Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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461 ccccv
462 ccccvi
463 ccccvii
464 ccccviij
465 ccccix
466 ccccx
467 ccccxi
468 ccccxij
469 ccccxiij
470 ccccxiiij
471 ccccxv
472 ccccxvi
473 ccccxvij
474 ccccxviij
475 ccccxix
476 ccccxx
477 ccccxxi
478 ccccxxij
479 ccccxxiij
480 ccccxxiiij
481 ccccxxv
482 ccccxxvi
483 ccccxxvij
484 ccccxxvij
485 ccccxxxix
486 ccccxxx
487 ccccxxxi
488 ccccxxxij
489 ccccxxxiij
490 ccccxxxiiij
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499cccclxiijſachen/ Das zehend bůch. Man ſoll ein ſchönen/ güten/ wolriechenden wein ſo ein mittel alter hatt/
11G@t br
wein z
@hen.
nem̃en/ vnnd in einem glaß/ deſſen halß nit weniger dann drey ellenbogen
hoch/ bey einem gemachen oder kleinen feüwr diſtillieren.
63[Figure 63]A B C D Man wirt zů erſten an der gantzen weite A B C ein ordnung
ſehen/ als wañ es an ſeyleren beſchehen/ alſo dz ein tropffen
an dem anderen ſeye.
man ſol auch alſo das beſt waſſer zůſam
men leſen/ biß die tröpfflein gar aneinanderen ſtoßen/ vnnd
faſt flieſſen thůt.
Zů letſt ſoll man das geſchirr dannen thůn
D/ wañ wir ſehen das die tropffen ſchier wöllen auff hören/
diſes beſchicht/ wañ faſt der zwölfft theil wein heraußkom̃en.
Alſo wirt diſes waſſer gar lauter ſein/ die weil allein das ſub-
tyl/ krefftig/ vñ ſtarck theil des weins hinauff geſtigẽ.
Doch
breñet diſes waſſer nit gern/ iſt auch nit gar zůhitzig oder tro
cken/ dieweil es noch nitt alle krafft des feüwrs/ auch nitt zů
mehrmalen erfarẽ hatt.
Darũb wirt es des weins geſchmack gar wol habẽ/
wirt auch gar lieblich ſein/ dieweil es der blům/ vñ alſo zůreden/ das leben
des wins iſt.
Man ſoll auch diſes nit die fünfft eſſentiã nennen/ dañ es mag
nit gar rein werden/ man habe es dann zů offtermalen gediſtilliert/ darũb
iſt es nit gar lauter/ vnd doch faſt gůt/ dieweil es des gantzen weins krafft
an im hatt.
Es wirt aber die krafft nit gemehret/ wie geſagt/ wañ man es
offt diſtilliert/ dañ des feüwrs krafft die wachſet/ vnd iſt aber dz feüwr ein
zerſtörung (wie geſagt) einer anderen ſubſtantz/ es ſeye dañ diſe etwz kreffti
ger.
Deßhalben mehren ſich die krefft/ vnd mit den krefftẽ der geruch vñ ge
ſchmack auff drey weg.
zũ erſten wañ man ein whal darinnẽ hatt/ wañ man
gewechs nim̃et eines mittel alters/ {der} mertheil auß den gebirgẽ eines gůten
geruch/ friſch/ der beſtẽ arth/ ſo etwz getröcknet an dem ſchattẽ/ vñ alſo {der} ge
leichen.
Demnach in meßigung des feůwrs/ in gleßenen geſchirren/ auch an
weyß vnd geſtalt/ wie etwan vorgeſagt in des roßwaſſers diſtillierũg.
Wañ
auch die ſubſtantz offt geäferet wirt/ als wañ wir offt eingieſſen.
Man mag auch deren krafft bald mehrẽ/ ſo des feüwrs würckung bekom
22waſſer ſo de@
ſtein in der
blaſen zer-
bricht.
men/ als wañ wir ein waſſer diſtillierẽ ſo den ſtein brechẽ ſoll.
Darũb ſollen
wir zů erſten lůgẽ/ wie doch {der} ſtein von dem waſſer gebrochen werde.
diſes
wirt bekañt/ wañ wir zůerſt ſetzẽ wie der ſtein zerbreche.
es iſt vor angezeigt
dz die zerbrechũg in den löcheren beſchicht/ welches die Griechẽ Poros oder
ſchweißlöchlin neñen.
alſo thůt jm auch dz waſſer wañ es dardurch tringet
vñ zertheilet.
wie aber diſes durchtringe/ iſt offenbar/ namlich durch ſei ey-
gene ſubteiligkeit.
wie er aber zerbreche/ iſt nit bekant. Es müſſen aber zer-
theilende ding ſein/ vnd durch beſondere qualiteten vnd eigenſchafften ge
temperiert.
Es erzellet Galenus in ſollichem faal vier fürneme ſtuck. Meer
diſtel ſaamen/ verbrennet glaß/ Cappadociſch o{der} farbſtein/ vñ Iudẽſtein
dz weiblin.
er vermeint auch an einẽ anderẽ orth/ dz der ſtein von denen din
gen zerbreche/ ſo ſubtyl machẽd.
Alſo iſt die gãtze rechnũg/ dz ſie zertheilẽ vñ
ſubtyl machẽd/ on beſon{der}e große hitz.
es zertheilẽ aber alle bittere ding/ vñ
machẽd alle warme ſubtyl.
Es were aüch gůt dz vyl mehr Galenus hette an
gezeigt/ welches dañ faſt wol von nöten/ vñ jm eigentlich zůgeſtanden/ wie
doch {der} Iüdiſch ſtein zertheile/ vñ wie die bittere ding ſollichs thüẽd/ dieweil
doch diſer ſtein nit bitterer dañ {der} Aloe o{der} gẽtiana iſt.
wie auch dz verbreñet
glaß möge zertheilẽ/ vnd in ſtein kom̃en/ weil es ein dickere ſubſtantz hatt.

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