Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
Text
Text Image
Image
XML
Thumbnail overview
Document information
None
Concordance
Notes
Handwritten
Figures
Content
Thumbnails
Table of figures
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
[out of range]
>
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
[out of range]
>
page
|<
<
(ccccxlvij)
of 997
>
>|
<
echo
version
="
1.0RC
">
<
text
xml:lang
="
de
"
type
="
free
">
<
div
xml:id
="
echoid-div622
"
type
="
section
"
level
="
1
"
n
="
58
">
<
pb
o
="
ccccxlvij
"
file
="
0503
"
n
="
503
"
rhead
="
ſachen/ Das zehendt bůch.
"/>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14430
"
xml:space
="
preserve
">Man ſagt es mache der eſſig die trübe ding lautter/ wann man ſchon deſ
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0503-01
"
xlink:href
="
note-0503-01a
"
xml:space
="
preserve
">Saur ding ma
<
lb
/>
chet lautter</
note
>
ſen gar wenig nim̃et/ alſo daß ein tropff zů einem pfund genůg ſeye. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14431
"
xml:space
="
preserve
">dann er
<
lb
/>
hat faſt in allen weichen dingen große krafft/ wiewol nitt/ wann deren gar
<
lb
/>
zů vyl iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14432
"
xml:space
="
preserve
">ſonſt möchte er das geſaltzen waſſer ſ@ß machen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14433
"
xml:space
="
preserve
">darumb iſt kein
<
lb
/>
zweyffel es ſeye nit allein ein ſcharpffe oder räſſe krafft/ ſonder auch ein ſau
<
lb
/>
re darbey. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14434
"
xml:space
="
preserve
">dann was ſaur iſt/ theilet auch durch ſein ſubt
<
unsure
/>
yle von einander/
<
lb
/>
vnd machet daß das abgeſünderet zů boden fallet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14435
"
xml:space
="
preserve
">dann was trüb iſt/ faret
<
lb
/>
darumb entpor/ ob es wol ſchwerer/ daß es anhanget vnd iſt kleberecht. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14436
"
xml:space
="
preserve
">wz
<
lb
/>
aber eſſechtig oder ſaur iſt/ daß löſet die zäche auff/ vnd macht daß alle trü@
<
lb
/>
be zů boden fallet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14437
"
xml:space
="
preserve
">darumb iſt ein yedes ſo trüb auch zäch/ wie man dañ bey
<
lb
/>
dem namen erkennen mag. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14438
"
xml:space
="
preserve
">es theilet auch ein yedes ſo ſaur iſt/ von einande
<
lb
/>
ren. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14439
"
xml:space
="
preserve
">Es iſt auch ein yeder eſſig/ der faſt ſcharpff/ lautter. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14440
"
xml:space
="
preserve
">darumb theilend
<
lb
/>
diſe ding die ſafft von den trůßen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14441
"
xml:space
="
preserve
">Man mag auch widerũb ein halbe di-
<
lb
/>
ſtillierung zů handen nemmẽ/ wañ man zů mal ein brenten wein vnd auch
<
lb
/>
deß ding krafft harauß zeücht/ als in dem ſo Elyſir genennet/ vnd in {der} Me
<
lb
/>
liſſen gemeldet worden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14442
"
xml:space
="
preserve
">Mit den wurtzlẽ nim̃et es mehr arbeit. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14443
"
xml:space
="
preserve
">als nãlich zů
<
lb
/>
einẽ exempel/ wañ einer mit gantzẽ fleyß etwas will von einanderen ſünde-
<
lb
/>
ren vnd ſubteyl machen/ nem̃e er Gentianem darzů. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14444
"
xml:space
="
preserve
">dann ſie iſt faſt bitter/
<
lb
/>
vnd hitzig/ darũb verdirbt ſie auch in keinem wein/ vnd laſſet auch dẽ wein
<
lb
/>
nit verderben. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14445
"
xml:space
="
preserve
">Deßhalben dörr die wurtzel in einẽ gleßenen geſchirr/ alſo dz
<
lb
/>
gar kein feißte feüchte daruon kom̃e/ vnd deßhalben nit an {der} Sonnen/ vñ
<
lb
/>
thůn darnach ſtarcken roten/ o{der} auch gälen wein darüber/ vnd vergrab di-
<
lb
/>
ſes in roß miſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14446
"
xml:space
="
preserve
">dẽnach über viertzig tag diſtillier es/ ſo wirſt du brentẽ wein
<
lb
/>
vnd alle krafft von der Gentiana haben. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14447
"
xml:space
="
preserve
">Wölche aber weich vñ minder tro
<
lb
/>
cken vnd hitzig/ darzů etwas raner/ die erforderen ein andere zeyt/ dañ (wie
<
lb
/>
geſagt) ſollen ſie nit faul werden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14448
"
xml:space
="
preserve
">Man diſtilliert auch etwan drockene oder
<
lb
/>
dürre ding/ wañ ſie jren geruch behaltẽ/ als roſen vnd chamillen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14449
"
xml:space
="
preserve
">dañ man
<
lb
/>
legt die zů erſt in waſſer/ oder beſprengt ſie allein/ damit ſie diſes an ſich zie-
<
lb
/>
hen/ wie man auch bey den Aethioperen oder Mören dem wein thůt/ ſo auß
<
lb
/>
roſeinlin gemachet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14450
"
xml:space
="
preserve
">Etliche legen ſie zů ſom̃ers zeyttẽ/ wañ esſchön wätter/
<
lb
/>
zů nacht an dẽ tauw/ wañ ſie dañ naß wordẽ/ vñ vyl tauw an ſich gezogẽ/ ſo
<
lb
/>
diſtilliert man ſie. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14451
"
xml:space
="
preserve
">Die kreüter werden wol von dẽ tauw krefftiger/ von dem
<
lb
/>
waſſer aber/ wann man ſie damit beſprengt/ reiner. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14452
"
xml:space
="
preserve
">Wañ man den tauw für
<
lb
/>
ſich ſelbs diſtilliert/ hat er große krafft/ vnd ſeind mancherley theil daran/
<
lb
/>
alſo das etlich über die gemeinen ſtuck/ namlich waſſer/ rot vñ ſchwartz öl/
<
lb
/>
die fünffte eſſentz/ vermeinen man möge auch ſaltz darauß bringen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14453
"
xml:space
="
preserve
">dañ dz
<
lb
/>
waſſer hat ein großen vnderſcheid von der fünfften eſſentz/ dieweil das waſ
<
lb
/>
ſer ſchleymerig/ vnd in den kreüteren der mehrtheil eyttel ſchleym iſt.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14454
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14455
"
xml:space
="
preserve
">Daß aber etlich gar ſtarck werden/ beſchicht etwan võ deß feüwrs gſtalt/
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0503-02
"
xlink:href
="
note-0503-02a
"
xml:space
="
preserve
">Siben weyſs
<
lb
/>
durch welche
<
lb
/>
gediſtillierete
<
lb
/>
ding übertref
<
lb
/>
fend.</
note
>
als das vitriol öl. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14456
"
xml:space
="
preserve
">oder von ſubteyler ſubſtantz wegen/ als brenter wein. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14457
"
xml:space
="
preserve
">oder
<
lb
/>
von der ſubſtantz dicke vnd herte/ als das waſſer von arſenic oder eyſen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14458
"
xml:space
="
preserve
">o{der}
<
lb
/>
vm̃ der ſcherpffe willen/ als der gediſtilliert eſſig. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14459
"
xml:space
="
preserve
">o{der} auß beſonderen offen-
<
lb
/>
baren eigenſchafft/ aẽls das zertheilet waſſer. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14460
"
xml:space
="
preserve
">oder von {der} reinigkeit wegen/
<
lb
/>
als die fünffte eſſentz/ oder auß eigenſchafft der natur/ als waſſer von men
<
lb
/>
ſchen blůt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14461
"
xml:space
="
preserve
">Deßhalben iſt offenbar/ dz auß diſen auch vyl zůſamen geſetzete
<
lb
/>
weyſen ſeind/ vnd widerum̃ von den zůſamen geſetzeten/ mögen andere zů-
<
lb
/>
ſamen geordnet werden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14462
"
xml:space
="
preserve
">etwan kom̃et auch zwo in eine/ als das gold waſſer
<
lb
/>
von wegen ſeiner eigenſchafft/ vnd dicken ſubſtantz. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14463
"
xml:space
="
preserve
">etlich aber nit/ als </
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>