Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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691 dcxxxv
692 dcxxxvi
693 dcxxxvij
694 dcxxxviij
695 dcxxxix
696 dcxl
697 dcxli
698 dexlij
699 dcxliij
700 dcxliiij
701 dcxlv
702 dcxlvi
703 dcxlvii
704 dclxviij
705 dcxlix
706 dcl
707 dcli
708 dclij
709 dcliij
710 dcliiij
711 dclv
712 dclvi
713 dclvij
714 dclviij
715 dclix
716 dclx
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637dlxxxiſachen/ Das dreizehend bůch. ten/ die großen vor den kleinen/ vnnd wann man die zeytt jm jar/ das orth/
vnnd andere vnderſcheid bedencket.
zů dem dritten nach dem vnnd ſie zů be
reittet werden/ als gebrotẽ/ geſotten/ gebachen/ geröſtet/ bey einem gro-
ßen oder kleinen feüwr/ lang oder kurtz/ mit dem eingeweid/ als die feiſten
wachtlen.
zů dem vierten von zů gethonen gewürtzen/ ſpecereyẽ/ kreüterẽ/
wein/ geſottẽ moſt/ öl/ vnd ſafften.
fürnemmlich aber ein baſteten ſo man
cherley zů mal hatt.
man kochet die im bachoffen/ ſchlecht ein teig darumb/
thůt gewürtz vnnd feiſte darzů.
Wann man auch beſondere theil an einem thier außlißet/ als der hennen
leber/ deß trutta kopff/ der fiſchen/ ſo lebendig geboren/ zungen/ der Ma-
ien rogen/ der Stören magen vnd eingeweid/ welche auch die Götter ſelbs
nit verwerffen wurden/ wie man ſagt.
diſes gehört zů dem anderen puncten
von der erwellung.
Damit man aber ein vollkommene lieplichkeit befinde/
gehört auch ein ordnung hie zů/ wann du diſe vmkeereſt/ richteſt du nicht
auß.
Man ſoll auch der zeytt achten wie lang man gemeinlich diſe zů bereit
ten ſoll/ vnnd demnach wann ſie bereittet/ daß ſie nit verderben.
Man ſoll
auch die frücht/ obs/ vnnd käß/ nach eines yeden art ordenlich/ vnnd zů ſei
ner zeytt für tragen.
auß diſen wenig gebotten beſthett die gantze narung/
vnnd freßerey.
doch hab ich allein in kurtzem diſes angezogen/ vnnd offt
meldung gethon/ es ſeye mehr darhinder verborgen/ wie ich dann auch die
baſteten für die beſten gehalten.
dann die feißte feüchtigkeit würt in diſen
gebraten/ verbrent nit vnnd verreücht nit/ dann ſie iſt allethalben mit ei-
ner feüchten decken überzogen/ darumb mag man auch ſpecereyen darzů-
thůn/ welche nit verbrennen/ wie jnen dann leichtlich ſonſt beſchicht.
Deß
halben wo kein bößer geſchmack vorhanden/ ſo iſt nicht beſſers/ als in et-
lichen/ da der ſtarck geſchmack vorhin verriechen ſoll.
deßhalben mag man
die iungen färlein nit ſo wol füllen.
Es dienet auch treffenlich wol zů einem angenemmen geſchmack/ vnnd
daß die ſubſtantz ſteyff bey einanderen beleibe/ daß man ein ding nit ehe in
daß waßer lege/ dann es ſiedende ſeye/ doch würt die breyen vngeſchmackt.
alſo ſoll man dem fleiſch/ fiſchen/ krebſen/ ſchnecken/ lattich/ kölkraut vnd
anders der geleichen thůn/ dann ſie behalten jren geſchmack vnnd geruch/
laßend ſich zerreyben/ doch werden ſie nit ſo weycb/ vnd die brü nit als güt.

Vnder den angenem̃en waſſeren iſt keines beßer dann das lauter geſotten
wirt/ demnach daß allein von dem pfeffer bereitet/ zů dem dritten daß von
melonen ſaamen vnnd meertreüblen geordnet/ wañman harnach achtkrie
chen darein legt/ vnd laßt es ein klein ſieden.
man ſoll ein quintlein der Me
lonen ſaamẽ/ vnd ſechs quintlein meertreübel zů viertzig vntz waſſer nem
men.
dann wann man diſes drey oder vier malen durch ſechtet/ wirt es faſt
deß wein farb bekom̃en/ ein ſüßen geſchmack haben/ darzů etwas ſaurlecht.
Vnder diſe ding ſo ein woluſt vnd nutzbarkeit bringẽd/ gehöret daß wir
11Gemach zů be
reiten.
jm ſommer on hitz/ vnd jm winter on froſt wonen mögend.
es iſt aber nicht
beßers wider die kelte/ dann ein klein hültzen gemach ſo allethalben wol be-
ſchloßen/ alſo daß nienen kein ſpalt ſeye.
es iſt aber vyl kommlicher/ daß di
ſes auß bretteren zů gerüſtet/ welche die werme lang behaltẽ.
darũb müßen
diſe auß ſteyffem holtz ſein/ ſo ein feißte warme feüchtigkeit an im hatt/ wie
vylicht das reckholder holtz iſt/ auß welchem das gummen fleüßet/ welches
wir Sandarachen neñen.
vylicht iſt diſes beßer/ an welchẽ Anacardẽ ſeind.

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