Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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            <s xml:id="echoid-s18622" xml:space="preserve">Man mag ein geſotten honig/ ſo angenem vñ ſenffte ſtůlgeng bringt/ in
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              <note position="right" xlink:label="note-0641-01" xlink:href="note-0641-01a" xml:space="preserve">Geſotten ho-
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              nig.</note>
            einem ſauberen geſchirr gantz lauter alſo zůbereiten. </s>
            <s xml:id="echoid-s18623" xml:space="preserve">man rüret jn für vnd
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            für mit einem holtz. </s>
            <s xml:id="echoid-s18624" xml:space="preserve">wann er zäch vnd dick worden/ ſo zeücht man den in ei-
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            nem eyſen oder holtz/ ſo mit öl geſalbet/ zů ring vm̃ wie den dreyten zucker/
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            ſo auch alſo geſotten vund gerüret worden. </s>
            <s xml:id="echoid-s18625" xml:space="preserve">dann nimmet man diſen herab
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            vnd zettet jn auff ein ſtein ſo vorhin mit mäl beſprẽget/ etlich thůnd zůletſt
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            pfeffer/ oder eniß/ oder zim̃et darzů. </s>
            <s xml:id="echoid-s18626" xml:space="preserve">ich hielt den weiſſen imber am beſten.
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            <s xml:id="echoid-s18627" xml:space="preserve">doch ſoll man ſein wenig brauchen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18628" xml:space="preserve">Es gebört auch hiezů was man behal-
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            ret/ ſo ein gůten geruch/ oder am geſchmack/ oder anzůſchauwen angenem
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            ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s18629" xml:space="preserve">nimb ein exempel an den früchten/ welche wir an anderen orthen ge-
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            lernet einbeiſſen in honig/ oder in zucker. </s>
            <s xml:id="echoid-s18630" xml:space="preserve">Deßhalbë behaltet man die pfer-
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            ſig oder Pomerantzen/ oder kriechen vnd anders der geleichen/ vorab in hi
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            tzigen landen/ weil die gantz wol erzeittiget/ oder ehe mögen dürr dann faul
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            werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s18631" xml:space="preserve">vnd darumb auch im ſom̃er/ wañ man ſie an einem trocknen vnnd
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            heiſſen ſommertag an die Sonnen zerſchnitten legt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18632" xml:space="preserve">dañ beſtreicht man ſie
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            allgemach mit einem Iuleb/ das iſt geſotten vñ geleüttretẽ zucker mit waſ-
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            ſer/ biß der geſthet/ vnd an der Sonnen trocknet. </s>
            <s xml:id="echoid-s18633" xml:space="preserve">dann beſtreicht man diſe
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            wider/ biß das ein herte rinden darumb wirt/ vnd die wäſſerige feüchte ſich
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            gar verzeert/ darzů auch des zuckers ſubſtantz allenthalben darumb ghet. </s>
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            diſes erhaltet/ vnd am geſchmack gar lieblich machet. </s>
            <s xml:id="echoid-s18635" xml:space="preserve">man nennet diſe can-
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            dida oder weiß. </s>
            <s xml:id="echoid-s18636" xml:space="preserve">ſie ſeind auch hert/ vnd der mertheil/ wann man recht mitt
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            vmb geth/ häl vnd durch ſichtig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18638" xml:space="preserve">Der Keyſer Galienus iſt in aller ſeiner regierũg ein exempel deß wolluſt
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              luſt.</note>
            geweſen/ ja den ſelbigen biß zů der verachtung mißbraucht. </s>
            <s xml:id="echoid-s18639" xml:space="preserve">dann alſo ſagt
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            Treuelius von jm. </s>
            <s xml:id="echoid-s18640" xml:space="preserve">In dem ſommer hatt ein gemach võ roſen bereitet/ auß
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            apfflen ſchlöſſer gemachet/ die trauben drey jar behalten/ in dem kaltẽ win
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            ter Melonen dargeſetzet/ angezeigt wie man den moſt ein gantz jar behal
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            ten/ darzů grün feygen/ vnd friſche apffel auch auff andere tiſch geben. </s>
            <s xml:id="echoid-s18641" xml:space="preserve">Er
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            hatt allwegen die diſch mit guldenen diſchtücherenn bedecket/ hatt geſchirr
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            von edlem geſtein gemachet. </s>
            <s xml:id="echoid-s18642" xml:space="preserve">Alſo hatt man auch etwas in dem ſchantlichen
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            überfluß das loblich geweſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s18643" xml:space="preserve">dañ ich lob ſein hohen verſtãd/ aber der über
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            fluß vnnd ſein vrtheil gefallet mir nit. </s>
            <s xml:id="echoid-s18644" xml:space="preserve">es iſt gar fein geweſen/ ſolliche ding
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            mögen behalten vnd darſtellen/ aber vnloplich diſe brauchen/ vorab einem
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            ſollichen Fürſten/ ſo ſeinen vatter in Perſien in gefangenſchafft gehabt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18646" xml:space="preserve">Man machet an geruch vnd farb einen lieblichen Iuleb/ wann man an
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            ſtatt der waſſeren/ blůmen die in der Sonnen gedörret vñ mit zucker geleü-
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            tert darein thůt. </s>
            <s xml:id="echoid-s18647" xml:space="preserve">Man machet auch auß beyderley kirſen wein/ die ein liep-
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            lichen geſchmack habend/ aber nit langwerend ſeind.</s>
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            <s xml:id="echoid-s18649" xml:space="preserve">Man hatt die gemaalte fäl oder leder ſo an die wend geſpannen/ auch für
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              gülden.</note>
            ein wolluſt/ es iſt auch nicht luſtiger. </s>
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            goldfarb alſo zůbereiten. </s>
            <s xml:id="echoid-s18651" xml:space="preserve">nim̃ leinöl/ ſandarach oder bergröte ſo in ertzgrů-
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            ben fundẽ/ bech/ vnd ſaffran. </s>
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            vnd ſandarachs ſeye/ aber deß ſaffran der zwey vnnd ſiebenzigſt theil. </s>
            <s xml:id="echoid-s18653" xml:space="preserve">diſes
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            ſeüd durcheinander/ vnd thůn als vyl aloes wie des bechs iſt/ darun{der}/ lůg
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            aber daß du es nit anbrenneſt. </s>
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            men/ ſo in allem blůſt iſt/ darzů thůſt/ iſt es noch beſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s18655" xml:space="preserve">dann kleibt man
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            mit dem weiſſen von eyeren/ die ſilber oder bleyblatt an/ vnd ſchüttet vor-
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            gemelte zůſammenmiſchung darüber/ vnd thůt es an die Sonnen.</s>
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