Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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            ehe dañ er faulet/ ſo bleibt er krumm. </s>
            <s xml:id="echoid-s17204" xml:space="preserve">dann es krümmen ſich alle fiſch wañ
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            ſie durch gewalt ſterben/ dann in dem ſterben ziehen ſie ſich zůſammen. </s>
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            meer grundlen ſeind rot/ ſchmecken wol/ vnnd gar klein. </s>
            <s xml:id="echoid-s17206" xml:space="preserve">alſo habend ſie ein
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            vnderſcheid võ Sardinẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s17207" xml:space="preserve">mã můß ſie in mittẽ deß ſchlauchs harauß leßen/
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            dañ ſie überkom̃en von dem holtz ein geſchmack. </s>
            <s xml:id="echoid-s17208" xml:space="preserve">Der grundlẽ grad welches
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            die beſten ſeind habend ein feinen lieplichen geruch/ ſo auch allein an jnen
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            iſt/ weil ſie ſubteyl vnnd weich/ vnnd nit wie die Sardinen/ welche ſtarck
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            ſchmecken. </s>
            <s xml:id="echoid-s17209" xml:space="preserve">Wann die fiſch nit geſaltzen/ ſoll man ſie lebendig oder krumm
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            kauffen. </s>
            <s xml:id="echoid-s17210" xml:space="preserve">dañ ſonſt mag ein betrug darhinder ſein/ weil ettlich mit dem blůt
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            die fiſch ſchoren an ſtreichen/ damit man die für friſch halte.</s>
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            <s xml:id="echoid-s17212" xml:space="preserve">Die todten vögel mag man an der augen glantz erkennen. </s>
            <s xml:id="echoid-s17213" xml:space="preserve">dann wann di
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              ſche todte
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              thier erkennẽ.</note>
            ſe tod/ wirt nicht ehe an jnen welcke. </s>
            <s xml:id="echoid-s17214" xml:space="preserve">diſe rechnung ſoll man auch an dem ge
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            wild vermercken. </s>
            <s xml:id="echoid-s17215" xml:space="preserve">Es ſtinckend aber in dem gewild die wunden/ zů ſum-
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            mers zeyt auch gar bald. </s>
            <s xml:id="echoid-s17216" xml:space="preserve">in dem winter wirt das blůt darinn blauw. </s>
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            ſoll auch in den vöglen auff der haut farb acht haben/ vorab an hieneren/
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            dann wann diſe weyß/ rotlecht/ vnnd ein klein gäl ſcheinende/ zeigt ſie an
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            daß diſes erſt abgethon ſey worden. </s>
            <s xml:id="echoid-s17218" xml:space="preserve">Eben diſe glantzende vnd liebliche farb
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            ſo die vögel probiert vnnd die eyer/ ſoll auch an früchten acht genommen
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            werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s17219" xml:space="preserve">Man ſoll aber an den früchten auch der zeyttigung vnd der runtz-
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            el acht haben/ dañ ſie zeygen an/ daß diſe vorlangeſt abgebrochen/ wie auch
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            das kraut wañ es glãtzet/ vnd in ſeiner art wol ſchmecket/ wie in den früch-
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            ten beſchicht.</s>
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            <s xml:id="echoid-s17221" xml:space="preserve">Doch iſt ein beſonderer vnderſcheid von den früchten/ welcher diſes den
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            fiſchen vergleicht/ dann die ludweichen bletter vnd ſtengel zeigend an daß
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            die feülũg ſchon angehebt hab. </s>
            <s xml:id="echoid-s17222" xml:space="preserve">noch dem ich deren dingen acht genommẽ/
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            vnd meinem geſind angezeigt/ hab ich harnoch die beſten ſpeyß gebraucht.</s>
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            <s xml:id="echoid-s17224" xml:space="preserve">Alſo ſoll auch ein fleyß in den artzneyen gehalten werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s17225" xml:space="preserve">Man mag ein
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            milchwaſſer/ welches dem bronnwaſſer geleich iſt/ alſo bereiten. </s>
            <s xml:id="echoid-s17226" xml:space="preserve">Wañ diſe
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            an dem abet ſiedet heiß wordẽ/ ſo thůn weyßen eßig/ oder pomerantzen ſafft
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            oder vnzeyttigen ſauren wein darunder/ doch laß es nitt gar ſiedenn/ dem
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            nach thůn es in ein ſecklein/ vnnd ſechte ſie durch. </s>
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            durch ghen. </s>
            <s xml:id="echoid-s17228" xml:space="preserve">wañ du aber diſe zů mehr malen ſechteſt/ wirt ſie zů leßt wie ein
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            lauter brunn waſſer werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s17229" xml:space="preserve">dann weil die trůßen in dem ſecklein beliben/
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            wirt ſie vmb ſo vyl leüterer. </s>
            <s xml:id="echoid-s17230" xml:space="preserve">Man mag auch die artzney behalten/ alſo daß
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            von einem kleinen ding offt dem menſchen großer nutz enſthet. </s>
            <s xml:id="echoid-s17231" xml:space="preserve">Alſo hat ich
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            pillulas für mich verordnet/ welche ich achtet mir nutzlich zů ſein/ wie woll
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            ich ſie harnoch nit gebraucht hab. </s>
            <s xml:id="echoid-s17232" xml:space="preserve">Ich hab diſe in ein berment/ welches mit
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            ſüß mandelkernen öl wol beſtrichen/ eingewicklet/ diſes hab ich in ein glaß
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            ſo oben weyt geweſen gelegt/ darnach in ein hültzene büchſen geſtelt/ vnnd
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            zůleßt in ein trog gethon. </s>
            <s xml:id="echoid-s17233" xml:space="preserve">es iſt diſe artzney in einem jar nitt trocken oder
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            ſchimlet werden. </s>
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            <s xml:id="echoid-s17235" xml:space="preserve">Man mag auch anderer dingen krafft in andere ziechen/ vñ bedarff keines
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            beſonderen fleyß. </s>
            <s xml:id="echoid-s17236" xml:space="preserve">Als wañ man das horn vorab von hirtzen zů kleinen dün
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            en riemen zertheilet/ vnnd laßet es ein gantzen tag ſieden oder noch mehr/
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            ſo machet es ein rote ſalb/ welche ein zimliche krafft an jr hatt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s17238" xml:space="preserve">Diſe ding ſeind fein zů wüßen/ vnd ſthond einem Künig wol an/ darzů
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            treffenlich nutzlich zůgebrauchen. </s>
            <s xml:id="echoid-s17239" xml:space="preserve">Den Künigen aber ſthet nit wol an die
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            ding zů wüßen/ welche im nitt zůgehörend/ wañ mann ſie ſchon </s>
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