Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of figures
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1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
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(cccxxix)
of 997
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1.0RC
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de
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">
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cccxxix
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0385
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385
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ſachen/ Das ſiebend bůch.
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es nit gar beſchicht. </
s
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<
s
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">Daß Salmen hertz lebet lang/ vnd alſo ſehr daß die boß
<
lb
/>
<
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right
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note-0385-01
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note-0385-01a
"
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">Salmen hertz</
note
>
hafftigenn fiſcher das außgehauwen Salmenn hertz in die abgeſtorbenen
<
lb
/>
Salmen ſtoſſen/ ſo faſt ſtinckend/ damitt man vermeine diſe lebend nach.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s10735
"
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">vnnd verkaufft man alſo vyl/ vnder einem hertz.</
s
>
<
s
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echoid-s10736
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s10737
"
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preserve
">Die fiſch kom̃en gern zů der milch/ vnd lieben deß gebratenen geſchmack/
<
lb
/>
vorab der Sepien vnd Polypen. </
s
>
<
s
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echoid-s10738
"
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preserve
">Sy ſterben von deß kupffers vnd ſchwe-
<
lb
/>
bels geruch/ wann ſie diſen müſſen vmb ſie haben. </
s
>
<
s
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echoid-s10739
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">Wir haben aber an ande
<
lb
/>
ren orthen von einer treffenlichen anzaal fiſchen meldung gethon. </
s
>
<
s
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echoid-s10740
"
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="
preserve
">doch zei
<
lb
/>
get Albertus vnder anderen exemplen an/ man habe in ſeinem flecken an
<
lb
/>
der Thůnauw/ von der kelte wegen/ ſo vyl fiſch gefangẽ/ vnd eingeſaltzen/
<
lb
/>
daß man zehen wägen voll hinweg gefüret.</
s
>
<
s
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echoid-s10741
"
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="
preserve
"/>
</
p
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</
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<
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47
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echoid-head58
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">Was von den Thieren kommet/
<
lb
/>
Das xxxix. Capittel.</
head
>
<
p
>
<
s
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echoid-s10742
"
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">WAnnenhar kom̃et diſes/ dz die eyer ſo nach dẽ neüwen Mon im
<
lb
/>
<
note
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="
right
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="
note-0385-02
"
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="
note-0385-02a
"
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="
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">Eyer.</
note
>
Augſten gelegt werdẽ/ nit verderbẽ nach abnem̃en/ ſon{der} gantz
<
lb
/>
friſch bleibẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s10743
"
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">dañ diſes hab ich zů end des Wintermonats/ als
<
lb
/>
ſchon drey monat fürüber warẽ erfarẽ/ alſo dz man vermeinet
<
lb
/>
ſie ſeyen erſt gelegt wordẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s10744
"
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="
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">Etlich ſagẽ diſes geſchehe in dẽ ſelbi-
<
lb
/>
gen monat/ doch allein wañ der mon abnim̃et. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10745
"
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="
preserve
">Solches were ein großer vn
<
lb
/>
derſcheid/ dañ ſie wurdẽ nit im ſelbigen monat gelegt werdẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s10746
"
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preserve
">Die vrſach iſt/
<
lb
/>
daß die wäſſerige feüchtigkeit bald verſchweinet/ was auch überig/ iſt feißt
<
lb
/>
vnd wenig. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10747
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="
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">dz widerſpil beſchicht im Hornung/ dañ die Soñ lauffet in dem
<
lb
/>
zeichen/ ſo dem vorgenden gar zů wider. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10748
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">darumb werdẽ ſie allein halb voll/
<
lb
/>
vnd beleiben nit lang. </
s
>
<
s
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"
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">In dẽ ſom̃er behaltet man diſe in külen vnd trocknen
<
lb
/>
kleyen/ in dem winter im ſtrauw/ dañ es iſt trocken vnd warm. </
s
>
<
s
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echoid-s10750
"
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="
preserve
">in dem ſaltz
<
lb
/>
werden ſie auß deſſen krafft lär. </
s
>
<
s
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echoid-s10751
"
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">Man ſicht faſt in diſen die elementen vnd {der}
<
lb
/>
gantzen welt geſtalt/ doch vmbgekeeret. </
s
>
<
s
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echoid-s10752
"
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="
preserve
">dañ was in {der} mitte iſt/ bedeütet die
<
lb
/>
him̃eliſche werme/ dz zů ring harumb ghet/ das waſſer/ die ſchalen behaltet
<
lb
/>
alles zůſamen/ vnd fahrt der blaſt iñwendig dahar. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10753
"
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="
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">doch iſt diſes vyllicht zů
<
lb
/>
gering dann daß es hiehar gehöre. </
s
>
<
s
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echoid-s10754
"
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">diſes iſt nit ein geringer handel/ daß ich
<
lb
/>
ein koch bey dem Iſtoniſchen Fürſten erkennet/ wöllicher die friſchen eyer
<
lb
/>
von den altẽ am geruch vnderſcheidet. </
s
>
<
s
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="
preserve
">Doch iſt diſer vnderſcheid leichtlich
<
lb
/>
zů erkundigen/ dañ ſie ſchmecken faſt ſtarck von der hennen blůt vnnd leib.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
preserve
">doch můß man in ſolchen ſubteylen dingen ein lange vnd fleiſſige erfarung
<
lb
/>
haben/ wie auch in vnderſcheidung deß edlen geſteins. </
s
>
<
s
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echoid-s10757
"
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preserve
">Man kan aber (wie
<
lb
/>
geſagt) den vnderſcheid leichtlich verſthen. </
s
>
<
s
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echoid-s10758
"
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preserve
">die langen eyer vnd ſo zů oberſt
<
lb
/>
etwas geſpitzet/ bringen weyblin/ die ronden vnd ſtumpffen/ als Ariſtote-
<
lb
/>
les anzeigt/ vnd die erfarung lernet/ meñlin.</
s
>
<
s
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echoid-s10759
"
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p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s10760
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preserve
">Wann man die friſchen eyer in waſſer ſeüdet/ beleiben ſie bey einandern/
<
lb
/>
die alten aber ſchrinden auff/ vorab wañ man ſie zů dem feüwr leget. </
s
>
<
s
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echoid-s10761
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preserve
">Etlich
<
lb
/>
vermeinend daß die eyer mögen gekochet werden/ wañ man ſie lang zů ring
<
lb
/>
harumb ſchwinget/ vnnd zů nidereſt in ein ſchlenckeren legt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10762
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="
preserve
">wölliches die
<
lb
/>
Babylonier gethan/ als Celius Rhodiginus bezeüget. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10763
"
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preserve
">es iſt nitt ſchwer di-
<
lb
/>
ſe zů kochen/ wañ mañ ſie ſchnell vmbtreibet/ aber ein arbeit alſo lang vnd
<
lb
/>
behend vmbzůtreiben. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10764
"
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="
preserve
">Man vermeinet auch daß diſe/ ſo am Chriſtag vnd
<
lb
/>
der Auffart gelegt werden/ lang beleiben. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10765
"
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="
preserve
">dann wañ die ſchalen auß großer
<
lb
/>
kelte ſtarck worden/ laſſet ſie deß luffts eigenſchafft nit bald dick werdẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s10766
"
xml:space
="
preserve
">wañ
<
lb
/>
</
s
>
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p
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>
</
echo
>