Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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Von mancherley wunderbaren
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            wenig/ ein gantz iar behalten hat. </s>
            <s xml:space="preserve">doch (wie etwan vorgmeldet) můß mã die
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            fleiſſig vß leſen. </s>
            <s xml:space="preserve">darzů iſt ein ding etwan mehr dẽ einen dann dẽ andern nütz.
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            <s xml:space="preserve">das honig/ eſſig/ ſaltz/ vnnd gebrent wein/ machen ein ſtarcken geſchmack. </s>
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            Das ſaltz vnnd honig gibt kein geruch. </s>
            <s xml:space="preserve">der brent wein gibt ein ſterckern ge-
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            ruch dann der eſſig/ vnnd verbrent die ſubſtantz. </s>
            <s xml:space="preserve">Das öl gibt denen dingen
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            ſo man allein gekochet iſſet/ ein kleine nutzbarkeit/ als den würſten. </s>
            <s xml:space="preserve">deßge-
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            leichenn wann es hineinſch lieffet/ ſo man es allgemach anſtreichet/ wie an
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            dem käß/ wölchen es auch nitt ein klein angenem machet. </s>
            <s xml:space="preserve">Das bech gibt ein
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            ſtarcken geruch vnd wenig geſchmack.</s>
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            <s xml:space="preserve">Die fiſch magſt du alſo wol erhalten. </s>
            <s xml:space="preserve">du ſolt ſie mit öl ein wenig/ vnd nit
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            vollkommenlich röſten. </s>
            <s xml:space="preserve">demnach ſolt du ſie mitt ſaltz beſprengen/ doch daß
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            ſie nitt gar geſaltzen ſeyend/ auch nitt vngeſchmackt/ darnach wann ſie er-
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            trocknen/ lorbaum vnd myrten bletter darzwiſchen legen vnnd in den trog
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            behalten. </s>
            <s xml:space="preserve">Wann man ſie bratet/ weren ſie nitt man thü dañ gwürtz darzů/
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            wölche auch ein lieblichen geruch vnd geſchmack machet. </s>
            <s xml:space="preserve">Der rauch machet
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            ein böſen geruch/ vnd verderbt auch zům theil den gſchmack/ dieweil er gar
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            kein geſchmack hatt. </s>
            <s xml:space="preserve">Die blateren vnd ſchleüch die ältelen/ dieweil kein ge-
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            ruch hinein mag. </s>
            <s xml:space="preserve">ſolliches iſt der faulung auch ſchier geleich/ darumb ſeind
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            ſie nitt faſt nutz/ dann allein den früchten/ ſo herte rinden haben/ wie dann
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            auch den Granat öpffeln. </s>
            <s xml:space="preserve">Der kalch/ alat/ vnnd äſchen dröcknen mehr dañ
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            ſie erhalten. </s>
            <s xml:space="preserve">der kalch verbrennet auch etwas mehr. </s>
            <s xml:space="preserve">Das wachs aber erhalt
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            der artzneyen krafft mehr dann andere ding/ dañ es verhindert den lufft/
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            vnd feüchtet zimlichen. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt gewüß daß man die Rheübarbara nitt ande
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            reſt baß erhalten mag/ auch biß inn die xx. </s>
            <s xml:space="preserve">jar. </s>
            <s xml:space="preserve">Das weiß wachs gibt einem
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            ding kein anderen geruch.</s>
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            <s xml:space="preserve">Danritt die hennen vnd andere dergleichen vögel die treübel nitt verwü
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            ſten/ gib jhnen wilde räben beer zů eſſen. </s>
            <s xml:space="preserve">dann es beſchicht jhnen auß dem/
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            faſt wie den menſchen/ ſo ſaure frücht geeſſen/ nãlich daß jhnen die zän ver-
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            ſtaunen. </s>
            <s xml:space="preserve">wañ du aber mitt geſtoßenen ſpreüweren/ darzů mitt ſparten vnd
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            bintzkraut/ ſo mit leim vñ öltrůſen wol vn{der} einandern gmiſchet ſeind/ den
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            boden in der ſcheüren oder kornkaſten ſtreüwen würſt/ ſollend im die kefen
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            nicht ſchaden/ nach die ameyſſen etwas abtragen/ ſon{der} das korn wirt ſteyf
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            fer vnnd herter lange zeytt beleiben mögen. </s>
            <s xml:space="preserve">In ſumma es habend die al-
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            ten Römer/ wölche treffenlichen fleiß auff das bauren werck gelegt/ nicht
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            beſſers erfunden alle ding zů erhaleen dann die öltrůſen. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo mag man die
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            myrten beer mitt den ſtilen/ auch die feigen äſtlin mitt den blettern/ ſo inn
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            büſchelin zů ſamen gebundẽ ſeind/ vnd in öltrůſen gelegt/ lange zeytt grün
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            behalten/ doch můß man das geſchirr wol mitt gyps vermachen.
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            <s xml:space="preserve">dergleichen beyſſer vnd machet man alles ein/ wölches
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            man lieber/ allein zů beſchauwen/ dann zů
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            eſſen willens iſt.</s>
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