Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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261 ccv
262 ccvi
263 ccvij
264 ccviij
265 ccix
266 ccx
267 ccxi
268 ccxij
269 ccxiij
270 ccxiiij
271 ccxv
272 ccxvi
273 ccxvij
274 ccxviij
275 ccxix
276 ccxx
277 ccxxi
278 ccxxij
279 ccxxiij
280 ccxxiiij
281 ccxxv
282 ccxxvi
283 ccxxvij
284 ccxxviij
285 ccxxix
286 ccxxx
287 ccxxxi
288 ccxxxij
289 ccxxxiij
290 ccxxxiiij
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299ccxliijſachen/ Das ſiebend bůch. ſeind diſes die beſten/ welches gäl füß hand/ vnnd die kleinen Italiſchen ſo
einer ſchwertze geneigt.
In gemein haltet man die kleine für mennlin/
welche
ſtercker vnd mannlicher ſeind.
Weil aber in diſen vöglen zwey ding
von
nöten/ nammlich miltigkeit vnnd dapfferkeit/ vnd aber bey der dapf
ferkeit
gemeinlich auch ein grauſamkeit iſt/ ſeind ſie ſelten dapffer vnnd ge
gelernig
.
dañ die gelernigẽ ſeind milt. Deßhalben iſt bekãt daß die happich
ſeltẽ
dapfferlich/ vnnd die adeler milt gefunden werden.
Inn jrer aufferziehung ſoll man ſich hüten daß man jnen nit zweyerley
fleiſch
eſſen geb/ auch nit von alten oder krancken thierẽ.
das beſt iſt von
den
haſen/ küngeleinen/ hünden/ meüſſen/ füchſen/ rebhüneren/ jungen
hanen
/ vnd gemeinlich ſo kerner eſſen/ wie auch etlich der vöglen.
das bö-
ſeſt
iſt von den katzen/ wölffen/ fräßigen räubiſchen thieren/ darzů die
hirne
/ haarvnd gebein/ von vierfüßigen thieren.
der waſſer vöglẽ fleiſch
hatt
ein mitle natur/ doch ſeind die hagelgänß daucher die beſſere/ vnd
die
größer am böſten/ als die gänß vnd ſchwanen.
alſo auch der trocknen/
als
der ſtorcken vnnd kranich.
Das bärenfleiſch (wie gemeldet) iſt auch von den beſten/ vnd das ſchwei
nen
fleiſch ſo nit feißt/ iſt auch nit böß.
Diſe arth vöglen/ wie auch alle an-
dere
/ ſeind an leib vnd gemüt kranck.
Deß leibs kranckheit erkennet man
auß
ihrem kaat/ erbrechen/ vnd verwirrung der federn/ oder wann ſie die
augen
beſchloſſen hand/ oder wann die ſtimm träg iſt/ oder ſo ſie nit eſſend
vnd
trinckẽ.
der kaat von den geſundẽ iſt weyß/ vnd hatt ein lautere farb/
darzů
ein zimmliche geſtandene ſubſtantz.
das erbrechẽ iſt auch lauter. Sie
haben
faſt allerley kranckheit/ wie die menſchen vnd röſſer/ an dem haupt/
eingeweid
/ leberen/ darzů das feber vnd podagra/ vnnd vnzalbarlich vyl
andere
/ welche wir hernach ordenlich wöllen erzellen/ mit ſampt wie ihnen
zůhelffen
ſeye.
Die hüner brůten die gänß eyer beſſer vnnd nützlicher auß/ dañ die pfau
11Auſsbrůtung
der
pfauwen.
wen eyer.
man ſoll ſie ihnen alſo vnder legẽ. Man ſoll dem hůn fünff pfau
wen
eyer/ vnd die übrigen hüner eyer vnderlegen.
an dem zehenden tag ſol
man
ihren alle hüner eyer hinweg nemmen/ vnd eben ſo vyl andere friſche
hünereyer
vnderlegen/ als vyl jren genommen wordẽ/ alſo daß ſie an dem
dreyſſigeſten
mon/ das iſt/ wann dreyſſig tag herumb ſeind/ mitt den pfau-
wen
eyeren mögen außſch lieffen.
man ſoll aber der pfauwẽ eyer/ ſo der hen-
nen
vndergelegt/ offt mitt der hand vmb keren/ weil das hůn daſſelbig
ſchwerlich
ſelbs vollbringen mag.
du ſolt den einen theil am ey zeichnẽ/ da-
mit
du ieder zeit wiſſen mögeſt/ wölches theil du vmbkeeret habeſt.
Wann ſie nun außgeſchloffen ſeind/ ſoll man gůt ſorg ihnen haben/
weil
ihnen die kronen oder kammen wachſet/ dann denzůmal verderbend
ſie
gar bald.
Alſo ſoll man anch die ganß eyer mit anderen/ den hüneren vn
detlegen
/ vnd hinweg thůn.
dañ die pfauwen vnd genß haben ein zeit auß
zůbrůtẽ
.
die hüner aber xxj tag/ nam̃lich neün minder dann die pfauwen.
doch ſoll man neßlen vnder die gänß eyer ſträuwen. Diſes alles zeigt Pal-
ladius
an.
Ich hab aber durch die erfarung gelernet/ daß die junge gänß
oder
pfauwen/ die von der hüneren zucht her kommen/ jr eyer nitt wöllen
auß
brůten die ſie legen.
alſo werdenn wir gezwungen alle zeit der hüneren
dienſtẽ
zůgebrauchen.
darumb rathich/ dz man die/ welche man allein ihr
geſchlecht
zůmehren behalten will/ laß von ſeiner arth außgebrůter werdẽ.

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