Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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            nit alſo böß/ daß man allein deren halben ein Fürſten verlaſſen mag. </s>
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            weil es aber den artzney bücheren nit zů ſthet/ von diſen dingen zů handlen
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            (als Galenus bezeüget) vnnd aber doch von gemeldeter vrſach wegen not-
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            wendig/ hab ich es an diſem orth müſſen außrichten. </s>
            <s xml:id="echoid-s18280" xml:space="preserve">Dieweil aber etliche
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            ſtuck an anderen orthen beſſer/ hab ich allein deren dingen ein exempel vñ
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            anzeigung wellen geben/ vnd nit ein vollkom̃ene handlung vollfůren.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18282" xml:space="preserve">Es iſt ein gediſtillieret waſſer/ ſo ein ſchön vnd rot angeſicht on ſchaden
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            machet/ darzů lang beſtendig/ das hab ich auß Geßnero genommen. </s>
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            deß gebrenten wein/ der zů dem dritten mal gediſtillieret ein pfund/ der be-
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            ſten breſilgen zwey lot/ zechen negelin/ darzů ſo vyl körnlin der kleineren
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            cardamomlin/ cubeben fünffkernlin. </s>
            <s xml:id="echoid-s18284" xml:space="preserve">das holtz machet man zů ſpenlinen/
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            das überig ſtoſſet man/ vnnd ſeüdet es in dem brenten wein/ doch nur ein
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            wenig/ vnnd thůt das geſchirr wol zů/ dann diſtillieret man es in Marien
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            bad oder bey einem kleinen feüwr. </s>
            <s xml:id="echoid-s18285" xml:space="preserve">Man ſoll aber die beſten ſpän an dem ſel-
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            bigen holtz erwelen/ dieweil man auch ander holtz/ ſo die ſelbige farb hatt/
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            darfür offt verkaufft. </s>
            <s xml:id="echoid-s18286" xml:space="preserve">das überig macht im ein gůten geruch/ alſo daß man
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            diſes waſſer auch trinckenn möchte/ dann die breſilgen iſt vnſchedlich. </s>
            <s xml:id="echoid-s18287" xml:space="preserve">daß
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            man aber diſe ſoll anſtreichen/ iſt auch wol gleüblich/ dann ob es wol nit ge
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            ferbet/ mag es doch anders ferben. </s>
            <s xml:id="echoid-s18288" xml:space="preserve">dann es iſt ein geweſſerete farb darbey.
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            <s xml:id="echoid-s18289" xml:space="preserve">darumb mag man die krafft mehren/ vnnd an wöllichem theil mangel iſt/
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            das überig probieren. </s>
            <s xml:id="echoid-s18290" xml:space="preserve">es zeücht auch das geblüt an ſich/ dieweil es hitzig vñ
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            ſcharpff/ alſo daß die nateürlich farb dardurch gemehret wirt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18291" xml:space="preserve">Ich ſetz auch
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            diſes nit für ein form deren man allein volgen/ ſonder für ein regel/ damit
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            man der geſtalt auch andere zůbereiten möge. </s>
            <s xml:id="echoid-s18292" xml:space="preserve">als namlich die ſeind/ ſo auß
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            milch/ broſem brott/ weyß vom ey/ eingedunckten ſchwamm in das waſſer/
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            campher/ zuckerten alat/ weyß corallen/ kalch/ eyerſchalen vnd andern be
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            reitet werdend/ dann diſe ding machen weyß vnd trücknen ab. </s>
            <s xml:id="echoid-s18293" xml:space="preserve">Wölches a-
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            ber klar machet vnd abtrücknet/ doch nit weyß/ iſt von ſchnecken/ ſaltz/ vñ
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            limonen ſafft bereitet. </s>
            <s xml:id="echoid-s18294" xml:space="preserve">Es ſollend aber die heüßlin von dẽ ſchnecken gethon
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            werden/ vnd deß limonen ſafft ſo vyl ſein/ daß er die ſchnecken bedecket. </s>
            <s xml:id="echoid-s18295" xml:space="preserve">Di
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            ſes ſeind gar feine ſtuck/ doch můſt du allzeyt bedenckẽ/ wie du es brauchen
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            wilt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18296" xml:space="preserve">Es ſeind auch etliche ſtuck ſo auff beid weg gůt ſeind/ man diſtillier die
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            oder brauch ſie gleich wie ſie an jnẽ ſelbs ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s18297" xml:space="preserve">als auch auß Geßnero diſes/
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            ſo haltet/ Aron wurtzel/ ſchlangen kraut/ lilien wurtzel/ geſchöllte zißer erb
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            ſen/ bleyweyß/ ammelmel/ gerſten/ weich oder ſchwartz oder Frantzöſiſche
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            ſeyffen/ ſo in einem hafen gekochet/ dann geſtoſſen ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s18298" xml:space="preserve">thůn tragacanth
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            vnnd Arabiſch gumme darzů/ ſo in bonen blůſt gediſtilliertem waſſer zer-
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            laſſen/ auch kleine ſchnecken/ ſo ſeüwſchnecken genennet/ wölche in limonen
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            ſafft weich worden/ vnd chryſocollen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18299" xml:space="preserve">dann mach mit ſchweinen ſchmer vnd
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            bonen blůſt waſſer ein ſalb/ oder diſtillier es in waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s18300" xml:space="preserve">diſes wirt auch gůtt
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            ſein/ dann es leütteret vnnd erleüchtet das angeſicht wunderbarer geſtalt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18302" xml:space="preserve">Den bart zů ferben ein gewüſſe kunſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18303" xml:space="preserve">nimb ein lot ſcheidwaſſer/ in diſem
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            zerlaß ein halb lot lautter ſilber/ zů diſem thůn zwölff lot roßwaſſer/ vnnd
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            weſche es wolab. </s>
            <s xml:id="echoid-s18304" xml:space="preserve">bey diſem iſt kein gefabr/ wann es ſchon das fleiſch be-
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            rüeret/ doch wirt der bart nitt ſchwartz/ ſonder gäl daruon. </s>
            <s xml:id="echoid-s18305" xml:space="preserve">das ſilberglett
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            ſo das gold farb hat/ mit hageich äſchen/ ferbet nit allein das haar an dem
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            menſchen/ ſonder auch an vierfüſſigen thieren.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18307" xml:space="preserve">Man mag ein ſtatt alſo kaal machen/ vorab denen ſo neüwlich geboren/
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