Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of figures
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 150
151 - 159
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(dccclxix)
of 997
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1.0RC
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text
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de
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">
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1
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n
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123
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o
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dccclxix
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0925
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n
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925
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rhead
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Subteilen ſachen.
"/>
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p
>
<
s
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="
echoid-s27540
"
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="
preserve
">Darumb bedunckt mich/ die natur habe mehr des honig zům tranck laßen
<
lb
/>
wachſen/ weder den wein/ dann es wachſet allenthalben honig. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27541
"
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="
preserve
">Es macht
<
lb
/>
auch wein/ dann mit der zeit wirt auß waſſer vnd honig wein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27542
"
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="
preserve
">Der wein a-
<
lb
/>
ber welcher auß den trauben gemacht wirt/ wachßt inn gar kalten landen
<
lb
/>
nicht/ mag ſich auch in gar hitzigen nit erhalten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27543
"
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="
preserve
">Der aber auß anderẽ frũch
<
lb
/>
ten gemacht wirt/ erhaltet ſich/ wiewol gar küm̃erlich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27544
"
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="
preserve
">dañ man macht wein
<
lb
/>
auß kütten/ granatöpffel/ byren/ öpffel/ pflaumẽ/ erbſelẽ/ maulbeerẽ/ für
<
lb
/>
nemlich auß den wilden/ vnd überal auß einer yeden frucht/ die ein liebli-
<
lb
/>
chen/ geſunden vnnd beſtendigen ſafft hatt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27545
"
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="
preserve
">dann welcher ſich nit behalten
<
lb
/>
mag/ dieweil er ſich nit leütert/ {der} mag kein wein geben/ als nuß/ kirſen/ vñ
<
lb
/>
pferſich/ dann diſe ſeind nit dugenlich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27546
"
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="
preserve
">welche ſafft aber zů einem rechtẽ zeil
<
lb
/>
kocht mögend werden/ die ſeind beſtendig vnnd behaltlich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27547
"
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="
preserve
">welche aber dick
<
lb
/>
werden/ ſeind kein tranck/ ich wil geſchweigen wein/ darumb wirt es wie ein
<
lb
/>
treübelmůß.</
s
>
<
s
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="
echoid-s27548
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
note
position
="
right
"
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="
preserve
">wein wirt
<
lb
/>
durch das al-
<
lb
/>
ter ſtarck.</
note
>
<
p
>
<
s
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echoid-s27549
"
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="
preserve
">Der wein von weiſſen trauben wirt mit der zeit geel/ dañ dz weſſerig wel-
<
lb
/>
ches darin iſt/ wirt reſoluiert/ vnd außgelaßen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27550
"
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="
preserve
">Der rot iſt gar ſtarck/ vnd
<
lb
/>
(als ich offt geſehen) ſeer lang behalten/ wirt an geſchmack vñ geruch gleich
<
lb
/>
wie gebranter wein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27551
"
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="
preserve
">wirt auch mit der zeit ſchier weiß/ vñ hatt minder farb
<
lb
/>
dañ der gäl/ dañ der dicker theil wirt daruon geſcheidẽ/ vñ das überig dün-
<
lb
/>
ner. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27552
"
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="
preserve
">alſo wirt auch der gebrennt wein/ man legt jn an kalte ort.</
s
>
<
s
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="
echoid-s27553
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s27554
"
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="
preserve
">Es iſt ein frucht in hitzigen landẽ/ welche man Caſſiam fiſtulam neñet/
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0925-02
"
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="
note-0925-02a
"
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="
preserve
">Caſsia fiſtula.</
note
>
hatt ein runde hülſchen/ eiſenfarb oder ſchwartz/ einer dannẽ größe/ etwan
<
lb
/>
lenger dañ ein elenbogẽ/ ſchlim/ eines ſüſſen ſaffts/ aber vnlieblich/ gleich
<
lb
/>
wie klein nußkernen/ oder feigbonen/ aber vyl herter/ ein hoher baum/ mit
<
lb
/>
bleteren wie der felberbaum/ doch dicker vñ ſchwertzer/ iſt ſchier bleichfarb.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s27555
"
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="
preserve
">Ich hab ſie zů Meyland/ nit vaſt alt/ in Hieronymi Trincherij hauß geſe-
<
lb
/>
hen/ welche auff einer ſchönẽ ebnen vnd wolgetribnẽ boden ſthet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27556
"
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="
preserve
">die frucht
<
lb
/>
hanget nicht/ ſonder ſtarret auff einẽ gantzen ſtil/ dañ ſie waren zeitig/ vnd
<
lb
/>
jren eben etlich vorhandẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27557
"
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="
preserve
">ſie hat ein ſteckẽ oder ror gantz knodechtig/ gleich
<
lb
/>
wie der holder. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27558
"
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preserve
">Ein blůmẽ wie ein kleine roſen purpurfarbig/ mag die kelte
<
lb
/>
nicht leidẽ/ hat aber gern feücht/ alſo dz jre wurtzlẽ biß auff dz waſſer gond. </
s
>
<
s
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echoid-s27559
"
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="
preserve
">
<
lb
/>
Darumb wachßt ſie in vnſeren landen nit. </
s
>
<
s
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echoid-s27560
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="
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">dann im anfang iſt jm der rauch
<
lb
/>
him̃el zůwider/ hatt auch kein feüchte/ darzů iſt ſie tieff vnden gelegen.</
s
>
<
s
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echoid-s27561
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preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s27562
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="
preserve
">Die böum haben jre krefft auß dem ſchatten wunderbarlich. </
s
>
<
s
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echoid-s27563
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">dañ ettliche
<
lb
/>
<
note
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="
right
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="
note-0925-03
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="
note-0925-03a
"
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="
preserve
">Beüm ſchatẽ.</
note
>
ſchattẽ ſeind tödtlich/ des Toxicẽ/ des nußbaums/ der großẽ ſpringwurtz
<
lb
/>
ſo Tithymalus genẽpt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27564
"
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">des alten feygenbaum/ vñ des Indiſchen äſchloß-
<
lb
/>
lens baum. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27565
"
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="
preserve
">Etlicher aber ſeind geſund/ als des loten/ der buthen/ vnd des
<
lb
/>
Indiſchen Hobien. </
s
>
<
s
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echoid-s27566
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="
preserve
">Etliche haben ein nutzlichẽ ſchatten/ von wegẽ jres ge-
<
lb
/>
ſchmacks/ als roſen/ myrten/ nardus/ pomerãtzen/ weckholder/ der buchß
<
lb
/>
baum aber hatt ein böſen ſchattẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27567
"
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="
preserve
">Es iſt hie nit wenig zůachten/ võ wegẽ
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0925-04
"
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="
note-0925-04a
"
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="
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">Breſilien.</
note
>
der farb/ die hochberümbt Breſiliẽ/ etlich neñens Verzinũ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27568
"
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="
preserve
">Es iſt Braſilia
<
lb
/>
ein Prouintz võ den welden ſo des holtzes vyl habẽ/ alſo genempt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27569
"
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="
preserve
">iſt nit ein
<
lb
/>
groſſer baum/ faſt {der} Enzinen gleich/ aber düñer vñ ſchlim̃er/ hatt ein blat
<
lb
/>
wie {der} eich baum/ aber doch nit rauch. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27570
"
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="
preserve
">die rinden falt von jr ſelbs ab/ darum̃
<
lb
/>
daß ſie dürr iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27571
"
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="
preserve
">es iſt gůt zů ferben vnd zů ſchreiben.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s27572
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s27573
"
xml:space
="
preserve
">Man macht die rote dinten auff vylerley weiß/ etlich machen ſie mit ſtar
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0925-05
"
xlink:href
="
note-0925-05a
"
xml:space
="
preserve
">Rot dinten zů
<
lb
/>
machen.</
note
>
cker laugẽ/ vnd weil ſie noch heiß iſt/ werffen ſie der preſilien ſchabẽden dar-
<
lb
/>
ein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s27574
"
xml:space
="
preserve
">etlich thůnd den achten theil preſilien in ein glaß mit wenig alat/ ſetzen
<
lb
/>
</
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>