Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of figures
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1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
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(cccclvi)
of 997
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1.0RC
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de
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echoid-s14768
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o
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cccclvi
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0512
"
n
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512
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Von mancherlei wunderbaren
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die dicke feüchte wol außzůwerffen/ treybet den ſchweyß auß/ hinderet den
<
lb
/>
krampff/ vnnd dienet faſt wol zů den nieren. </
s
>
<
s
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echoid-s14769
"
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="
preserve
">Wann man folium Indum
<
lb
/>
oder Indiſch blatt hette/ machet es für ſich ſelbs faſt ſchöne wein. </
s
>
<
s
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echoid-s14770
"
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="
preserve
">Es gehö-
<
lb
/>
ret aber das Schönum mehr zů der artzney/ ob es wol ein gůttẽ geſchmack
<
lb
/>
hat. </
s
>
<
s
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echoid-s14771
"
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preserve
">dann es iſt nit gleich ein yedes ding ſo ein gůten geruch hat/ in den wein
<
lb
/>
zů thůnd/ wie auch die roſen vnnd violen nit. </
s
>
<
s
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echoid-s14772
"
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preserve
">doch thůt man die roſen kom
<
lb
/>
lich in den eſſig/ vnnd iſt diſer geruch dem eſſig gůt/ aber dem wein nitt. </
s
>
<
s
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echoid-s14773
"
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preserve
">die
<
lb
/>
violen dienend zů keinem. </
s
>
<
s
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echoid-s14774
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preserve
">Ich weyß wol daß ich diſe herrlich gůtt trenck et-
<
lb
/>
wan in Teütſchland getruncken/ doch iſt mir vergeſſen an wöllichem orth.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s14775
"
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="
preserve
">wann du recht mit vmbgheſt/ ſeind ſie gar gůt. </
s
>
<
s
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echoid-s14776
"
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="
preserve
">Was auß negelin/ zimmet/
<
lb
/>
oder imber bereittet wirt/ hatt ein ſtarcken geruch vnnd geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14777
"
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="
preserve
">wann
<
lb
/>
man über diſe drey ſo in einem lümplin ligend/ brenten wein ſchüttet/ vnnd
<
lb
/>
demnach den becher mit weſchet/ gibt es dem wein ſo man trincket gar vyl
<
lb
/>
zů. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14778
"
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="
preserve
">es ſeind liebliche vnnd milte wein/ wölliche man mitt muſcatnuß vnnd
<
lb
/>
Amomen alſo an ſtatt der vorgenden bereittet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14779
"
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="
preserve
">dann wann ſie recht tempe-
<
lb
/>
riert/ überkommen ſie ein feine lieblichkeit an geruch vnnd geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14780
"
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="
preserve
">Ich
<
lb
/>
mein ich habe rechten Amomum gſehen/ doch will ich nit darum̃ kempffen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14781
"
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="
preserve
">
<
lb
/>
dann was ligt daran wann er ſchon nicht iſt? </
s
>
<
s
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="
echoid-s14782
"
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="
preserve
">wann er nun ein feinen liebli-
<
lb
/>
chen geruch hat/ alſo daß du ab allen ein wolgefallen tragſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14783
"
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="
preserve
">Man mag aber
<
lb
/>
nit allein auß einfachen/ ſonder auch vermiſchten artzneyen die krefft/ waſ
<
lb
/>
ſer/ öl/ vnnd geruch außziehen. </
s
>
<
s
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echoid-s14784
"
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="
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">gleicher geſtalt mag es mit dem feüwr/ wer
<
lb
/>
mung/ oder außtruckung beſchehen/ wann du nur der natur nach fahreſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14785
"
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="
preserve
">
<
lb
/>
Doch ſoll man allein diſes wüſſen/ daß die zůſamen geſetzten artzney/ vmb
<
lb
/>
ſo vyl ſchwecher dann die einfachen ſeind/ ſo vyl die kunſt ſelbs von der na-
<
lb
/>
tur an ſtercke überwunden wirt. </
s
>
<
s
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echoid-s14786
"
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">deßhalben habend ſie nit vyl öl/ mögend
<
lb
/>
auch die werme nit ſo lang erzeügen/ vnnd faulen bald. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14787
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="
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">man mag auch ſeltẽ
<
lb
/>
mitt diſtillieren etwas außrichten. </
s
>
<
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echoid-s14788
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">dann nur allein durch Marye bad. </
s
>
<
s
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echoid-s14789
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">ſonſt
<
lb
/>
fahrend alle krefft hinweg/ oder es werden die artzney verderbt vnd nit ge-
<
lb
/>
diſtilliert. </
s
>
<
s
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echoid-s14790
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">doch bſchicht diſes auch nach eigenſchafft deren dingen/ auß wöl
<
lb
/>
lichen ſie gemachet ſeind.</
s
>
<
s
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echoid-s14791
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p
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p
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">Man ſoll auch in den diſtillierungen auff der zůſamen kommung der be-
<
lb
/>
<
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left
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note-0512-01
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note-0512-01a
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">Queckſilber
<
lb
/>
auſ zů ziehẽ</
note
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wegungẽ acht nem̃en. </
s
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<
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echoid-s14793
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">als wañ dz queckſilber dz feüwr fleücht/ vñ hinab fah-
<
lb
/>
ret. </
s
>
<
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">Wölche nun dz queckſilber auß der erden ziehend/ die legen grund in gle
<
lb
/>
ſer/ ſo ein eng mundloch habend/ demnach wann ſie diſe vergraben/ ſtellen
<
lb
/>
ſie andere geſchirr darunder/ vnd machend oben ein feüwr darauff/ alſo fa-
<
lb
/>
ret das queckſilber auß zwifacher vrſach hinab/ von der ſchwere wegẽ/ vnd
<
lb
/>
weil es deß feüwrs rauch fleücht. </
s
>
<
s
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echoid-s14795
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="
preserve
">Es iſt nach ein andre komlichkeit hie/ nam
<
lb
/>
lich daß auch ein gering feüwr hie genůg thůt/ ſonſt wurde es von einẽ gro-
<
lb
/>
ßen verzeert. </
s
>
<
s
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echoid-s14796
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">darum̃ ſoll man es vnder ein kleins ſetzen. </
s
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s
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echoid-s14797
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preserve
">Es iſt auch ein klein
<
lb
/>
feüwr genůg zů leichten dingen/ als violẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s14798
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">alſo ſoll man in der kochung auff
<
lb
/>
alle ding acht haben/ dann über diſes/ daß die ſubſtantz von einem zimlichẽ
<
lb
/>
feüwr den mehrentheil verzeert/ wirt auch das überig verderbt/ vnd fahret
<
lb
/>
alle krafft daruon.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14799
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"/>
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p
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p
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echoid-s14800
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">Man machet auch etliche diſtillierung durch ſchwitzen/ als dann diſe iſt/
<
lb
/>
auß wölcher ein beſonder augen ſelblin wirt/ vonn wöllichem vyl übelgeſe-
<
lb
/>
hende/ oder die flecken in augen gehabt/ oder ſonſt entzündet geweſen/ über
<
lb
/>
alle hoffnung ſeind geſund worden. </
s
>
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echoid-s14801
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">Man thůt im alſo. </
s
>
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echoid-s14802
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">In dem Meyen wañ
<
lb
/>
die kreütter blüen/ ſamblet man am morgen mit dem tauw augen kreüter/
<
lb
/>
<
handwritten
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="
hd-0512-1
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="
hd-0512-1a
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number
="
37
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echo
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