Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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ſachen/ Das dritt bůch.
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tigen vrſachen. </
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">Wir mögend aber diſe als auff einer tafflen verzeichnen.</
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preserve
">
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lb
/>
Ein vnnmäſſige \\ kälte in der # Dickeſten # ſubſtang # iſt # Vngeſchmackt
<
lb
/>
# Dicken # # # Zůſam̃enziehende
<
lb
/>
# Zimlichen # # # Rauch vnnd herb
<
lb
/>
# Subteilen # # # Saur vnnd eſſele- \\ chtig
<
lb
/>
Ein vnnmeſſige \\ werme in der # Subteilen # ſubſtantz
<
lb
/>
# Dürren # # # Räß vnd ſcharpff.
<
lb
/>
# Feüchten
<
lb
/>
# # # # Bitter
<
lb
/>
Ein zimmliche \\ werme in der # Trockenen # ſubſtantz # # Verſaltzen
<
lb
/>
# Zimmlichen # # # Feiſt
<
lb
/>
# Feüchten
<
lb
/>
Ein mäſſige wer \\ me in der # Zimmlichen # ſubſtantz # # Süeß.
<
lb
/>
# Subteilen
<
lb
/>
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">Deßhalben hatt die natur alle die geſchmack/ ſo in mitten beſtond/ wöllẽ
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geſund ſein. </
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">dann durch die ſo am nächſten bey dem getemperierten ſind/
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kom̃et den menſchen vnd den thieren geſundtheyt. </
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">Die mäſſigen ding zupf-
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fen die fiñ auch nitt. </
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">auß diſen zweyen vrſachen ſind die mittle geſchmack an
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genem̃. </
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">Die zů ſam̃enziechende aber/ verſaltzene/ vnd am aller mehrſten die
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ſüeſſen/ ſind auß zweyen vrſachen. </
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">dann ſie würt auß einer mäſſigen werme
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vnnd zim̃lichen ſubſtantz. </
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">darũb iſt das ſueß wie der zucker angenem̃er/ dañ
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das ſüeß wie der honig/ vnd der ſüeß wein mehr dañ die beid/ dañ er iſt auff
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beid weg bey dem mittel.</
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">Die zů auſſereſt aber/ ſind böß/ als vngeſchmack/ herb/ ſaur/ räß/ vnd
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feiſt/ am aller mehrſten aber die bitterkeyt/ vm̃ zweyerley vrſach willen. </
s
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">Die
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erſt dz ſie zů auſſerſt ſthet/ die ander dz die trocken iſt. </
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">es würt aber die natur
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vor auß der menſchẽ vnder anderen thieren/ auß dẽ feüchtẽ beluſtiget/ dañ
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lb
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ſie wirt allein durch diſe erneeret. </
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">Deßhalben wirt auch der bitter geſchmack
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von dem Ariſtotele dem ſüeſſen enthgegen geſetzet. </
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">vnnd iſt allein vnder dẽ
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geſch mackten für ſich ſelbs vnangenem.</
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">Es iſt auch der feiſt/ ob er wol zů auſſereſt ſthet/ zum theil etwas ſüeß/ {der}
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libertreffe dañ/ vnnd das von wegen daß ſtätigen gebrauchs der feiſte/ vnd
<
lb
/>
weil diſes auch nutz war/ damitt wir nitt dẽ geſchmack des dings/ ſo vns nü
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tzlichen/ verachteten. </
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">Dañ wir habend in dem erſten bůch von erhaltung {der}
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geſundheytt angezeigt/ das nichts ſpeyſſe/ dann die feiſte feüchtigkeyt. </
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">So
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vyl aber die ſinn belanget/ wirt der guſt oder geſchmack mehr von den räſen
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oder ſcharpffen/ dañ von den bitteren verletzet. </
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">Dañ die werme iſt bey dem
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räßen vyl gröſſer. </
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">Es werden aber die räſſen ding auß allem dem das man
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diſtilliert/ fürnem̃lichen aber auß den bitteren/ metalliſchen/ vñ wz rauch
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iſt. </
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">aber vyl mehr auß den ſcharpffen/ als von ſeines geleichen. </
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">Nun wöllẽd
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wir ſehen warumb das bitter vnangenem̃ ſeye/ vnnd ſo gar faſt. </
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">Nargegen
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">Feiſte.</
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das ſo mäſſeglichen geſaltzen/ vnd feiſte iſt beluſtige/ die vnmäſſigen aber
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