Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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Von mancherlei wunderbaren
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            wann mann einerley mäß zů dem wein öl oder honig braucht/ dann ein ſex-
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            tarius öl haltet xviij. </s>
            <s xml:space="preserve">vntz/ deß weins aber xx. </s>
            <s xml:space="preserve">vnnd deß honigs xxvij. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo
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            daß deß weins proportz gegen dem öl vnnd honig ein treffenliche enderung
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            bringt. </s>
            <s xml:space="preserve">diſe rechnung iſt in allen mäſſen offenbar vnnd beſtendigw) ie auch
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            Galenus bezeüget) vnnd vermiſche ſolliches mit einem halben acetabulen
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            oder Polenta vnd mäl mäßlin. </s>
            <s xml:space="preserve">Es halt ein acetabulum weins faſt bey xx.
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            <s xml:space="preserve">drachmen oder quintlin/ das iſt faſt drithalb vntz. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben wirt es von
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            dem mäl nitt alſo ſchwer/ als wann es mitt wein erfüllet wurde/ vnd heiſſet
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            eines acetabuli mäß. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalben nim ein halb acetabulum vorgemeldeten
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            mäl oder gemüß/ vnd vermiſche es vnder den wein.</s>
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            wein zů erken
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            <s xml:space="preserve">Ein Polenta iſt wann man gerſten dörret vnd malet/ demnach ye zů xx.
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            pfunden dreü pfund leinſaamen/ vnd anderthalb pfund coriander/ vñ dry
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            vntzẽ ſaltz/ vñ dreü pfund hirß thůt. </s>
            <s xml:space="preserve">Diſes wirt nach meinẽ verſtãd dz groß
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            Polenta genennet/ zů vnderſcheid deß ſchlechtẽ/ wölches für die knecht be
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            reitet ward. </s>
            <s xml:space="preserve">Oder er hatt ein reich acetabulum verſtandẽ/ wölches ſexs vn-
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            tzen haltet/ weil er dz wörtlin granden oder groß darzů gethon/ er ſolt vil-
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            licht grandis geſagt haben/ als wann es ſich zů dem Caliculum oder becher
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            hielte/ vnd einen anderen verſtand brechte. </s>
            <s xml:space="preserve">Doch achten ich der handel ſeye
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            an jhm ſelbs gnůgſam bekañdt. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben ſpricht er/ ſetz diſes auff ein ko-
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            len/ vnd lůg daß ein waal oder dreü darüber gange/ demnach ſecht es durch/
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            wirff die Polenta hinweg/ vnd verſůch den wein/ wann er eſſelet/ ſo wirt er
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            nitt beleiben. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ du diſes gebott von {der} Römer o{der} Hiſpanieren wein ver-
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            ſtheſt/ iſt es waar/ da die land warm/ vnd die wein ſtarck ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">Doch werdẽ
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            ſie zů Meyland vnd in Teütſchlanden baß mögen erhalten werden/ ob ſie
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            wol etwas eſſelecht wurden/ dañ ſie ſeind leicht vnd ſchwach/ vnd werdend
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            auß kelte deß lands erhalten. </s>
            <s xml:space="preserve">Darumb wañ man in bey vns wol ſeüdet/ vñ
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            eſſelet/ mag er nitt beſthen/ wo aber nit/ ſo beſthet er. </s>
            <s xml:space="preserve">Der Cato hat auch ge
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            lernet daß der rauch wein milt/ lieblich/ angenem/ wol geferbt vnd wol ge-
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            ſchmackt werde/ faſt mit diſen worten. </s>
            <s xml:space="preserve">Nim vier becher mitt wein/ vnd vier
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            pfund ärpſen mäl vnd beſpreng die mitt geſottenẽ moſt/ dẽnach mach tefe-
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            lin darauß/ vnd laß ein tag vnd nacht dariñen ligen/ auff diſes vermiſch es
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            mitt dẽ wein im faß/ vñ mach das faß wol zů/ vñ laß alſo ſechtzig tag ſthen.
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            <s xml:space="preserve">Es laſſet ſich anſehen als wañ deß weins wenig were/ dz man alſo dz erpſen
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            mäl könte zů täfelin machen/ er verſthet aber ſo vil gſotnen moſt/ dz es wol
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            beſchehen mag. </s>
            <s xml:space="preserve">Der geſtalt zeiget er nitt allein diſes an/ ſon{der} auch wie man
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            gůte vnd geſunde wein allerley geſtalt machen möge. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben vermeint
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            man/ es möge auff die weiß/ auch {der} pfäffer vnd die Piſtaciẽ den wein ſchön
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            darzů den ſautẽ ſüß machen. </s>
            <s xml:space="preserve">Die weyß iſt daß mã in x. </s>
            <s xml:space="preserve">pfund wein x. </s>
            <s xml:space="preserve">pfäf-
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            fer körnlin/ vnd xx. </s>
            <s xml:space="preserve">zerſtoſſen piſtacien lege. </s>
            <s xml:space="preserve">doch ſoll man diſes alle zeyt be
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            haltẽ/ daß man die allwegẽ mitt wenig wein temperier vnd zertreib/ damit
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            man es wol vermiſchẽ möge/ daß ſie nitt zů boden fallen. </s>
            <s xml:space="preserve">dẽnach ſoll mã dz
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            weniger theil vn{der} alles miſchen. </s>
            <s xml:space="preserve">ſolliches iſt ein gemein gebot in denẽ dingẽ
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            ſo mã vnder einandern bereiten ſoll. </s>
            <s xml:space="preserve">Was nun {der} geſtalt mit einandern ver-
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            miſchet/ die dienen auch zů artzney vnd geſundtheit/ vnd iſt nitt von nötẽ
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            dz man von einẽ yetlichen vrſach anzeige/ als auß dẽ neüwen/ ein alten/ wol
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            geſchmackten/ ſüſſen/ ſchönen/ weißen vnd dergleichen. </s>
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            allein zweyexẽpel gebe/ wölche am aller nutzlicheſtẽ vnd fürnembſtẽ ſeind/
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            namlich wie man ein Griechiſchen wein bereiten ſoll/ dañ wir haben an einẽ
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