Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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Von mancherlei wunderbaren
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            deßhalben wañ der faulende theil abgeſündertiſt/ faulet diſes ſo noch übe
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            rig/ nitt mehr. </s>
            <s xml:space="preserve">weil aber der faulend theil durch das feüwr verzeeret wirt/
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            vnnd das überig etwas dicker iſt/ mag es nit gar verzert werden. </s>
            <s xml:space="preserve">Darumb
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            ſeind die ding ſo alſo zůbereitet werden bitter/ wie der bier vnnd auch der
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            Hala. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt aber der Hala wölchen man in Engelland vnd Schottẽ ma-
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            chet/ vyl ſüſſer dann der bier/ alſo das mir noch wol eingedenck wie ich von
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            Schotten reyſet/ daß ich ihn getrunckẽ/ ſo dem weiſſen moſt hettmögẽ ver-
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            glichen werden. </s>
            <s xml:space="preserve">man mocht auch kein vnderſcheid vermercken/ dañ das er
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            zůletſt etwas bitterkeit vnd einen vnlieblichen geſchmack gehabt.</s>
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            ten.</note>
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            <s xml:space="preserve">Man tröcknet die gerſten wölche ſchon im waſſer gelegen inn heüfflinen
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            auff die xxxvj. </s>
            <s xml:space="preserve">ſtund am ſchatten. </s>
            <s xml:space="preserve">wañ er warm wirt/ vnd anfacht herfür
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            ſproſſen/ zerſpreitet man ihn. </s>
            <s xml:space="preserve">wann er auffgehört hatt/ ſamlet man ihn wi
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            der auff. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo bereitet man ihn eins vmb das ander fünffzehen tag lang/
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            biß er gar außgeſproſſen iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">demnach dörret man ihn ſechs ſtund lang auff
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            den kolen/ wann man ihn auff die hurdten gelegt hatt. </s>
            <s xml:space="preserve">wann er nun wol
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            gedörret/ ſo malet man ihn. </s>
            <s xml:space="preserve">wann man das tranck nit ſtarck machen will/
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            geüßt man vyl waſſer darüber/ wañ du es aber ſtarck begereſt/ geüßt man
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            wenig daran. </s>
            <s xml:space="preserve">Nach zwölff ſtunden ſechet man ihn durch/ vnd ſeüdet ihn
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            wol/ wann er ſtarck ſein ſoll/ aber wann er nitt ſtarck ſoll ſein/ ſeüdet man
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            ihn nit lang. </s>
            <s xml:space="preserve">wann er nun in einem geſcbirr auffgehöret ſiedẽ/ ſchüttet man
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            den in ein ander geſchirr. </s>
            <s xml:space="preserve">domit man ihn auch behalten möge/ thůt man ei-
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            nes anderen Hala ſo alt/ vnd nun faſt verthon iſt/ ſchaum darzů. </s>
            <s xml:space="preserve">er hatt ei
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            nen rauhen vnd ſauren geſchmack/ mit etwas ſüße vermiſchet/ ſo kület/ iſt
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            auch denen ſo ſeinen gewohnet ein angenem tranck. </s>
            <s xml:space="preserve">Welche aber etwas bit-
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            terer/ ſeind nit alſo vngeſund/ dann ſie ſeind entweders zů vyl geſotten/ o{der}
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            durch die feülung vnd alte gerſten alſo worden.</s>
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            tranck.</note>
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            <s xml:space="preserve">Es ſeind ettliche ſo eben auß dem ſelbigen mäl zů dem anderen mal ein
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            Hala machen/ wölche vngeſchmackter/ kelter/ ſchwerer/ vnnd zů der feü-
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            lung geneigter iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dann ſie kommet von der erſten/ vnnd mag lange jar be-
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            leiben. </s>
            <s xml:space="preserve">Man ſoll ſie drey oder vier ſtund ſieden/ vnd wirt darbey erkeñet/
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            wann ſie nitt mehr ſo kleberechtig iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dann es iſt hie das widerſpyl/ dann
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            dem honig vnd zucker begegnet/ welche ab der kochund zäher werden. </s>
            <s xml:space="preserve">vnd
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            auff das aller mehrſt můß man ihn ſechs ſtund ſieden laſſen. </s>
            <s xml:space="preserve">wann man jn
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            aber gar wenig ſieden will/ mag man es inn einer ſtund außrichten.</s>
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            <s xml:space="preserve">Er durchtringet vnd machet ſubteil/ weil er eſſelet/ vnd zeücht zůſam̃en
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            weil er rauch iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">weil er auch ein ſüſſe art hatt/ ſpeyſet er/ wiewol wenig. </s>
            <s xml:space="preserve">er
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            hatt von dem bier den vnderſcheid/ das kein hopffen darbey ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">er ſeü-
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            det zwen tag von ihm ſelbs/ auff das lengſt drey tag. </s>
            <s xml:space="preserve">demnach hatt er nit
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            mehr des moſts geſtalt. </s>
            <s xml:space="preserve">doch iſt wunderbar/ daß er an der farb/ ſubſtãtz/
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            krefften/ geruch vnd geſchmack/ dem weiſſen wein alſo gleich iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Ein theil
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            mag lang beſthen/ vnd diſes von wegen der kochung/ bereitung/ vnd wañ
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            man etliche beſondere gewürtz darein thůt/ auch zůgewiſſer zeit des jars ge
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            machet wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">es vermag auch hie vyl des waſſers natur/ welches mã durch
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            ſechtet/ oder welches mit dem durchſechtẽ vermiſchet wirt/ das beleibt len-
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            ger. </s>
            <s xml:space="preserve">Ich finden auch das die Pictier im brauch gehabt ein lieblich vnd ge-
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            ſund tranck auß der cytiſen oder geißklee blůmen zůmachen/ welches mitt
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            ſampt dem volck zůgrund gangen. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ deſſen zůbereitung war zimlich bey
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            jnen/ villeicht von wegen des zolls/ dann es iſt vngläublich/ wie groß der
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