Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of figures
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
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(dcccxiii)
of 997
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1.0RC
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text
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de
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1
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117
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">
<
pb
o
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dcccxiii
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0869
"
n
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869
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Subteilen ſachen.
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in einem augenblick. </
s
>
<
s
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echoid-s25758
"
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">der ſchwebel thůt jm nitt alſo/ dann weil er feißt/ můß
<
lb
/>
er ein verzug haben daß er brennen mag. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25759
"
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="
preserve
">Sonſt iſt noch ein vrſach/ weil er
<
lb
/>
jrrdiſch/ nimmet er ein größere weite ein/ wann er angezündet iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25760
"
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="
preserve
">deßhalbẽ
<
lb
/>
ſeind zwo vrſachen/ daß er ſchneller breñet/ darzů jrrdiſch vnnd dick iſt/ dar
<
lb
/>
umb nimmet er auch ein größere weite ein/ vnnd gibt ein größeren trib we-
<
lb
/>
der der ſchwebel. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25761
"
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="
preserve
">dann der ſchwebel iſt feißt/ lufftig/ vnnd gar nitt jrrdiſch/
<
lb
/>
als wir harnoch wellen anzeigen.</
s
>
<
s
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echoid-s25762
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s25763
"
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="
preserve
">Der ſalpeter hat ein dicke vnnd ſubteile ſubſtantz. </
s
>
<
s
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echoid-s25764
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="
preserve
">wöllichen man alſo leü
<
lb
/>
<
handwritten
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hd-0869-1
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number
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49
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teret/ wie Vannotius Biringutius lernet. </
s
>
<
s
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echoid-s25765
"
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="
preserve
">Nimb äſchen/ bein/ oliuen/ je-
<
lb
/>
des drey theil/ vngelöſcheten kalch ein theil/ weichen alaun drey viertheil/
<
lb
/>
deß waſſers cxx theil. </
s
>
<
s
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echoid-s25766
"
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">diſes ſoll man biß auff den halben theil einſieden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25767
"
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="
preserve
">dañ
<
lb
/>
nimb von deſſen durchgeſechten waſſer zwey oder vier pfund/ vnd thůn es
<
lb
/>
vnder das ſiedend waſſer/ in wöllichem der ſalpeter zůſam̃en getriben wirt/
<
lb
/>
wañ er von großer hitz ſchaumet/ vnd faſt über das geſchirr hinauß ſpringẽ
<
lb
/>
will. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25768
"
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="
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">Es iſt noch ein beſſerer weg/ aber gefahrlicher. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25769
"
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preserve
">Man nimmet den ſalpe
<
lb
/>
ter in ein eyſen geſchirr/ vnnd bedecket ihn auch mit einem eyſenen geſchirr.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s25770
"
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="
preserve
">dann ſtellet man ihn auff die koolen/ vnnd laſſet ihn ſo lang braten/ biß er
<
lb
/>
zerghet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25771
"
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="
preserve
">Wann er noch nitt recht zergangen/ wölliches man dann vermer-
<
lb
/>
cket/ ſo der deckel herab genommen/ ſtellet man ihn wider zů dem feüwr vñ
<
lb
/>
zerlaſſet ihn wol. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25772
"
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="
preserve
">dann beſprenget man jn mitt reinem gebülfferten ſchwe-
<
lb
/>
bel/ wann der nitt von ihm ſelber brennet/ zündet man ihn an. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25773
"
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="
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">Alſo laß dar
<
lb
/>
an was feißt iſt verbrennen/ dann es ſchwimmet entpor. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25774
"
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="
preserve
">darnach thůn ihn
<
lb
/>
von dem feüwr/ ſo beleibet der jrrdiſch wůſt an dem boden/ vnd lauffet das
<
lb
/>
ander alles zůſammen wie ein weiſſer marmolſtein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25775
"
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preserve
">deßhalben iſt offenbar
<
lb
/>
daß ein jedes feißt ding nit ſchnell verbreñen mag. </
s
>
<
s
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echoid-s25776
"
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="
preserve
">das bitumen oder die ge-
<
lb
/>
ſchweblete kreiden hat etwas ſaltz in ihren/ darumb erſchüttet ſie mehr dann
<
lb
/>
lauterer ſchwebel. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25777
"
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="
preserve
">ein jede erſchüttung hatt etwas mehr hinder jren/ dañ ein
<
lb
/>
einfacher ſtreich/ darumb begibt es ſich/ daß die ding ehe brechen/ wölliche
<
lb
/>
durch ein zitterigen ſtreich geſchlagen werden.</
s
>
<
s
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="
echoid-s25778
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s25779
"
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="
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">Diſes zeiget zů erſt die erfarung an. </
s
>
<
s
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">dañ wañ du ein pferſig an ein ſchwert
<
lb
/>
<
note
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right
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note-0869-01
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="
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preserve
">Zitterig ſtrei-
<
lb
/>
che hat groſe
<
lb
/>
krafft.</
note
>
ſteckeſt/ vnnd mitt der hand henckeſt/ vnnd dann das ſchwert mitt einem
<
lb
/>
ſtecken ſchlechſt/ wirſt du nit allein den pferſig/ ſon{der} auch den kernen leicht
<
lb
/>
lich von einanderen theilen. </
s
>
<
s
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="
preserve
">dann diſes hab ich offt erfaren. </
s
>
<
s
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echoid-s25782
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="
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">Man ſagt auch
<
lb
/>
wañ man ein groß ochſen bein auff ein hauffen ſtrauw legt/ vnd dañ ein ax
<
lb
/>
auff das bein hebt/ vñ mit einem büſchelin ſtrauw auff die ax ſchlecht/ ſoll
<
lb
/>
das bein zerbrechen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25783
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preserve
">vnd ob wol diſes wunderbar/ iſt doch bekanndt daß in
<
lb
/>
einem zitterigen ſtreich ein große krafft iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25784
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="
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">deßhalben hie billich die vrſach
<
lb
/>
zů erforſchen. </
s
>
<
s
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">dann es hat eine oder zwo.</
s
>
<
s
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</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s25787
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="
preserve
">Zů erſt wann diſes ſo geſchlagenn wirt/ auff ein herte taflen gelegt/ wirt
<
lb
/>
diſes ſo den ſtreich entpfacht/ etwas dicker/ weil die taflen widerſthet/ vnd
<
lb
/>
auch das theil ſo den ſtreich nim̃et. </
s
>
<
s
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echoid-s25788
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">alſo wirt es auch dem ſtreich nit weichen/
<
lb
/>
dann je dicker ein dick ding wirt/ je minder es ſich zertheilen laſſet. </
s
>
<
s
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echoid-s25789
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="
preserve
">wann es
<
lb
/>
aber auff ein weich bett oder ſtrouw gelegt oder gar nit auff ligt/ mag es nit
<
lb
/>
dick werden/ ſonder ſencket hinab/ vnd ermüdet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25790
"
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="
preserve
">deßhalben was dürr vnnd
<
lb
/>
trocken/ mag der geſtalt leichter von einanderen zertheilet werden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25791
"
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="
preserve
">die an-
<
lb
/>
der vrſach iſt/ daß in einem zitterigen ſtreich diſes ſo geſchlagẽ iſt widerkom
<
lb
/>
met/ ehe ſich der erſt ſtreich geendet hat. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25792
"
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="
preserve
">wann es nun widerkeeren ſoll/ weil
<
lb
/>
der ander ſtreich beleibt/ můß ein ding zerſpalten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25793
"
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="
preserve
">darũb wann das ſchwert
<
lb
/>
</
s
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p
>
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div
>
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text
>
</
echo
>