Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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          <pb o="clx" file="0216" n="216" rhead="Von mancherlei wunderbaren"/>
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            <s xml:id="echoid-s5347" xml:space="preserve">Damitt er aber nitt verderbe/ vnd wann er ein geſchmack bekom̃en/ wi
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            darum̃ zů recht gebracht werde/ thůt das wolgeſchmackt kraut ſclarea/ wöl
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            ches etlich S. </s>
            <s xml:id="echoid-s5348" xml:space="preserve">Iohans kraut nennen/ ſo dem ſcharlach kraut faſt geleichet.
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            <s xml:id="echoid-s5349" xml:space="preserve">man braucht auch die Pomerantzen ſcheleten darzů. </s>
            <s xml:id="echoid-s5350" xml:space="preserve">Vber die vorgemelde-
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            te weiß wirt er zů eſſig/ wañ man jhn zů lang an der Sonnen ſthen laſſet/
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            oder wañ er vn{der} dem heüw ligt/ ſo giſet es/ o{der} vnder dẽ miſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5351" xml:space="preserve">dañ es iſt auch
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            ein arth {der} faulung wañ er zů eſſig wirt/ wölcher doch etwas ſcharpff iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5352" xml:space="preserve">dañ
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            alle eſſig ſeind ſcharpff. </s>
            <s xml:id="echoid-s5353" xml:space="preserve">Er kom̃et aber widerũb mit waſſer vnd treübel (als
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            vor geſagt) zů recht/ wañ man die zů ſamen in ein geſchirr thůt vnd ſiedẽ laſ
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            ſet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5354" xml:space="preserve">doch iſt er nit beſtẽdig. </s>
            <s xml:id="echoid-s5355" xml:space="preserve">Wañ mã öl auff die ſafft thůt ſeind ſie werhafftig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5357" xml:space="preserve">Bey den alten warend die beſten wein der Pucinum/ Cecubum/ dẽnach
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            Falernum/ darnach der Surrentiner vnnd Maſſicer. </s>
            <s xml:id="echoid-s5358" xml:space="preserve">man lobet auch dẽ Al
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            baner/ Mamertiner vnd Adrianer. </s>
            <s xml:id="echoid-s5359" xml:space="preserve">doch gibt Dioſcrides dem Falerner den
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            preyß/ demnach dẽ Albaner/ Cecuber/ Surrentiner/ wölcher am zapffreſſ@
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            ſten iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5360" xml:space="preserve">Zů letſt dẽ Adrianer vnd Mamertiner. </s>
            <s xml:id="echoid-s5361" xml:space="preserve">Man behielt auch gemein-
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            lich alle diſe wein vil iar lang. </s>
            <s xml:id="echoid-s5362" xml:space="preserve">yetz behalt man ſie in vnſeren landen kümer-
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            lich ein iar o{der} zwey/ weil ſie ſchlecht ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s5363" xml:space="preserve">doch ſeind auch die Sabiner/ Si-
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            gniner/ vnd Tiburtiner nitt in kleiner achtung geweſen.</s>
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          <head xml:id="echoid-head42" xml:space="preserve">Von anderen Saten vnnd dem Honig/
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          Das xxv. Capittel.</head>
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            <s xml:id="echoid-s5365" xml:space="preserve">ES iſt nitt nur einerley honig/ wiewol es alles von den binlinen
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              nig.</note>
            harkommet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5366" xml:space="preserve">zwar wölches auß der Cephaleniſchen inſel har ge-
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            bracht/ iſt nach meinem verſtand das beſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5367" xml:space="preserve">Diſe inſel ligt in dem
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            Ioniſchen meer bey Achayen/ faſt gegen Rhodis über. </s>
            <s xml:id="echoid-s5368" xml:space="preserve">Ich hab
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            olliches bey Franciſcen Bexanen einem apoteck er verſůcht/ vñ
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            bedaucht mich es were ſüſſer dann honig/ er ſagt auch man brechte es allein
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            auß diſer Inſel har. </s>
            <s xml:id="echoid-s5369" xml:space="preserve">Diſem iſt das Hiſpaniſch am aller gleichiſten/ wie man
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            ſagt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5370" xml:space="preserve">es iſt auch nitt vnbillich/ dann der tauw iſt in ſollichen heiſſen landen
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            etwas baß gekochet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5371" xml:space="preserve">Wo auch der lufft reiner/ als in vnſerem land/ iſt all-
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            wegen das junckfreüwlich honig/ wölches nach nie zů dem feüwr kommen/
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            etwas ſüſſer/ wie wolich das Hiſpaniſch nitt verſůcht/ hab ich doch diſes er-
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            faren daß es von jhm ſelbs fleüſſet/ weil deſſen vil vorhandenn/ deßhalben
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            auch ſüſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s5372" xml:space="preserve">Dann das feüwr (wie Galenus ſagt) machet dz honig bitterer.
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            <s xml:id="echoid-s5373" xml:space="preserve">Sonſt hatt man auch honig von den wäſpen vñ hornauſſen/ wölches doch
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            vmb vil minder iſt dañ der binlinen/ man bedencke die ſüſſe oder vile/ daß
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            es nit wert vnder das honig zů zellen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5374" xml:space="preserve">Alſo iſt auch etliches daß von den im-
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            men harkom̃et (als vor gemeldet) von wegen {der} landen enderung vil ſchwe-
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            cher/ wäſſeriger/ vnd vngeſchmackter/ ſo auch etwas bitterkeit in jhm hat. </s>
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            In gemein aber iſt zweyerley honig/ vnd dañ das dritt/ wölches von wegen
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            gleiches geſchmack Ror honig genennet wirt. </s>
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            auß dẽ tauw/ die binlin machen auß den blůmen die waaben/ auß der beü-
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            men hartz das wachs/ vñ auß dẽ tauw dz honig. </s>
            <s xml:id="echoid-s5377" xml:space="preserve">Deßhalbẽ wirt {der} tauw eint
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            weders von dẽ thieren zůſamẽ geleſen vnd wirt honig/ o{der} es lauffet võ jhm
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            ſelbs zůſamen/ vnd wirt honig/ wölches ein trocken maña o{der} him̃elbrot ge-
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            nennet wirt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5378" xml:space="preserve">o{der} es lauffet nit zů ſamen/ vnd wirt ein weich maña/ wie dann
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            bey {der} ſtatt Hormẽ in dẽ glückſeligen Arabiẽ/ Gaſpar {der} niderlendiſch münch
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