig beiſſen.
              <lb/>
            </s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
        </div>
      </text>
    </echo>