Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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531 cccclxxv
532 cccclxxvi
533 cccclxxvij
534 cccclxxviij
535 cccclxxix
536 cccclxxx
537 cccclxxxi
538 cccclxxxij
539 cccclxxxiij
540 cccclxxxiiij
541 cccclxxxv
542 cccclxxxvi
543 cccclxxxvij
544 cccclxxxviij
545 cccclxxxix
546 ccccxc
547 ccccxci
548 ccccxcij
549 ccccxciij
550 ccccxciiij
551 ccccxcv
552 ccccxcvi
553 ccccxcvij
554 ccccxcviij
555 ccccxcix
556 d
557 di
558
559 diij
560 diiij
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594dxxxviijVon mancherlei wunderbaren ehe dañ er faulet/ ſo bleibt er krumm. dann es krümmen ſich alle fiſch wañ
ſie durch gewalt ſterben/ dann in dem ſterben ziehen ſie ſich zůſammen.
Die
meer grundlen ſeind rot/ ſchmecken wol/ vnnd gar klein.
alſo habend ſie ein
vnderſcheid võ Sardinẽ.
mã můß ſie in mittẽ deß ſchlauchs harauß leßen/
dañ ſie überkom̃en von dem holtz ein geſchmack.
Der grundlẽ grad welches
die beſten ſeind habend ein feinen lieplichen geruch/ ſo auch allein an jnen
iſt/ weil ſie ſubteyl vnnd weich/ vnnd nit wie die Sardinen/ welche ſtarck
ſchmecken.
Wann die fiſch nit geſaltzen/ ſoll man ſie lebendig oder krumm
kauffen.
dañ ſonſt mag ein betrug darhinder ſein/ weil ettlich mit dem blůt
die fiſch ſchoren an ſtreichen/ damit man die für friſch halte.
Die todten vögel mag man an der augen glantz erkennen. dann wann di
11wie man fri-
ſche todte
thier erkennẽ.
ſe tod/ wirt nicht ehe an jnen welcke.
diſe rechnung ſoll man auch an dem ge
wild vermercken.
Es ſtinckend aber in dem gewild die wunden/ zů ſum-
mers zeyt auch gar bald.
in dem winter wirt das blůt darinn blauw. mann
ſoll auch in den vöglen auff der haut farb acht haben/ vorab an hieneren/
dann wann diſe weyß/ rotlecht/ vnnd ein klein gäl ſcheinende/ zeigt ſie an
daß diſes erſt abgethon ſey worden.
Eben diſe glantzende vnd liebliche farb
ſo die vögel probiert vnnd die eyer/ ſoll auch an früchten acht genommen
werden.
Man ſoll aber an den früchten auch der zeyttigung vnd der runtz-
el acht haben/ dañ ſie zeygen an/ daß diſe vorlangeſt abgebrochen/ wie auch
das kraut wañ es glãtzet/ vnd in ſeiner art wol ſchmecket/ wie in den früch-
ten beſchicht.
Doch iſt ein beſonderer vnderſcheid von den früchten/ welcher diſes den
fiſchen vergleicht/ dann die ludweichen bletter vnd ſtengel zeigend an daß
die feülũg ſchon angehebt hab.
noch dem ich deren dingen acht genommẽ/
vnd meinem geſind angezeigt/ hab ich harnoch die beſten ſpeyß gebraucht.
Alſo ſoll auch ein fleyß in den artzneyen gehalten werden. Man mag ein
22Friſche artz-
ney.
milchwaſſer/ welches dem bronnwaſſer geleich iſt/ alſo bereiten.
Wañ diſe
an dem abet ſiedet heiß wordẽ/ ſo thůn weyßen eßig/ oder pomerantzen ſafft
oder vnzeyttigen ſauren wein darunder/ doch laß es nitt gar ſiedenn/ dem
nach thůn es in ein ſecklein/ vnnd ſechte ſie durch.
es wirt zů erſt trüb hin-
durch ghen.
wañ du aber diſe zů mehr malen ſechteſt/ wirt ſie zů leßt wie ein
lauter brunn waſſer werden.
dann weil die trůßen in dem ſecklein beliben/
wirt ſie vmb ſo vyl leüterer.
Man mag auch die artzney behalten/ alſo daß
von einem kleinen ding offt dem menſchen großer nutz enſthet.
Alſo hat ich
pillulas für mich verordnet/ welche ich achtet mir nutzlich zů ſein/ wie woll
ich ſie harnoch nit gebraucht hab.
Ich hab diſe in ein berment/ welches mit
ſüß mandelkernen öl wol beſtrichen/ eingewicklet/ diſes hab ich in ein glaß
ſo oben weyt geweſen gelegt/ darnach in ein hültzene büchſen geſtelt/ vnnd
zůleßt in ein trog gethon.
es iſt diſe artzney in einem jar nitt trocken oder
ſchimlet werden.
alſo daß ich acht/ man möchte diſes nit beßer einmachen.
Man mag auch anderer dingen krafft in andere ziechen/ vñ bedarff keines
beſonderen fleyß.
Als wañ man das horn vorab von hirtzen zů kleinen dün
en riemen zertheilet/ vnnd laßet es ein gantzen tag ſieden oder noch mehr/
ſo machet es ein rote ſalb/ welche ein zimliche krafft an jr hatt.
Diſe ding ſeind fein zů wüßen/ vnd ſthond einem Künig wol an/ darzů
33Küniglich ge
bot.
treffenlich nutzlich zůgebrauchen.
Den Künigen aber ſthet nit wol an die
ding zů wüßen/ welche im nitt zůgehörend/ wañ mann ſie ſchon

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