Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of figures
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
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(dcclx)
of 997
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de
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108
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">
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dcclx
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0816
"
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816
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Von mancherlei wunderbaren
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ein yedes ein ſolliche natur hatt/ dann es war das aller beſte. </
s
>
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s
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echoid-s24106
"
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preserve
">Es ſeind
<
lb
/>
<
note
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="
left
"
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="
note-0816-01
"
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="
note-0816-01a
"
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="
preserve
">was einem
<
lb
/>
ſchatz zů ver-
<
lb
/>
gleichen.</
note
>
etliche ſtuck welche wol nit würdig für ein ſchatz zehaltẽ/ weil ſie aber theür
<
lb
/>
vnd wert ſeind/ hab ich ſie auch wöllen hie zů ſetzẽ/ als ein Corall iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s24107
"
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="
preserve
">wiewol
<
lb
/>
wann diſer gantz roth/ glãtzet/ zinckechtig vnd rein/ billich mag vnder das
<
lb
/>
edel geſtein gerechnet werden/ dieweil man ſelten einen der geſtalt findet.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s24108
"
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="
preserve
">die farb iſt leblich/ vnd behalt ein ſchöneren glantz/ dann der ſo von Coral-
<
lb
/>
len buluer gemachet iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s24109
"
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="
preserve
">doch mag man diſen leichter felſchen dann die ber-
<
lb
/>
lin/ weil die berlein mehr glantzen/ vnd weil der mebrtheil gůte berlin rin-
<
lb
/>
den habend/ wiewol man auch etliche findet/ ſo von einer gantzen ſubſtantz
<
lb
/>
ſeind. </
s
>
<
s
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="
echoid-s24110
"
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="
preserve
">Es habend aber die Corallen gar kein rinden/ darumb mag man die
<
lb
/>
gůten von den gemachten nit wol erkennen.</
s
>
<
s
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echoid-s24111
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s24112
"
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="
preserve
">Der biſem iſt am geſchmack bitter/ vnnd dem haupt am geruch zůſtarck/
<
lb
/>
wann man ihn mit den zänen zerbeiſſet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s24113
"
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="
preserve
">wann man den auff die hand legt/
<
lb
/>
hatt er ein ſaffran gele farb/ vnd kleine härlin/ als wann etwas ſtaub dar-
<
lb
/>
an were/ vnnd ſicht einem geſtockten blůt geleich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s24114
"
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="
preserve
">Welches von Oriẽt kom-
<
lb
/>
met/ iſt das beſſer/ vnnd wirt inn blateren behalten/ daß inn Occident iſt
<
lb
/>
ſchwecher/ vnd nit in blateren.</
s
>
<
s
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"
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s24116
"
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">Der Ambra wirt von dem feüwr weich/ vnnd wann du ein meſſer darein
<
lb
/>
ſteckeſt/ benckt es ſich an. </
s
>
<
s
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="
echoid-s24117
"
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="
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">dann es iſt faſt zech.</
s
>
<
s
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echoid-s24118
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</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s24119
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">Das neüw Zibethen iſt weiß. </
s
>
<
s
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echoid-s24120
"
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="
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">wann es veraltet/ ſicht es dem honig gleich.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s24121
"
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="
preserve
">
<
note
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left
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="
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="
note-0816-02a
"
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">
<
gap
/>
en.</
note
>
wann es gar alt/ iſt es gäl. </
s
>
<
s
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="
echoid-s24122
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">Diſe vorgenente drey ſtuck haben gemeinlich ein
<
lb
/>
ſtarcken vnd angenemen geruch. </
s
>
<
s
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">aber der Zibeth ein größerẽ/ der Moſchus
<
lb
/>
oder biſem ein reinerẽ/ vñ der Ambra ein ſtumpfferẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s24124
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="
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">Wañ auch von deren
<
lb
/>
yeden etwas vnder ein anders vermiſchet/ ſchmecket es vyl ſtercker vnd beſ
<
lb
/>
ſer/ dañ wann es allein iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s24125
"
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="
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">durch diſes zeichen werden ſie auch eygẽtlich von
<
lb
/>
den verfelſcheten vnderſcheiden. </
s
>
<
s
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echoid-s24126
"
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">dann ob wol diſe für ſich ſelb ein gůten ge
<
lb
/>
ruch habend/ wann man ein wenig mit einem gůten theyl ladanum vermi-
<
lb
/>
ſchet/ oder mit einem anderen ding/ ſo nit ein ſtarcken geſchmack hatt/ ver-
<
lb
/>
lierend ſie alſo jren geruch/ daß man deren küm̃erlich entpfinden mag.</
s
>
<
s
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echoid-s24127
"
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s24128
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">Diſe drey ding werden gar bald alt/ vnd probiert man den ambra an der
<
lb
/>
farb/ ſo zertheilten bläterleinen geleich iſt. </
s
>
<
s
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preserve
">Es mag auch der zibeth das al
<
lb
/>
ter minder erleyden/ vnd dann der ambra. </
s
>
<
s
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">wañ man aber den biſen zerthei
<
lb
/>
let/ verleürt er offt ſein geruch belder. </
s
>
<
s
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echoid-s24131
"
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="
preserve
">Vnder anderen verghend die thier
<
lb
/>
am belteſten/ dann die corallen/ darnach die berlein/ dann die büecher. </
s
>
<
s
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echoid-s24132
"
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="
preserve
">das
<
lb
/>
überig iſt langwerender. </
s
>
<
s
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="
echoid-s24133
"
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">Deßhalben vnder diſen dingen ſo behalten wer-
<
lb
/>
den/ weret der Nelffenbein am kürtzeſten/ dañ der Pazar/ auff diſes Sfra
<
lb
/>
gis/ wiewol ich nicht gewüſſes daruon darff anzeigen. </
s
>
<
s
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echoid-s24134
"
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">dz einhorn aber/ edel
<
lb
/>
geſtein/ ſilber vnd gold/ weret vyl welten auß. </
s
>
<
s
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echoid-s24135
"
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">Es verdirbt das gold am
<
lb
/>
wenigſtẽ/ weil es volkom̃ener/ deſſen mag man ein exempel bey dem feüwr
<
lb
/>
nemmen. </
s
>
<
s
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echoid-s24136
"
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">Weil der Balſam ein ſafft vnd artzney/ mag man jn zů dem am-
<
lb
/>
brazellen. </
s
>
<
s
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echoid-s24137
"
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">als diſe vier Balſam/ Biſem/ Zibeth/ vnnd Ambra. </
s
>
<
s
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echoid-s24138
"
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="
preserve
">diſe ver-
<
lb
/>
ghond mit den thieren in hundert jaren/ die corallen/ berlin/ helffenbein/
<
lb
/>
Pazar vnd Sfragis in fünff hunderten. </
s
>
<
s
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echoid-s24139
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">die überigend vier mögend ettlich
<
lb
/>
tauſent jar bleiben/ wann man ſie recht vnd fleiſſig verwaret.</
s
>
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s
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echoid-s24140
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
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echoid-s24141
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="
preserve
">Man behaltet diſe gemeinlich an kalten/ reinen/ vnnd trockenen orthen.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s24142
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="
preserve
">
<
note
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="
left
"
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="
note-0816-03
"
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note-0816-03a
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preserve
">wie man loſt
<
lb
/>
liche ding be-
<
lb
/>
halte.</
note
>
dann die werme vorab ſo ein feüchte darbey iſt/ vnd der ſtaub verderbt alle
<
lb
/>
koſtliche ding/ vorab die berlin. </
s
>
<
s
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echoid-s24143
"
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="
preserve
">die corallen/ helffenbein vnnd Pazar ver-
<
lb
/>
derben von dem feüwr/ ſchweyß/ biſem/ Zibethen/ vnd der gleichẽ dingen/
<
lb
/>
</
s
>
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p
>
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div
>
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text
>
</
echo
>