Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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881 dcccxxv
882 dcccxxvi
883 dcccxxvii
884 dcccxxviii
885 dcccxxix
886 dcccxxx
887 dcccxxxi
888 dcccxxxii
889 dcccxxxiii
890 dcccxxxiiii
891 dcccxxxv
892 dcccxxxvi
893 dcccxxxvii
894 dcccxxxvii
895 dcccxxxix
896 dcccxl
897 dcccxli
898 dcccxlii
899 dcccxliii
900 dcccxliiii
901 dcccxlv
902 dcccxlvi
903 dcccxlvii
904 dcccxlviii
905 dcccxlix
906 dcccl
907 dcccli
908 dccclii
909 dcccliii
910 dcccliiii
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            wein auff dem waſſer ſchwimmen/ ſo du das brot hinweg thůſt/ alſo daß di
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            ſe gantz vnd gar einander vermiſchet ſeind.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26707" xml:space="preserve">Zů gleicher weiß mag man auch dem wein kein milch wermiſchet wer-
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              falnen wein
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              widerbringt.</note>
            den. </s>
            <s xml:id="echoid-s26708" xml:space="preserve">Dann man nimbt den abgefallen wein/ vnnd laßt diſen inn ein ſau-
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            ber faß/ thůt allgemach den zehenden theil milch darzů. </s>
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            kaufft man ihn bey der maß/ weil er noch lauter vnnd gůt iſt. </s>
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            lang im becher/ oder geſchirr bleibt/ falt er widerumb ab. </s>
            <s xml:id="echoid-s26711" xml:space="preserve">Es bleibt auch
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            auff dem bort des bechers/ ein feißte des buters/ darbey man den be-
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            trug erkennet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26713" xml:space="preserve">So mann aber denn wein verhieten will/ daß er nitt ab falle eb er trüb
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            werde/ ſo thůn den zehenden theil brants weins darunder. </s>
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            ſchwebel/ aber der geſchmack verrath den betrug/ dann ich hab deſſen trun
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            cken. </s>
            <s xml:id="echoid-s26715" xml:space="preserve">ſolliches thůt auch der alat. </s>
            <s xml:id="echoid-s26716" xml:space="preserve">aber ſie ſeind beyde ſchädlich.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26718" xml:space="preserve">Es iſt aber inn gemein zůwiſſen/ daß alle ding die do ſchwer vnnd zäch
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            ſeind/ oder leimig/ den wein ſchön vnnd lauter machend. </s>
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            mig als milch/ vnnd das weyß vonn dem ey. </s>
            <s xml:id="echoid-s26720" xml:space="preserve">Dannether werden alle ſafft
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            ſo mitt ihm vermiſchet/ gereiniget. </s>
            <s xml:id="echoid-s26721" xml:space="preserve">Aber was ſchwer iſt/ begert vnder-
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            ſich/ als die bachſtein/ geſotten vnnd darnach geſpalten/ vnd zů puluer ge
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            ſtoßen/ darnach darunder gemiſchet/ ziehent ſie (dieweil ſie trocken ſeind)
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            alles an ſich was leymig iſt/ darumb wirt er trüb. </s>
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            zogen habend/ als dann farend ſie zů boden/ vnnd reinigent alſo den wein.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26724" xml:space="preserve">Saltz möchte ſolliches auch wolthůn/ aber es wirt an dem geſchmack er-
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            kennet/ vnnd macht ein vnlieblichen wein.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26726" xml:space="preserve">Man mag auch leichtlich allen gefelſcheten wein inn metalliſchen erken-
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              ſcheten wein
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              erkennen.</note>
            nen. </s>
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            metalliſch zů boden begert/ von wegẽ ſeiner ſchwere/ verleürt der wein ſein
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            farb/ vnd wirt wüſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26729" xml:space="preserve">Wañ aber der wein mit honnig gefelſchet iſt/ merckt man es geſchwind/
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            ſo man auff ein glüend eyſen kleine tröpfflein ſpritzet/ dann ſo der wein ver
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            zeert iſt/ bleibt das honig. </s>
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            des honigs.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26732" xml:space="preserve">Zůgleicher weiß/ wann das honig gefelſchet (als mit hirßmeel)/ darnach
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              felſchet ho-
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            kocht vnnd verſchaumpt/ vnd in ein glaß gethan wirt/ bleibt das trieb o-
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            ben. </s>
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            phey. </s>
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            vnnd wirt dunckel von dicke.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26736" xml:space="preserve">Daß Oel erzeigt ſein falſch inn dem brennen. </s>
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              net werde.</note>
            vnnd rauſchet/ oder es kirrt/ oder aber der öltrůſen wirt vyl mehr dann es
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            werden ſolte. </s>
            <s xml:id="echoid-s26738" xml:space="preserve">Du ſprichſt aber/ warumb beſſert den wein die milch? </s>
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            ſprich/ darumb/ wann ſie vndereinanderen vermiſchet ſeind/ ſitzt daß feißt
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            vnderſich/ vnnd was trüb inn der milch iſt/ zeücht es mit ſich. </s>
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            darnach das wäſſerig inn dem wein/ welches jm hilfft vnnd beſſert. </s>
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            rumb ein klein theil weins/ erzeigt den trug/ dann weil er ſchwach vnnd
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            leicht iſt/ falt er leichtlich vom lufft widerumb ab. </s>
            <s xml:id="echoid-s26742" xml:space="preserve">Aber dem wein bringt
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            ſein geſchmack widerumb/ Nägelin/ inn ein Pomerantzen geſteckt/ vnd in
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            ein geſchirr gehenckt/ alſo/ daß es den wein nit berür.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26744" xml:space="preserve">Deßhalben ſag ich/ welche von natur nit gleich ſeind/ mögend nit recht
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