Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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ſachen/ Das dreizehend bůch.
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            ten/ die großen vor den kleinen/ vnnd wann man die zeytt jm jar/ das orth/
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            vnnd andere vnderſcheid bedencket. </s>
            <s xml:space="preserve">zů dem dritten nach dem vnnd ſie zů be
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            reittet werden/ als gebrotẽ/ geſotten/ gebachen/ geröſtet/ bey einem gro-
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            ßen oder kleinen feüwr/ lang oder kurtz/ mit dem eingeweid/ als die feiſten
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            wachtlen. </s>
            <s xml:space="preserve">zů dem vierten von zů gethonen gewürtzen/ ſpecereyẽ/ kreüterẽ/
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            wein/ geſottẽ moſt/ öl/ vnd ſafften. </s>
            <s xml:space="preserve">fürnemmlich aber ein baſteten ſo man
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            cherley zů mal hatt. </s>
            <s xml:space="preserve">man kochet die im bachoffen/ ſchlecht ein teig darumb/
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            thůt gewürtz vnnd feiſte darzů.</s>
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            gantz i@r zů
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            behalten.</note>
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            luſt.</note>
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            <s xml:space="preserve">Wann man auch beſondere theil an einem thier außlißet/ als der hennen
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            leber/ deß trutta kopff/ der fiſchen/ ſo lebendig geboren/ zungen/ der Ma-
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            ien rogen/ der Stören magen vnd eingeweid/ welche auch die Götter ſelbs
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            nit verwerffen wurden/ wie man ſagt. </s>
            <s xml:space="preserve">diſes gehört zů dem anderen puncten
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            von der erwellung. </s>
            <s xml:space="preserve">Damit man aber ein vollkommene lieplichkeit befinde/
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            gehört auch ein ordnung hie zů/ wann du diſe vmkeereſt/ richteſt du nicht
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            auß. </s>
            <s xml:space="preserve">Man ſoll auch der zeytt achten wie lang man gemeinlich diſe zů bereit
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            ten ſoll/ vnnd demnach wann ſie bereittet/ daß ſie nit verderben. </s>
            <s xml:space="preserve">Man ſoll
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            auch die frücht/ obs/ vnnd käß/ nach eines yeden art ordenlich/ vnnd zů ſei
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            ner zeytt für tragen. </s>
            <s xml:space="preserve">auß diſen wenig gebotten beſthett die gantze narung/
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            vnnd freßerey. </s>
            <s xml:space="preserve">doch hab ich allein in kurtzem diſes angezogen/ vnnd offt
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            meldung gethon/ es ſeye mehr darhinder verborgen/ wie ich dann auch die
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            baſteten für die beſten gehalten. </s>
            <s xml:space="preserve">dann die feißte feüchtigkeit würt in diſen
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            gebraten/ verbrent nit vnnd verreücht nit/ dann ſie iſt allethalben mit ei-
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            ner feüchten decken überzogen/ darumb mag man auch ſpecereyen darzů-
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            thůn/ welche nit verbrennen/ wie jnen dann leichtlich ſonſt beſchicht. </s>
            <s xml:space="preserve">Deß
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            halben wo kein bößer geſchmack vorhanden/ ſo iſt nicht beſſers/ als in et-
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            lichen/ da der ſtarck geſchmack vorhin verriechen ſoll. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalben mag man
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            die iungen färlein nit ſo wol füllen.</s>
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            <s xml:space="preserve">Es dienet auch treffenlich wol zů einem angenemmen geſchmack/ vnnd
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            daß die ſubſtantz ſteyff bey einanderen beleibe/ daß man ein ding nit ehe in
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            daß waßer lege/ dann es ſiedende ſeye/ doch würt die breyen vngeſchmackt.
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            <s xml:space="preserve">alſo ſoll man dem fleiſch/ fiſchen/ krebſen/ ſchnecken/ lattich/ kölkraut vnd
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            anders der geleichen thůn/ dann ſie behalten jren geſchmack vnnd geruch/
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            laßend ſich zerreyben/ doch werden ſie nit ſo weycb/ vnd die brü nit als güt. </s>
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            Vnder den angenem̃en waſſeren iſt keines beßer dann das lauter geſotten
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            wirt/ demnach daß allein von dem pfeffer bereitet/ zů dem dritten daß von
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            melonen ſaamen vnnd meertreüblen geordnet/ wañman harnach achtkrie
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            chen darein legt/ vnd laßt es ein klein ſieden. </s>
            <s xml:space="preserve">man ſoll ein quintlein der Me
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            lonen ſaamẽ/ vnd ſechs quintlein meertreübel zů viertzig vntz waſſer nem
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            <s xml:space="preserve">dann wann man diſes drey oder vier malen durch ſechtet/ wirt es faſt
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            deß wein farb bekom̃en/ ein ſüßen geſchmack haben/ darzů etwas ſaurlecht.</s>
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            <s xml:space="preserve">Vnder diſe ding ſo ein woluſt vnd nutzbarkeit bringẽd/ gehöret daß wir
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            jm ſommer on hitz/ vnd jm winter on froſt wonen mögend. </s>
            <s xml:space="preserve">es iſt aber nicht
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            beßers wider die kelte/ dann ein klein hültzen gemach ſo allethalben wol be-
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            ſchloßen/ alſo daß nienen kein ſpalt ſeye. </s>
            <s xml:space="preserve">es iſt aber vyl kommlicher/ daß di
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            ſes auß bretteren zů gerüſtet/ welche die werme lang behaltẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">darũb müßen
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            diſe auß ſteyffem holtz ſein/ ſo ein feißte warme feüchtigkeit an im hatt/ wie
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            vylicht das reckholder holtz iſt/ auß welchem das gummen fleüßet/ welches
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            wir Sandarachen neñen. </s>
            <s xml:space="preserve">vylicht iſt diſes beßer/ an welchẽ Anacardẽ ſeind.</s>
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