Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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228 clxxij
229 clxxiij
230 clxxiiij
231 clxxv
232 clxxvi
233 clxxvij
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235 clxxix
236 clxxx
237 clxxxi
238 clxxxij
239 clxxxiij
240 clxxxiiij
241 clxxxv
242 clxxxvi
243 clxxxvij
244 clxxxviij
245 clxxxix
246 xcx
247 cxci
248 cxcij
249 cxciij
250 cxciiij
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211clvſachen/ Das ſechßt bůch. bend ein ſtarcken geruch/ oder ſonſt ein beſondere krafft. Etliche ding ha
bend ihr krafft inn der feülung/ als der ſauwrteig/ welcher den wein zů eſ-
ſig machet/ wie man auch von dem bertram ſagt.
ſolliches hatt ihr offenba-
re drſach.
daß man aber auch etwas von der Mangolt wurtzlen ſagt/ hab
ich nit erfaren.
Die weinſtein werden on zweyfel in zweyen tagen trocken/
wann man ſie an die Sonnen legt/ welche nateürlichen den moſt zů eſſig
mögen machen.
alſo auch die alten graß wurtzlen/ vnnd bromber ſtanden/
auch die eichelen rinden/ vnd ſolliches vmb zweyerley vrſach willen/ nam̃-
lich daß ſie in dem zůtrucken außtruckẽ/ vnd daß ſie faſt wie die eſſig trůſen
ein geſchmack haben.
Man ſagt es ſolle die gebratne gerſten/ alte feygen/
vnd das innertheil an den Citronen/ wann man ſie in ein blateren legt/ ſo
voll faul waſſer iſt/ eſſig machen.
Der geleichen wañ man gypß in dem meer
waſſer ſeüdet/ vnd demnach brunnwaſſer darüber thůt.
Daß aber des lauchs ſaamen wann man ibn vnder den wein thůt/ in kur
tzem ſolle eſſig machen/ hatt ein heitere vrſach.
Solliches aber vnd alles an
ders der gleichen/ ſoll man nach lands arth/ vnd aller dingen enderũg ver
ſthan.
Wie man aber die wein an jren krefften behalten mög/ iſt mir wol zů
wiſſen/ daß ich ſolliches an andern orthen in gemein angezeigt hab.
Es wirt aber der wein auß biren oder öpffel inn Neüſtria/ welches land
von wegen der kälte kein reben hatt/ gemachet/ wañ man die frucht vorhin
etwas ertrocknen laßt.
dann die wäſſerige feüchte verreücht/ demnach wañ
man ihn ſeüdet/ verzeert ſie ſich auch/ vnd wirt alſo behalten.
Bedenck doch wie die natur alles ſo wol fürſehen hatt. die kelte des him-
mels laßt doſelbſten kein treübel für kommen/ ſie erhaltet aber auch diſen
ihren wein/ welcher in vnſeren landen nit bleiben möcht.
Er iſt ſaur/ dann
man macbet ihn auß den früchten/ ſo noch nit gar zeitig ſeind/ darumb iſt
er auch (wie der gmein lauff) etwas bitter/ man behaltetihn doſelbſten ü-
ber das jar/ er iſt ſuſſer vnd lieblicher dañ der bier/ aber nit als gůt wie der
wein/ ſo von treübelen kommet.
Man machet wein auß allen früchten/ ſo nit bald faulen/ vnnd vyl ſafft
habend/ nam̃lich auß den öpfflen/ byren/ küttenen/ granat öpfflen/ maul
beeren/ erpſelẽ.
auß den kirſen machet man keinen/ dañ ſie werdẽ bald faul.
demnach machet man nit auß den Mandelkernẽ/ nuſſen/ haſelnuſſen/ dañ
kernen/ vnd dergeleichen/ dañ ſie haben ölin jnen.
deßhalben bereitet man
jn leichtlicher auß den körnerẽ/ fürnemlich auß dem reyß.
dañ jr mittel ſub
ſtantz ſteth zwiſchen den zergencklichen früchten/ vnd den ölgebendẽ.
Man
machet jn auch auß den palmnuſſen vnd Coccẽ kerner.
dañ die palmnuß ge
hören etwz mehr zů den früchtẽ die bald verderbẽ/ vnd iſt {der} coccenkernen in
ſeinẽ marck mehr zů dẽ ölbringendẽ früchtẽ geneigt/ doch wirt er am ſelbigẽ
theil nit wein.
võ diſen dingẽ ſo man wein auß truckẽ mag/ wirt auch leürẽ/
wañ man waſſer darzů thůt.
dañ man ſagt dz diſes waſſer/ welches ein malẽ
gefaulet/ vñ wider geleütert worden/ nit mehr faule.
dannenhar hatt man
auch anlaß genommen den bier zůmachen vnnd zůbehalten/ dann weil
die faulnng ſchon beſchehen/ behaltet man ihn offt inn den kernen/ etwan
im waſſer.
Wir wellen aber beſichtigen wie daſſelbig zů gange.
In einem jeden das do faulet/ iſt ein theil welchen wir faulende neñen.
11Bier z@behal
ten.
der ander theil bleibt wölcher nit faulẽ mag.
vnd zwar in den vermiſcheten
die erden/ aber in dem waſſer der ſubteyler theil/ welchẽ wir lufftig beiſſen.

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