Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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ſachen/ Das ſiebend bůch.
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            ſonder er hette auch vrſach angezeigt/ warnmb die werme faulen machet.</s>
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            <s xml:space="preserve">Damitt du aber ſolliches waar ſein ver ſtandeſt/ verderben die ding nitt
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            ſo zůſamẽ gefrierẽ/ o{der} ſo in einẽ ding/ dz nit faulet/ behalten werdẽ o{der} ſo in
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            warmẽ waſſer ligen/ wölches ein klein wermer dañ dz lauw iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ nun die
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            auſſerliche werme ein vrſach {der} zerſtörung/ wurdẽ die ding auch verderbẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">dẽ
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            nach gibt er in dẽ ſelbigen handel kein vrſach/ wölcher vil mehr/ wañ mã die
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            gemein rechnung bedencket/ das widerſpil lernen ſolte. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ die werme trock
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            net/ vnd in dem trocknen ſolt ſie auch erhalten.</s>
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            <s xml:space="preserve">Damit du aber wüſſeſt wie vil daran gelegen/ dz mã die warhaffte gründ
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            aller dingen anzeige/ oder allein vnnützes gſchwetz treibe/ do nicht warhaf
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            tiges innen/ will ich auß diſen gründen/ ſiben weiß alle ding zů erhalten an
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            zeigen/ wölches dem menſchlichen geſchlecht gantz nutzlich vnd/ auch ſelbs
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            erfarẽ hab. </s>
            <s xml:space="preserve">Dieweil nun die wäſſerige feüchtigkeit ein vrſach der zerſtörũg/
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            wirt nicht verderben/ wañ diſe verzeertiſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Sy wirt aber auff dreyerley weg
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            verzeert vnnd hingenommen/ eintweders vollkom̃enlich/ als die ding alle
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            ſo durch das feüwr trocknen/ oder zů äſchen/ oder zů kolen werden/ ich ſag
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            vollkom̃enlich/ als die ſtockfiſch vnd härig am rauch/ oder an {der} kelte. </s>
            <s xml:space="preserve">Wie
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            faſt aber die kolen der feülung zůwider/ habenn wir an einem anderen orth
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            geſagt. </s>
            <s xml:space="preserve">Oder es beſchicht vnuollkommenlich/ als die an der Sonnen oder
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            ſchatten trocknen/ wie alle kreüter/ darumb zerſchneiden wir bey vnns die
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            rüblin (wölliche den rüben gar gleich ſeind an den bletteren vnd der ſcher-
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            pffe) in kleine ſtücklin/ vnd dörren ſie an dem ſchatten/ fürnemlich in dem
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            Augſten vnder dem Mon/ vnd behalten ſie in einem ſecklin/ wann man ſie
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            nitt mehr grün haben mag/ wann man dañ warm waſſer darüber geüſſet/
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            werden ſie wider grün/ vnd kochet man ſie alſo. </s>
            <s xml:space="preserve">ſie ſeind auch beſſer dañ die
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            friſche/ eintweders weil die ſeltzame angenemer/ oder weil der ſtarck reß ge
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            ſchmack etwas getemperiert wordẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben wañ man die vngeſchmack-
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            te kreüter alſo bereitet/ als den binetſch/ latich oder papelen/ iſt diſes faſt
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            vnnütz. </s>
            <s xml:space="preserve">vnnd zwar ſie werden nicht lieblich darab. </s>
            <s xml:space="preserve">Wann man aber etwas
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            allein mitt gwalt außtröcknẽ will/ als mit ſaltz/ pfäffer/ oder cim̃et/ wie die
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            pfifferling/ fiſch/ fleiſch/ o{der} Cabißkraut/ ſoltu ſolliches thůn wañ die ſub-
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            ſtãtz nit zů ſubteil iſt/ damit ſie nit von dẽ ſaltz verzeert werde/ o{der} auch nitt
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            zů dick/ domitt es möge durchtringen. </s>
            <s xml:space="preserve">der geſtalt behaltet man die bletter
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            der vnzeytigen kölkreütern (alſo zů redẽ) in einem verbichten geſchirr. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ
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            das bech tröcknet diſe allgemach auff. </s>
            <s xml:space="preserve">Wir tröcknẽ auch etlich ding mit ab
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            wendung deß luffts/ vnd wañ man es in die trockne erden oder ſand vergra
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            bet/ als die Cabißköpff vnd Endiuien ein theil durch das waſſer/ als die rü
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            ben bletter vnd ſtengel/ mitt ſampt den außgeſchnittenen hertz bletteren/
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            wölche man in gemeldetem Augſtenn ein klein in das ſiedet waſſer ſtoſſet/
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            vnd demnach an dem ſchatten tröcknet/ demnach ſtoſſen wir es in das kalt
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            waſſer vnd bleiben alſo grün/ wañ ſchon das waſſer gefreürt/ wie dañ in dẽ
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            winter beſchicht. </s>
            <s xml:space="preserve">man verenderet auch das waſſer nitt/ dann allein alle mo
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            nat. </s>
            <s xml:space="preserve">Wann man dann deren bedarff/ weſchet man ſie mit lauwem waſſer/
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            vnnd kochet ſie dann alſo. </s>
            <s xml:space="preserve">Wölliches man aber vorhin ſeüdet/ demnach in
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            honig behaltet/ oder auch gar rauw in dem eſſig oder öl/ iſt an einem ande-
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            ren orth angezeiget. </s>
            <s xml:space="preserve">In den gleſenen geſchirren behalt mã allein diſes/ wöl-
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            ches võ natur o{der} durch kũſt nit faſt feücht iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalbẽ iſt offenbar/ weil di
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            ſe nit verderbẽ vñ auch {der} lufft darbey iſt/ welcher doch vnbeweglich vñ ga-
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