Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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881 dcccxxv
882 dcccxxvi
883 dcccxxvii
884 dcccxxviii
885 dcccxxix
886 dcccxxx
887 dcccxxxi
888 dcccxxxii
889 dcccxxxiii
890 dcccxxxiiii
891 dcccxxxv
892 dcccxxxvi
893 dcccxxxvii
894 dcccxxxvii
895 dcccxxxix
896 dcccxl
897 dcccxli
898 dcccxlii
899 dcccxliii
900 dcccxliiii
901 dcccxlv
902 dcccxlvi
903 dcccxlvii
904 dcccxlviii
905 dcccxlix
906 dcccl
907 dcccli
908 dccclii
909 dcccliii
910 dcccliiii
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            hirn zů ſammen gezogen/ darnoch alle feüchtigkeit wölliche inn dem hirn/
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            vnnd inn dem gantzen blüet iſt/ wirt von der werme durch die augen auß-
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            getrungen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28611" xml:space="preserve">Wölliche menſchen wol ſchmeckend die ſeind geſcheider vnnd geſchickter
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            weder andere. </s>
            <s xml:id="echoid-s28612" xml:space="preserve">dann es iſt ein anzeigung eines hitzigen vnnd trocknen hir-
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            nes/ wölliches von wegen der werme geſchwind ein zů bilden/ vnnd von we
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            gen der tröckne/ behaltet es alle ding wol.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28614" xml:space="preserve">Vnder allen thieren entpfacht keines kein größeren wolluſt auß dem ge-
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            ruch dann der menſch/ ob geleich die bünd die blůmen ſchmecken/ ſo beluſti
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            get es ſie doch nit ſo hefftig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28616" xml:space="preserve">Wann man ſenff zů demm můß oder fleiſch wirffet/ machet es diſes ge-
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            ſchwind zů ſtucken ſieden. </s>
            <s xml:id="echoid-s28617" xml:space="preserve">Zů geleicher weyß gibt ein bratſpiß ſo auß weckhol
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            der holtz gemachet/ dem fleiſch vnd allem daß daran gebraten wirt/ ein lieb
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            lichen geſchmackt. </s>
            <s xml:id="echoid-s28618" xml:space="preserve">Vyl brauchen hültzene ſpiß für eyſene. </s>
            <s xml:id="echoid-s28619" xml:space="preserve">darumb můß man
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            acht haben auß was holtz ſie gemachet werden.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28621" xml:space="preserve">Der eſſig wirt mit ſaltz gemachet/ vnd von einem jeden ſcharpffen ding/
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            das nit faulet. </s>
            <s xml:id="echoid-s28622" xml:space="preserve">Ich hab es mit pfäffer verſůcht/ es gibt großen gewün/ wañ
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            man den waſſer pfäffer o{der} Heydniſch wundkraut (als etlich meinẽ) behalt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28624" xml:space="preserve">Der eſſig wirt auch mit feüwr gemachet. </s>
            <s xml:id="echoid-s28625" xml:space="preserve">Dann wann das Siliquaſtrum
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              chen.</note>
            oder Heidniſch wundkraut ſeüdet/ thůt man es mit eſſig vermiſchet/ an die
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            Sonnen/ ſo wirt es alles bald zů eſſig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28627" xml:space="preserve">Auff ein andere weiß mach ihn alſo. </s>
            <s xml:id="echoid-s28628" xml:space="preserve">Die thierlin/ maulbeer vnd brom
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            beer nimb weil ſie noch herb vnnd rauch ſeind/ dörr vnd ſtoß ſie/ vnnd mit
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            ſtarckem ſcharpffen eſſig mach täfelin darauß. </s>
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            ret/ machen von ſtundan den wein zů eſſig. </s>
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            feüwr vnd die Sonn die feißte feüchtigkeit verzeert/ darnoch wirt es ſaur/
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            dann die ſubſtantz iſt dünn. </s>
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            darnoch bitter. </s>
            <s xml:id="echoid-s28632" xml:space="preserve">Aber diſe compoſition iſt ſaur/ in deren die werme verſchloſ
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            ſen iſt/ wölche alle feißte außtreibet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28634" xml:space="preserve">Alſo wirt auch der abgefallen wein gern zů eſſig. </s>
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            verdorbnen wein ſeüdet man in einem geſchirr/ vnd verſchaumet jn fleiſſig
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            biß der drittheil einſeüdet. </s>
            <s xml:id="echoid-s28636" xml:space="preserve">darnach behalt man jn in den eſſig fäßlinen wie
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            der brauch iſt/ thůt dar zů welche eſſig machen/ als oben geſagt/ vnd über di
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            ſe ſtuck auch quendel. </s>
            <s xml:id="echoid-s28637" xml:space="preserve">diſes kraut iſt wol bekanndt/ es iſt räß vnd ſcharpff/
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            gar gůt eſſig zů machen. </s>
            <s xml:id="echoid-s28638" xml:space="preserve">Ein andere weyß.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28640" xml:space="preserve">Nimb brombeer/ herbe thierlin die noch nit wol zeyttig ſeind/ vnd wilde
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            byren/ ſtoß ſie alle mit einandern/ vnd mit eſſig mach kleine zeltlin o{der} küch
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            lin darauß. </s>
            <s xml:id="echoid-s28641" xml:space="preserve">der eſſig den du darzů braucheſt můß gar ſcharpff ſein. </s>
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            den byren dienend gar wol eſſig zů machen/ alſo daß ſie allein mitt waſſer
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            zů eſſig werdend. </s>
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            zů eſſig/ wie Galenus lernet.</s>
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            ſo thůn ihm alſo. </s>
            <s xml:id="echoid-s28646" xml:space="preserve">Nimb ein geſchirr daß auſſen vnnd innen verbächt ſeye/
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            thůn darein dẽ moſt/ verſchleüß vñ mach es wol zů/ laß es darnoch ein gan
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            tzẽ monat in einẽ flieſſendẽ bach ligẽ/ ſo wirſtu durch dz gãtz jar ſüſſen moſt
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            habẽ/ wo er anderſt võ anfang ſüß gweſen iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s28647" xml:space="preserve">dã võ {der} werme deß bächs wirt
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            {der} wein hernoch erhaltẽ/ die kelte aber deß waſſers verſchaffet dz er nit gern
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            gißt vñ anget/ damit die ſüſſe daruõ kom̃. </s>
            <s xml:id="echoid-s28648" xml:space="preserve">Von {der} werme wirt {der} moſt zů wein
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