Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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231 clxxv
232 clxxvi
233 clxxvij
234 clxxviij
235 clxxix
236 clxxx
237 clxxxi
238 clxxxij
239 clxxxiij
240 clxxxiiij
241 clxxxv
242 clxxxvi
243 clxxxvij
244 clxxxviij
245 clxxxix
246 xcx
247 cxci
248 cxcij
249 cxciij
250 cxciiij
251 cxcv
252 cxcvi
253 cxcvij
254 cxcviij
255 cxcix
256 cc
257 cci
258 ccij
259 cciij
260 cciiij
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            deßhalben wañ der faulende theil abgeſündertiſt/ faulet diſes ſo noch übe
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            rig/ nitt mehr. </s>
            <s xml:id="echoid-s5216" xml:space="preserve">weil aber der faulend theil durch das feüwr verzeeret wirt/
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            vnnd das überig etwas dicker iſt/ mag es nit gar verzert werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s5217" xml:space="preserve">Darumb
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            ſeind die ding ſo alſo zůbereitet werden bitter/ wie der bier vnnd auch der
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            Hala. </s>
            <s xml:id="echoid-s5218" xml:space="preserve">Es iſt aber der Hala wölchen man in Engelland vnd Schottẽ ma-
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            chet/ vyl ſüſſer dann der bier/ alſo das mir noch wol eingedenck wie ich von
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            Schotten reyſet/ daß ich ihn getrunckẽ/ ſo dem weiſſen moſt hettmögẽ ver-
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            glichen werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s5219" xml:space="preserve">man mocht auch kein vnderſcheid vermercken/ dañ das er
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            zůletſt etwas bitterkeit vnd einen vnlieblichen geſchmack gehabt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5221" xml:space="preserve">Man tröcknet die gerſten wölche ſchon im waſſer gelegen inn heüfflinen
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              <note position="left" xlink:label="note-0212-01" xlink:href="note-0212-01a" xml:space="preserve">Hala ein
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              tranck.</note>
            auff die xxxvj. </s>
            <s xml:id="echoid-s5222" xml:space="preserve">ſtund am ſchatten. </s>
            <s xml:id="echoid-s5223" xml:space="preserve">wañ er warm wirt/ vnd anfacht herfür
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            ſproſſen/ zerſpreitet man ihn. </s>
            <s xml:id="echoid-s5224" xml:space="preserve">wann er auffgehört hatt/ ſamlet man ihn wi
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            der auff. </s>
            <s xml:id="echoid-s5225" xml:space="preserve">alſo bereitet man ihn eins vmb das ander fünffzehen tag lang/
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            biß er gar außgeſproſſen iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5226" xml:space="preserve">demnach dörret man ihn ſechs ſtund lang auff
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            den kolen/ wann man ihn auff die hurdten gelegt hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5227" xml:space="preserve">wann er nun wol
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            gedörret/ ſo malet man ihn. </s>
            <s xml:id="echoid-s5228" xml:space="preserve">wann man das tranck nit ſtarck machen will/
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            geüßt man vyl waſſer darüber/ wañ du es aber ſtarck begereſt/ geüßt man
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            wenig daran. </s>
            <s xml:id="echoid-s5229" xml:space="preserve">Nach zwölff ſtunden ſechet man ihn durch/ vnd ſeüdet ihn
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            wol/ wann er ſtarck ſein ſoll/ aber wann er nitt ſtarck ſoll ſein/ ſeüdet man
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            ihn nit lang. </s>
            <s xml:id="echoid-s5230" xml:space="preserve">wann er nun in einem geſcbirr auffgehöret ſiedẽ/ ſchüttet man
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            den in ein ander geſchirr. </s>
            <s xml:id="echoid-s5231" xml:space="preserve">domit man ihn auch behalten möge/ thůt man ei-
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            nes anderen Hala ſo alt/ vnd nun faſt verthon iſt/ ſchaum darzů. </s>
            <s xml:id="echoid-s5232" xml:space="preserve">er hatt ei
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            nen rauhen vnd ſauren geſchmack/ mit etwas ſüße vermiſchet/ ſo kület/ iſt
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            auch denen ſo ſeinen gewohnet ein angenem tranck. </s>
            <s xml:id="echoid-s5233" xml:space="preserve">Welche aber etwas bit-
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            terer/ ſeind nit alſo vngeſund/ dann ſie ſeind entweders zů vyl geſotten/ o{der}
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            durch die feülung vnd alte gerſten alſo worden.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5235" xml:space="preserve">Es ſeind ettliche ſo eben auß dem ſelbigen mäl zů dem anderen mal ein
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            Hala machen/ wölche vngeſchmackter/ kelter/ ſchwerer/ vnnd zů der feü-
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            lung geneigter iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5236" xml:space="preserve">dann ſie kommet von der erſten/ vnnd mag lange jar be-
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            leiben. </s>
            <s xml:id="echoid-s5237" xml:space="preserve">Man ſoll ſie drey oder vier ſtund ſieden/ vnd wirt darbey erkeñet/
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            wann ſie nitt mehr ſo kleberechtig iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5238" xml:space="preserve">dann es iſt hie das widerſpyl/ dann
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            dem honig vnd zucker begegnet/ welche ab der kochund zäher werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s5239" xml:space="preserve">vnd
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            auff das aller mehrſt můß man ihn ſechs ſtund ſieden laſſen. </s>
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            aber gar wenig ſieden will/ mag man es inn einer ſtund außrichten.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5242" xml:space="preserve">Er durchtringet vnd machet ſubteil/ weil er eſſelet/ vnd zeücht zůſam̃en
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            weil er rauch iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5243" xml:space="preserve">weil er auch ein ſüſſe art hatt/ ſpeyſet er/ wiewol wenig. </s>
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            hatt von dem bier den vnderſcheid/ das kein hopffen darbey ſeind. </s>
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            det zwen tag von ihm ſelbs/ auff das lengſt drey tag. </s>
            <s xml:id="echoid-s5246" xml:space="preserve">demnach hatt er nit
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            mehr des moſts geſtalt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5247" xml:space="preserve">doch iſt wunderbar/ daß er an der farb/ ſubſtãtz/
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            krefften/ geruch vnd geſchmack/ dem weiſſen wein alſo gleich iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5248" xml:space="preserve">Ein theil
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            mag lang beſthen/ vnd diſes von wegen der kochung/ bereitung/ vnd wañ
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            man etliche beſondere gewürtz darein thůt/ auch zůgewiſſer zeit des jars ge
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            machet wirt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5249" xml:space="preserve">es vermag auch hie vyl des waſſers natur/ welches mã durch
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            ſechtet/ oder welches mit dem durchſechtẽ vermiſchet wirt/ das beleibt len-
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            ger. </s>
            <s xml:id="echoid-s5250" xml:space="preserve">Ich finden auch das die Pictier im brauch gehabt ein lieblich vnd ge-
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            ſund tranck auß der cytiſen oder geißklee blůmen zůmachen/ welches mitt
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            ſampt dem volck zůgrund gangen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5251" xml:space="preserve">dañ deſſen zůbereitung war zimlich bey
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            jnen/ villeicht von wegen des zolls/ dann es iſt vngläublich/ wie groß der
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