Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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ſachen/ Das ſechßt bůch.
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            einem band wider zů ſamen binde/ vnd zů oberſt myſt darzů lege/ damit {der}
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            verwundet baum nit zwifacher geſtalt verderbe. </s>
            <s xml:space="preserve">Darnach wañ er über ein
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            iar wi{der} zůſamen gewachſen/ ſoll man den wider in ein anderen iungen kirß
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            baum ſo nach nie kein frucht getragen pflantzen. </s>
            <s xml:space="preserve">Weil ich aber dergleichen
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            frucht nie geſehen/ acht ich es möchte ſollicher baum/ der ſo vyl wundẽ ent-
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            pfangen/ nitt lebendig bleiben/ vorab in vnſeren landen.</s>
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            <s xml:space="preserve">Damitt ich aber wid erumb zů vnſerem erſten fürnem̃en kom̃e/ iſt ein ge
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            meine regel der erhaltung die aufftröcknung/ dann was man auffgetröck-
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            net hatt/ mag lang behalten werden. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo daß man dz brott ſo zweymalen ge
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            bachen/ ein gantz iar behaltẽ mag. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ ein yedes ding das da faulet (wie vor
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            an gezeigt) faulet von wegen der wäſſerigen feüchtigkeit/ wann man nun
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            die wäſſerige feüchte hinnimmet/ ſo beleibt es lang. </s>
            <s xml:space="preserve">dieweil aber die wäſſe-
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            rige feüchte ſchwerlich hinzů nemmen/ es gange dann auch etwas der feiß-
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            ten feüchte daruon/ beſchicht/ daß diſes brott etwas minder dañ dz gemein
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            brott ſpeyſet. </s>
            <s xml:space="preserve">Es begibt ſich aber in den ſchiffen/ ſo allenthalben mitt waſ-
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            ſer vmbgeben/ daß ſie gemeinlich ſchimlet darin werden/ vnd der mehren-
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            theil gar verderbend/ darumb můß man das ſelbig etwan nach zwey oder
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            dreymal bachen/ o{der} alſo verdorbẽ eſſen. </s>
            <s xml:space="preserve">Man ſagt aber dz mã in {der} inſel Sa-
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            na/ wölche cc. </s>
            <s xml:space="preserve">tauſet ſchritt von den Moluchien ligt/ brott mache/ wölches
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            bey drey iaren wären mag. </s>
            <s xml:space="preserve">doch weißt mã nitt wie ſolliches zůghet/ wañ mã
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            aber den handel nach vnſeren reglen vnd gründen bedenckt/ mag man ein
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            gemeine vrſach geben. </s>
            <s xml:space="preserve">Dañ es můß dick vnd feißt ſein/ vnd bey einẽ kleinen
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            feüwr gebrattẽ/ darzů etwas darein vermiſchet/ wölches nach ſeiner natur
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            der feülung treffenlich widerſthet. </s>
            <s xml:space="preserve">Doch mögen wir villicht nitt zů ſollichẽ
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            zeyl kom̃en/ dieweil vnſer luffe etwas ſubteyler/ oder aber feüchter dañ der
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            Indianiſ@@ iſt/ oder aber auß einer anderen vrſach komlicher die feülung
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            an zů richten.</s>
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            behalten.</note>
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            <s xml:space="preserve">Wann man grüne Oliuen bald bereitten will/ ſoll man ſie auffſchneiden
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            vnd in waſſer/ in wöllichem kalch vnd zweymal ſo vil äſchen ligt/ werffen/
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            vnnd alſo bey xxiiij. </s>
            <s xml:space="preserve">ſtunden darinnenn ſich erbeyſſen laſſen. </s>
            <s xml:space="preserve">demnach ſoll
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            man ſie mitt lauwem waſſer fünff malenn abwäſchen/ darnach auch mitt
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            ſaltzwaſſer.</s>
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            machen.</note>
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            <s xml:space="preserve">Diſes ſeind die ſtuck wölche inn gemein alle ding erhalten/ der honig/ öl/
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            eſſig/ bech/ ſaltz/ inn einer pfannen röſten/ an dem ſpiß braten/ auffgebla-
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            ſen blateren/ brentwein/ rauch vnnd der balſam. </s>
            <s xml:space="preserve">Die kelte aber vnnd das
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            ſtrauw erhalten vnuolkommenlich/ dann ſie erhalten allein etlich tag lãg.
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            <s xml:space="preserve">Der Myrrha vnnd aloes erhaltend die ding ſo nitt gůtt zů eſſen ſeind/ als
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            die todten cörper. </s>
            <s xml:space="preserve">doch nitt alſo krefftig wie das ſaltz/ wiewol ſie das fleiſch
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            auch nitt alſo weich machend wie das ſaltz. </s>
            <s xml:space="preserve">darumb ſoll man auch darunder
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            thůn/ doch nitt vil. </s>
            <s xml:space="preserve">dann ſo man vil darein thete/ theilet es die cörper von
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            einanderen.</s>
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            <s xml:space="preserve">Es laſſet auch das queckſilber die ſelbigen nitt faulen. </s>
            <s xml:space="preserve">Was aber ſchon
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            auß getrocknet/ vnd von der faulung erlediget/ ſoll man von aller feüchte
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            abtröcknen/ mitt wein abweſchen/ vnnd an die Sonnen vnnd kalte wind
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            hencken. </s>
            <s xml:space="preserve">doch ſollend ſie nitt lang an der Sonnen ſein/ vnnd allein inn dem
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            winter. </s>
            <s xml:space="preserve">Alſo wirt beſchehen daß ſie nitt faſt vyl deſſen geruch vnnd ge-
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            ſchmack habend/ von wöllichem ſie erhalten ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">Es gedencket mir nach
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            wol/ daß mein vatter die treübel inn einem faß allein mitt öl/ vnnd deſſen
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