Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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541 cccclxxxv
542 cccclxxxvi
543 cccclxxxvij
544 cccclxxxviij
545 cccclxxxix
546 ccccxc
547 ccccxci
548 ccccxcij
549 ccccxciij
550 ccccxciiij
551 ccccxcv
552 ccccxcvi
553 ccccxcvij
554 ccccxcviij
555 ccccxcix
556 d
557 di
558
559 diij
560 diiij
561 dv
562 dvi
563 dvij
564 dviij
565 dix
566 dx
567 dxi
568 dxij
569 dxiij
570 dxiiij
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            <s xml:id="echoid-s18372" xml:space="preserve">Durch diſes gebott ermanen ich eüch/ daß auch in artzneyen vnnd tren-
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              <note position="right" xlink:label="note-0633-01" xlink:href="note-0633-01a" xml:space="preserve">Lieblich pur-
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              gatz.</note>
            cken/ ab welchen man ein abſcheühen tregt/ der wolluſt ſtatt hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18373" xml:space="preserve">dañ wañ
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            der ſtůlgãg nit von ſtatt geth/ machet man ein ſollichen zucker roßen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18374" xml:space="preserve">Nim̃
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            ein pfund zucker/ vnd ein pfund tauw/ vnd zerlaß es durcheinanderẽ/ leüt
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            teren dann diſes mit dem weyſſen vom ey/ wie der brauch iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18375" xml:space="preserve">dañ thůn zwey
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            lot Perſiſch roſen inn den ſiedenden zucker/ vnnd wann ſie ein wenig geſot-
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            ten/ ſo zeüch ſie herauß/ vnnd thůn zwey ander loth darein/ vnd alſo nach
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            vnnd nach/ biß zů dem zwölfften mal. </s>
            <s xml:id="echoid-s18376" xml:space="preserve">es iſt aber beſſer wann man die roſen
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            mit dem tauw abliſet/ zůletſt ſeüd es in vollkommener geſtalt/ vnnd thůn
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            acht lot rot roſen darein/ vnd ſtell es an die Soñen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18377" xml:space="preserve">diſes hatt von dem an-
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            deren roßzucker kein vnderſcheid/ vnnd purgiert on ſchadenn/ man iſſet es
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            auch mit großem wolluſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18379" xml:space="preserve">Ein anders ſo vyl beſſer iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18380" xml:space="preserve">nimb zwölff dürr kriechẽ/ welche gantz ſeind/
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            diſe ſeüd in einem pfund waſſer biß zů vier loten gar ein/ vnd thůn vier lot
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            des zůſam̃en geloffen Syriſchẽ manna oder tauw darzů/ vñ ſeüd es ein we-
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            nig. </s>
            <s xml:id="echoid-s18381" xml:space="preserve">diſe matery laufft ob einer glůt wie ein zucker zůſammen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18382" xml:space="preserve">wann du es a-
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            ber lieber ſaurlecht einnimmeſt/ ſo thůn ein wenig pomerantzen ſafft dar-
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            ein. </s>
            <s xml:id="echoid-s18383" xml:space="preserve">diſe kriechen purgieren gar fein/ darzů die gall/ vñ ſeind am geſchmack
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            oder geruch gantz lieblich/ ſchaden auch dem magen nicht.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18385" xml:space="preserve">Man hatt vyl ding die einanderen gleich ſehend/ welche doch ein großen
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            vnderſcheid haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s18386" xml:space="preserve">Es ſagt Franciſcus Lopez/ es ſeye in den Lucaniſchen
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            jnßlen des Mexiſchen meer bey der jnßlen Hiſpaniẽ ein baum/ ſo dem gra-
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            nat öpffel baum gleichet/ am geſchmack dem cimmet/ an der ſcherpffe dem
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            jmber/ an dem geruch den negeleinẽ/ welches doch kein gewürtz iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18387" xml:space="preserve">Ich hab
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            jm nach gedacht/ daß ſolliches bey vns auch beſchicht/ dann es ſeind weder
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            die roſen/ noch wilder galgen/ noch negelin wurtz/ bey vns ein gewürtz/ vñ
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            habend doch ein gar gůten geruch. </s>
            <s xml:id="echoid-s18388" xml:space="preserve">darumb iſt etwas anders hie von nötẽ/
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            dann die krafft vnd lieblichkeit an geſchmack vnd geruch/ nam̃lich ein ſub-
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            teyle vnd dicke ſubſtantz/ vnd ein feißte feüchtigkeit/ alſo dz der geſchmack
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            ſtercker ſeye/ wann es zů buluer geſtoßen/ vnd auch anderen dingen ſo dar-
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            under gemiſchet/ ein geſchmack gebe. </s>
            <s xml:id="echoid-s18389" xml:space="preserve">Deßhalbẽ müſſen drey ding an einem
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            gewürtz ſein/ ein ſcharpffer ſtarcker geſchmack/ ein lieblicher vnd krefftiger
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            geruch/ vnd wann es zů buluer geſtoßen/ daß es baß ſchmecke/ vnd die zun
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            gen deß baß entpfinde.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18391" xml:space="preserve">Es iſt das kalt waſſer in dem ſom̃er nit allein angenem/ ſonder auch ge-
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            ſund. </s>
            <s xml:id="echoid-s18392" xml:space="preserve">ich hab an einem anderen orth angezeigt/ wie man diſes zůbereite. </s>
            <s xml:id="echoid-s18393" xml:space="preserve">es
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            iſt aber auff diß mal nutzlich anzůzeigen/ daß das tieff waſſer am beſtẽ vnd
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            kelteſten iſt/ damit man gern tieffe ſöd grabe. </s>
            <s xml:id="echoid-s18394" xml:space="preserve">durch kũſt aber wañ die gleße
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            ne oder eyßene geſchirr zimlich dick ſeind/ vñ wann man queckſilber darzwi
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            ſchen legt/ darzů wann man ſie eingrabt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18396" xml:space="preserve">Vnder den kreüteren ſeind diſes die angenembſtenn/ meliſſen/ müntz/
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            Indianiſchen pfeffer/ ſchlangenkraut/ welches bletter dem roßmarein ge-
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            leich ſeind/ doch ſubteyler/ lenger/ weicher/ vnd ſcherpffer/ darnach peter-
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            ſilien. </s>
            <s xml:id="echoid-s18397" xml:space="preserve">man mag auch kreſſig vnd weiſſen ſenff darunder zellen/ ſo ſubteyle
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            vnd kleine bletter haben/ welches man dann in allerley kreütteren ſoll acht
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            haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s18398" xml:space="preserve">dann ye kleiner die bletter/ ye wolriechẽder/ geſchmackter vnd liep-
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            licher ſie ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s18399" xml:space="preserve">inn den trencken aber pimpinell/ borretſch blümlein/ vnd ro
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            ſen in eſſig/ vnd auch zwiſchen den küßenẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s18400" xml:space="preserve">dz peterſilig iſt vmb ſo vyl </s>
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