Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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              <pb o="dccccv" file="0961" n="961" rhead="Subteilen ſachen."/>
            hirn zů ſammen gezogen/ darnoch alle feüchtigkeit wölliche inn dem hirn/
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            vnnd inn dem gantzen blüet iſt/ wirt von der werme durch die augen auß-
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            getrungen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28611" xml:space="preserve">Wölliche menſchen wol ſchmeckend die ſeind geſcheider vnnd geſchickter
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              <note position="right" xlink:label="note-0961-01" xlink:href="note-0961-01a" xml:space="preserve">Menſchen ge-
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              ruch.</note>
            weder andere. </s>
            <s xml:id="echoid-s28612" xml:space="preserve">dann es iſt ein anzeigung eines hitzigen vnnd trocknen hir-
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            nes/ wölliches von wegen der werme geſchwind ein zů bilden/ vnnd von we
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            gen der tröckne/ behaltet es alle ding wol.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28614" xml:space="preserve">Vnder allen thieren entpfacht keines kein größeren wolluſt auß dem ge-
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            ruch dann der menſch/ ob geleich die bünd die blůmen ſchmecken/ ſo beluſti
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            get es ſie doch nit ſo hefftig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28616" xml:space="preserve">Wann man ſenff zů demm můß oder fleiſch wirffet/ machet es diſes ge-
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            ſchwind zů ſtucken ſieden. </s>
            <s xml:id="echoid-s28617" xml:space="preserve">Zů geleicher weyß gibt ein bratſpiß ſo auß weckhol
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            der holtz gemachet/ dem fleiſch vnd allem daß daran gebraten wirt/ ein lieb
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            lichen geſchmackt. </s>
            <s xml:id="echoid-s28618" xml:space="preserve">Vyl brauchen hültzene ſpiß für eyſene. </s>
            <s xml:id="echoid-s28619" xml:space="preserve">darumb můß man
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            acht haben auß was holtz ſie gemachet werden.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28621" xml:space="preserve">Der eſſig wirt mit ſaltz gemachet/ vnd von einem jeden ſcharpffen ding/
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            das nit faulet. </s>
            <s xml:id="echoid-s28622" xml:space="preserve">Ich hab es mit pfäffer verſůcht/ es gibt großen gewün/ wañ
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            man den waſſer pfäffer o{der} Heydniſch wundkraut (als etlich meinẽ) behalt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28624" xml:space="preserve">Der eſſig wirt auch mit feüwr gemachet. </s>
            <s xml:id="echoid-s28625" xml:space="preserve">Dann wann das Siliquaſtrum
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              chen.</note>
            oder Heidniſch wundkraut ſeüdet/ thůt man es mit eſſig vermiſchet/ an die
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            Sonnen/ ſo wirt es alles bald zů eſſig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28627" xml:space="preserve">Auff ein andere weiß mach ihn alſo. </s>
            <s xml:id="echoid-s28628" xml:space="preserve">Die thierlin/ maulbeer vnd brom
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            beer nimb weil ſie noch herb vnnd rauch ſeind/ dörr vnd ſtoß ſie/ vnnd mit
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            ſtarckem ſcharpffen eſſig mach täfelin darauß. </s>
            <s xml:id="echoid-s28629" xml:space="preserve">diſe täfelin wann ſie gedör-
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            ret/ machen von ſtundan den wein zů eſſig. </s>
            <s xml:id="echoid-s28630" xml:space="preserve">Die vrſach diſer allen iſt/ dz daß
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            feüwr vnd die Sonn die feißte feüchtigkeit verzeert/ darnoch wirt es ſaur/
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            dann die ſubſtantz iſt dünn. </s>
            <s xml:id="echoid-s28631" xml:space="preserve">Wann ſie aber dick iſt/ ſo wirt es zů erſten ſaltz/
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            darnoch bitter. </s>
            <s xml:id="echoid-s28632" xml:space="preserve">Aber diſe compoſition iſt ſaur/ in deren die werme verſchloſ
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            ſen iſt/ wölche alle feißte außtreibet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28634" xml:space="preserve">Alſo wirt auch der abgefallen wein gern zů eſſig. </s>
            <s xml:id="echoid-s28635" xml:space="preserve">den abgefallenen vnnd
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            verdorbnen wein ſeüdet man in einem geſchirr/ vnd verſchaumet jn fleiſſig
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            biß der drittheil einſeüdet. </s>
            <s xml:id="echoid-s28636" xml:space="preserve">darnach behalt man jn in den eſſig fäßlinen wie
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            der brauch iſt/ thůt dar zů welche eſſig machen/ als oben geſagt/ vnd über di
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            ſe ſtuck auch quendel. </s>
            <s xml:id="echoid-s28637" xml:space="preserve">diſes kraut iſt wol bekanndt/ es iſt räß vnd ſcharpff/
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            gar gůt eſſig zů machen. </s>
            <s xml:id="echoid-s28638" xml:space="preserve">Ein andere weyß.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28640" xml:space="preserve">Nimb brombeer/ herbe thierlin die noch nit wol zeyttig ſeind/ vnd wilde
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            byren/ ſtoß ſie alle mit einandern/ vnd mit eſſig mach kleine zeltlin o{der} küch
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            lin darauß. </s>
            <s xml:id="echoid-s28641" xml:space="preserve">der eſſig den du darzů braucheſt můß gar ſcharpff ſein. </s>
            <s xml:id="echoid-s28642" xml:space="preserve">Die wil-
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            den byren dienend gar wol eſſig zů machen/ alſo daß ſie allein mitt waſſer
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            zů eſſig werdend. </s>
            <s xml:id="echoid-s28643" xml:space="preserve">Dann nitt allein der wein/ ſonder das waſſer wirt auch
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            zů eſſig/ wie Galenus lernet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28645" xml:space="preserve">Wann du gůten ſüſſen wein oder moſt durch das gantz jar wilt behaltẽ/
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              moſt durch
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              das gantz iar
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              behalte.</note>
            ſo thůn ihm alſo. </s>
            <s xml:id="echoid-s28646" xml:space="preserve">Nimb ein geſchirr daß auſſen vnnd innen verbächt ſeye/
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            thůn darein dẽ moſt/ verſchleüß vñ mach es wol zů/ laß es darnoch ein gan
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            tzẽ monat in einẽ flieſſendẽ bach ligẽ/ ſo wirſtu durch dz gãtz jar ſüſſen moſt
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            habẽ/ wo er anderſt võ anfang ſüß gweſen iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s28647" xml:space="preserve">dã võ {der} werme deß bächs wirt
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            {der} wein hernoch erhaltẽ/ die kelte aber deß waſſers verſchaffet dz er nit gern
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            gißt vñ anget/ damit die ſüſſe daruõ kom̃. </s>
            <s xml:id="echoid-s28648" xml:space="preserve">Von {der} werme wirt {der} moſt zů wein
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