Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

Table of figures

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[111] Icoſa he dron.
[Figure 112]
[Figure 113]
[114] Gn@m@.
[115] a g h b e m n f c k l d 1
[116] g h b e m n f c k l d 2
[117] a k l m b e q r g f ſ t h c n o p d 3
[118] a g h b e m n f c k l d 4
[119] a k b e m g f n h c l d 5
[120] a b c d 1
[121] a b c e d 2
[122] a b c e d 3
[123] b d a e c
[124] a b 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
[125] h c d a b g f e
[Figure 126]
[127] G E C D F B A
[128] G E D C B F A H
[129] A B E F C D G H
[130] a b c d
[Figure 131]
[132] A B C E D
[Figure 133]
[Figure 134]
[Figure 135]
[Figure 136]
[137] a e c b d f k g
[Figure 138]
[139] Acing u Metoy condy lus. Condy lus Procon dylus. Au @ u laris Acing Meta con@@yl@ Condylg Procõdy lus. Cingulg Solaris ANVV D A RIS Acing Metacõ dylus. Condylg Procõdy lus. @eneris. M E DI VS Acing. Metacõ dylus. Condylg Procondy lus IN DEX Veneris & genitalium linca. Thenar Menja. Manus. Cerebri linea Soror cerebralis Trianoulus. Hypothenar. Via lactea. Iecoraria. Soturnia. Vitę linca. Acing Meta condy lus. Condylg POL LLX Soror uitalis ſeu Martia. Stethos Carpus.
[140] a b c d
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209cliijſachen/ Das ſechßt bůch. von der räße vnd ſcherpffe. doch ligend auch die ſchlangen vn{der} dem ſchlan
genkraut verborgen/ die meerzwibeln vnd zwibelen ſeind vnſchedlich/ die
ruten geſunder vnd nutzlich.
Man ſol einen jeden ſaamen wann der Mon
wachſet vnd warme tag ſeind/ ſeyen.
Wañ du aber zů der kriechbäum vnd
kirßbäum wurtzel/ vyl mehr zů den ſetzlingen räben/ die nießwurtz/ oder
lange krumen cucumeren/ oder ſcamonien ſetzet/ werden ihre frücht pur-
gierẽ/ wie auch Cato gelernet hatt.
alſo beſchicht auch wañ man diſe zů dem
köl oder mangolt ſetzet.
Die bäum tödtet man/ wann man ſie in den hundstagen mit einem bo-
1111[Handwritten note 11] rer biß auff das marck boret// vnd demnach petroleum mit ſch wäbel hin-
ein thůt.
dañ alle gewächs verderbend vyl ehe wann man ſie in der hitz ver
wundet.
deßhalben wañ man ihnẽ die runden vmhauwet/ verderben auch
andere alle zů der ſelbigen zeit/ dañ es iſt gewüß daß das leben entweders in
den runden/ oder im marck ſtecket/ als wir in den heimlichkeiten angezeigt
habend.
diſe beid ſeind im ſtock/ äſten vnd wurtzlen. Wañ du nun zů diſen
zeiten das onnutz kraut außgehauwen/ demnach mitt ſchwebel vnd äſchen
beſprengt haſt/ ſo ſterben ſie.
Alſo habend wir angezeigt wie die gewechs mö
gend erhalten werden/ welches auch auß einem vngezweifelten grund har-
kom̃et.
Man ſagt auch von einem anderen/ nam̃lich wañ man die ſaamẽ in
krautwürmen blůt naß machet/ oder aber in der großen haußwurtzẽ ſafft.
Vnd welches noch mehr man vermeint/ wañ man diſen/ weil er noch grün
iſt/ in die ſchnecken heüßlin behaltet.
Von wein vnd eſſig/ Das xxiiij. Capitel.
DEr wein iſt der aller beſt/ an ihm ſelbs/ oder auß dem gebrauch/
oder an der ſeltzamkeit.
Zů vnſerer zeit aber iſt der Monobaſi-
ter/ welchen man gemeinlich den Maluaſier nennet/ der aller
edleſt/ vor zeiten war der Falernum/ wie auch die Merſiter re-
ben am hübſcheſten ſeind.
aber der Trözeniſch wein machet et-
wan vnfruchtbar/ vnd der Achaiſch mißburten/ dañ der ein iſt entweders
bitter/ oder abdäuwiſch/ der an{der} aber gar zůfeücht.
ſolliches mag der wein
leichtlich zůwegen bringen/ dieweil er in täglichem gebrauch/ vnd einer ſtar
cken natur.
Wañ man aber diſem ſein nateürliche feüchte nimmet/ wirt er
zů eſſig/ darumb ſpeiſet der eſſig gar nicht.
er wirt auch ſo vyl ſcherpffer/ ſo
vyl vnd der wein ſtercker geweſen.
deßhalben wirt der wein durch dz feüwr
zů eſſig/ weil der feißter theil verzeret iſt.
Diſes aber iſt des gegenwertigen bůchs ordnung mit dem bůch von den
11wie ſich diſes
lůth mit dem
werck der
Subtiliteten
halte.
ſubtiliteten/ alſo das die ding/ ſo doſelbſten mit kurtzem gehãdlet/ hie weit
läuffiger/ vnd wie man pfligt zůſagen/ gar in die hend geben werden.
Was
aber doſelbſten weitläuffig/ on eroffnung der vrſachẽ/ das wirt hie mit an-
zeigung der vrſachen/ auff dz kürtzeſt außgelegt.
Dieweil dañ der eſſig kein
feißte feüchtigkeit in jm hatt/ löſchet er am mehrſten das feüwr auß.
Dann
über dieſs dz er die feüchte feißtigkeit nit laßt an ghan/ wie auch dz waſſer/
võ wegẽ ſeiner kälte/ verderbt er auch daſſelbig durch ſein ſcherpffe/ darũb
ſeind etlich geſatz für den eſſig gemachet/ das feüwr vñ brunſt mit zůlöſchẽ.
Es wirt aber ein jeder wein zů eſſig/ vnd die beid werden auß allen din-

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